Paikallisuutiset

Hyvinvointialueen ehdotukset: Malmin yöpäivystys Pietarsaaressa loppuu, lastenosasto suljetaan

Malmin sairaalan ympärivuorokautista päivystystä ollaan lopettamassa ensi vuoden aikana. Kuva: Pirkko Högkulla

Pietarsaaren Malmin sairaalan yöpäivystystä esitetään lopetettavaksi ensi vuonna. Lastenosasto suljetaan niin ikään, jos Pohjanmaan hyvinvointialueen johdon esittämä leikkauslista läpäisee myös aluehallituksen ja -valtuuston kuukauden sisällä.

Hyvinvointialueen johtoryhmä tiedotti rajusta 30 miljoonan euron säästölistasta maanantaina illansuussa.

Pietarsaaren seudulla kolmesta yleislääketieteen osastosta vähennetään yksi, kertoi sairaalapalveluiden toimialajohtaja Christian Palmberg etätiedotustilaisuudessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Pietarsaaren päivystyksen 24/7-toiminnasta luovutaan. Onko päivystys sitten auki iltakahdeksaan, yhdeksään vai kymmeneen, se on vielä päättämättä.

– Kolmen paikan lastenosastosta tullaan luopumaan, mutta toisaalta päiväosastoa ja kotisairaalatoimintaa tullaan lisäämään, Palmberg sanoi.

Hänen mukaansa Vaasan alueella jo toiminnassa olevia päivystyksen liikkuvia palveluja tullaan laajentamaan niin etelään kuin pohjoiseenkin.

Malmin lastenosastoa esitetään niin ikään lakkautettavaksi. Kuva: Pirkko Högkulla

– Niillä voidaan välttää iso osa ambulanssikuljetuksista päivystykseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sosiaali- ja terveyskeskusten toimialajohtaja Sofia Svartsjön mukaan erikoissairaanhoito Pietarsaaressa uudistuu siten, että etävastaanottoa lisätään ja gynekologia on jatkossa osa keskitettyä äitiys- ja ehkäisyneuvolaa.

– Kirurgiset toimenpiteet siirtyvät Vaasaan, suurin volyymi tässä ovat kaihileikkaukset. Neurologinen poliklinikka toimisi Vaasan keskussairaalan kautta ja lähipalveluna Pietarsaaressa tarpeen mukaan, Svartsjö sanoi.

Pietarsaaren Malmin sairaalan tilankäyttöä tullaan esityksen mukaan kokonaisuudessaan tehostamaan.

Fimlabin näytteenottoverkostoa supistetaan, mikä tietää pitempiä matkoja laboratoriokokeisiin. Pännäisten, Ähtävän, Luodon ja Purmon alueilla kotinäytteenotto loppuu, ja asiakkaat ohjataan Pietarsaareen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pohjanmaan hyvinvointialueen johtaja Marina Kinnunen taustoitti alueen taloudellista kurimusta. Alue käyttää tällä hetkellä suhteutettuna rahaa 72 miljoonaa euroa vuodessa enemmän, kuin hyvinvointialueet Suomessa keskimäärin.

Tämä tarkoittaa sitä, että nyt päätettävät vuoden 2024 leikkaukset ovat vasta alkua. Sama summa on säästettävä myös vuonna 2025 ja vielä 2026 vaaditaan 15 miljoonan euron säästöt, jotta kertynyt alijäämä saadaan kuitattua vuoden 2026 loppuun mennessä.

Kunnilla, järjestöillä, asiakasraadeilla ja -neuvostoilla sekä muilla sidosryhmillä on 8. marraskuuta aikaa jättää lausunnot ehdotuksista.

Hyvinvointialueen hallitus päättää listasta omalta osaltaan 20. marraskuuta ja aluevaltuusto lyö budjetin lukkoon 27. marraskuuta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä