Paikallisuutiset

Hulevesimaksu otetaan Pietarsaaressa käyttöön asemakaavoitetuilla alueilla vuodenvaihteessa – aikaisempien maksujen kompensointia selvitetään

Pietarsaari

Hulevesimaksua aletaan periä Pietarsaaressa 1.1.2019 lähtien. Maksu koskee jokaista, joka omistaa kiinteistön kaupungin asemakaavoitetulla alueella. Omakotitalojen osalta maksu on 25 euroa vuodessa.

Kaupunginvaltuusto on myös antanut kaupunginhallitukselle tehtäväksi selvittää miten kompensoidaan asuinkiinteistöjä, joista on jo aikaisemmin maksettu hulevesien liittymämaksu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hulevesimaksu on 10 prosenttia liittymämaksusta, mikä aiheutti tänä vuonna 285 euron kustannuksen 250-neliöiselle omakotitalolle.

– Muutos johtuu vuoden 2014 lakimuutoksesta, jonka myötä kaupungilla on kokonaisvastuu. Lisäksi se johtuu kaupungin päätöksestä, jonka mukaan myös vesijohdot ovat kaupungin omistuksessa ja ylläpitämiä. Nyt rakennamme järjestelmää ja investoimme enemmän huoltoon, jotta tulvien ja vettä tulvivien kellareiden riskiä voitaisiin vähentää esimerkiksi rankkasateella ja lumen sulamisalueilla. Ongelmia ilmenee heti, kun vesi ei mahdu putkiin, sanoo kaupungininsinööri Harri Kotimäki.

Teknisesti hulevesi on vettä, joka valuu väliaikaisesti maahan. Suurin osa on sadevettä tai lumen ja jään sulamisvettä. Lain mukaan tähän kuuluu myös kuivatusvesi, joka johdetaan pois jo rakennetuilta tonteilta.

Perusmaksu omakotitalolle on 25 euroa vuodessa, ja omakotitalon omistaja maksaa vain perusmaksun. Myös maatalouskiinteistöille perusmaksu on 25 euroa. Rivitaloille, kerrostaloille ja julkisille rakennuksille perusmaksu on 75 euroa, ja liike- ja teollisuusrakennusten perusmaksu on 100 euroa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kaikki maksavat perusmaksun, kun taas lisäosuus riippuu tontin kokonaispinta-alasta. Lisäksi maksun suuruudelle on olemassa yläraja. Lasku lähetetään syksyllä. Hulevesijärjestelmän kustannukset ovat kaupungille arviolta 650 000 euroa vuodessa, josta hulevesimaksu kattaa noin 380 000 euroa, sanoo Kotimäki.

Kotimäen mukaan monet kunnat ovat jo ottaneet käyttöön hulevesimaksun.

– Äärimmäisten sääolojen odotetaan yleistyvän, mikä lisää toimivan vesijärjestelmän ja vaihtoehtoisten sadevesireittien tarvetta. Uusien alueiden suunnittelussa otetaan huomioon vesijärjestelmien tarve. Keskustassa muun muassa kampuksella, poliisitalolla, torilla ja Jakob Centerillä on sisäänrakennettu viivästysjärjestelmiä kadun alle. Näiden avulla vesi voidaan johtaa pois valvotuissa olosuhteissa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä