Paikallisuutiset

Hotelli- ja ravintola-alan synkkyys ei näytä ulottuvan Pietarsaareen vaikka ”nyt tilataan halvempia annoksia”

Tiskin takana Pietarsaaren Kaupunginhotellin ravintolapäällikkö Ville Kuusisto (vas.) ja toimitusjohtaja Jonas Emet. Kuva uusitun Madisonin avajaisista viime syksynä. Kuva: Pentti Höri

Näkymät hotelli- ja ravintola-alalla ovat Pietarsaaressa ja Kokkolassa huomattavasti valtakunnallista kuvaa valoisampia.

Matkailu- ja ravintola-alan elinkeino- ja työmarkkinajärjestö MaRa on julkaissut lukuja ja ennakkotietoja alan tunnelmista.

Järjestön tiedotteessa todetaan yhteenvetona, että ”matkailu- ja ravintola-alan eri sektoreilla menee tasaisen huonosti, valopilkkuja ei juurikaan ole”.

MaRan mukaan ovat alan yritysten näkymät kevääseen heikot, sillä noin 60 prosenttia niistä ennakoi kevään liikevaihtonsa viimevuotista huonommaksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tärkeimmäksi syyksi asiantilaan MaRa kertoo vuoden 2021 syksyllä alkaneen ennennäkemättömän kustannuskehityksen. Taustalla on koronakriisiä ja Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa.

”Isompia projekteja ja keikkoja on seudullemme tänä vuonna tulossa, mikä vaikuttaa näkymiin positiivisesti”. Jonas Emet

Otetaan puhelu Pietarsaaren Kaupunginhotelliin.

Hotellin, ruokaravintolan, pubi-bistron sekä yökerhon itsenäinen kompleksi toimii hyvänä ilmapuntarina siitä, mitä alalle kaupungissa kuuluu.

– Yleisiin talousnäkymiin nähden olen suhteellisen positiivisella mielellä. Tammikuu oli jopa hieman parempi kuin viime vuonna ja alkuvuosi menee aika lailla viime vuoden tahtiin, vastaa Kaupunginhotellin toimitusjohtaja Jonas Emet.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Mutta kyllähän nämä lakot ovat nyt iskeneet aika pahaksi. Asiakkaat ovat peruneet isoja varauksia.

– Isompia projekteja ja keikkoja on seudullemme tänä vuonna tulossa, mikä vaikuttaa näkymiin positiivisesti.

Toisaalta asiakkaat ovat Pietarsaaressakin tarkkoja pennosistaan.

– Elämme vahvasti hotellitoiminnan ehdoilla, mutta kyllä ravintoloissa näkyy, että ihmisillä on vähemmän rahaa käytössä. Enemmän nyt tilataan halvempia annoksia, naudanlihaa ei mene ihan samaan tapaan kuin vielä vuosi sitten.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Keittiön vuoropäällikkö Tuomas Mäki ja keittiöpäällikkö Noora Kangasvieri painoivat perjantaina lounasaikaan töitä Kokkolan Rossossa. Kuva: Timo Varila

Miltä tilanne näyttää Kokkolassa? Osuusliike KPO:n matkailu- ja ravintolapalveluiden toimialajohtaja Riku Asukas maalaa KPO:n alueen näkymistä huomattavasti valtakunnallista valoisamman kuvan.

– Voi sanoa, että meillä tässä länsirannikolla liiketoiminnoilla menee kohtuullisen hyvin. Työ- ja vapaa-ajanmatkustus Vaasaan ja Kokkolaan vetää hyvin ja tietysti matkailijat ovat ravintolapalveluiden kuluttajia, Asukas tiivistää.

”Tämä on koko Suomenkin mittakaavassa poikkeuksellinen alue”. Riku Asukas

Kokkolassa KPO omistaa muun muassa Original Sokos Hotel Kaarlen sekä ruokaravintola Rosson.

– Tämä on koko Suomenkin mittakaavassa poikkeuksellinen alue, ei pelkästään investointiodotuksista johtuen, vaan siitä taloudellisesta toimeliaisuudesta, jota meidän alueellamme tällä hetkellä on.

Asukkaan mukaan matkailu- ja ravintola-alan kuulumisista ei voi tehdä kovin yhtenäistä valtakunnallista kokonaiskuvaa.

– Tilannehan vaihtelee eri puolilla Suomea, joillakin alueilla on huomattavasti tiukempaa, joillain vähän helpompaa.

Etelä-Suomesta on kantautunut tietoja runsaistakin konkurssimääristä.

– Moni yritys menetti pandemian aikana säästönsä ja sen jälkeen tuli kustannusten nousun ryöppy, kyllä se vaikuttaa. Kaikki kustannukset nousseet ja seuraukset ovat valitettavia, mutta eivät yllättäviä, Asukas kertoo.

Kai kuluttajien ostovoiman heikkenemisellä sentään jotain vaikutusta alan kuluttajakäyttäytymiseen on KPO:n alueellakin ollut?

– Kun ostovoima heikkenee, niin normaalitilanteessa kuluttaja siirtyy vähän edullisempaan ravintolaruokailuun, Riku Asukas avaa.

– Nopea syöminen on kautta historian noussut tällaisissa kovissa inflaatiotilanteissa ja vastaavissa. Meidän alueellamme voisi sanoa, että nopea syöminen [esimerkiksi ABC-liikenneasemilla] on kehittynyt muita ravintoloita enemmän, mutta perinteisempien ruokaravintoloiden ja juomaravintoloiden puolella ei ole mitään isompia muutoksia.

Hieman paradoksaalisesti on hotelli- ja ravintola-alalta valtakunnallisesti samaan aikaan huonojen uutisten kanssa raportoitu myös työvoimapulasta. Millaisena tilanne tällä hetkellä näyttäytyy KPO:n näkökulmasta?

– On se vähän parantunut, muttei voi sanoa että tilanne helppo olisi. Kuitenkin parempi kuin vuosi sitten tähän aikaan.

– Varsinkin keittiön puolella asia korostuu, tiettyihin hommiin on vaikeampi löytää ihmisiä. Kyllä tässä saa olla tuntosarvet pitkällään ja koko ajan jonkinlaisia rekryjä meillä on päällä.

Missään kohtaa ei Asukkaan mukaan silti ole jouduttu työvoiman puutteen vuoksi aukioloaikoja supistamaan.

Työvoiman saatavuuden osalta Jonas Emet Pietarsaaren Kaupunginhotellista on Riku Asukkaan kanssa samoilla linjoilla.

– Edelleen haasteellista etenkin keittiön puolella, mutta nyt ihan viime aikoina on alkanut näkyä valoa tunnelin päässä, Emet toteaa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä