Paikallisuutiset

Heinäkuu on parasta iltatoriaikaa – eri kaupungeissa illan ohjelma on hyvinkin erilainen

Ylivieskan iltatorilla luotetaan esiintyjien vetovoimaan.
Ylivieskan iltatorilla luotetaan esiintyjien vetovoimaan. Kuva: Pirjo Kunelius

Laura Läspä

– Heinäkuu on parasta iltatoriaikaa, kertoo Kokkolan matkailuoppaiden torivastaava Gun Isosalo.

Iltatori täyttää Kokkolan Kauppatorin aina keskiviikkoiltaisin. Isosalon mukaan hiljaisen alkukesän jälkeen nyt ollaan pääsemässä vauhtiin. Nyt myyjiä on ollut keskiviikkoisin kahdeksastakymmenestä sataan ja vieraitakin yli tuhat. Sama ilmiö toistuu joka kesä: heinäkuussa lomat ja hyvät säät saavat ihmiset lähtemään torille, mutta kesä- ja elokuussa on hiljaisempaa. Tämän kesän säihin Isosalo on ollut pitkälti kuitenkin tyytyväinen, sillä keskiviikoille ei ole sattunut kovia sateita tai tuulia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Sukulaisia saapuu kesällä myös muilta paikkakunnilta, ja vieraita viedään katsomaan iltatoria, Isosalo kertoo.

Erilaisista myyntipisteistä kirpputorikojut ovat nyt Kokkolassa kovassa nousussa. Kirpputorimyyjät ovat levittäytyneet torilta jo Kokkolan kaupungintalon edessä sijaitsevan suihkulähteen ympärille. Jopa yli neljäsosa myyjistä on Isosalon mukaan liikkeellä kirpputorihengessä.

Kokkolassa joka iltatorilla on ohjelmaa tai esiintyjä. Erilaista ohjelmaa on aivan laidasta laitaan, aina toritansseista kamariorkesteriin, mutta joka viikko esiintyjä on eri.

Pietarsaaren iltatori on siirtynyt kävelykadulta takaisin torille, johon kokoontuu samaan aikaan myös Reko-lähiruokaryhmä. Ensimmäistä kertaa iltatori järjestetään torstaisin, kertoo Pietarsaaren cityryhmän toiminnanjohtaja Camilla Nyman.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Reko on tuonut myös iltatorille paljon lisää ihmisiä, Nyman iloitsee.

Parhaimmillaan Pietarsaaren iltatorilla on tänä kesänä ollut neljäkymmentä myyjää ja satoja ihmisiä. Eat Out-tapahtuman kanssa samaan aikaan järjestetty kesän ensimmäinen iltatori houkutteli paljon ihmisiä. Kävelykadulla esitettiin elävää musiikkia, ja torilla musiikkia soitettiin levyltä. Nymanin mukaan elävää musiikkia ei Pietarsaaren iltatorilla ole joka kerta, mutta sen määrää pyritään jatkuvasti lisäämään.

Pietarsaaren vahva kirpputorikulttuuri näkyy myös iltatorilla. Paikalla on paljon kirpputorimyyjiä, kuten Kokkolassakin, ja välillä Nymanin mukaan myös kirpputorimyymälöiden edustajat saapuvat iltatoreille markkinoimaan itseään.

Siinä missä Kokkolan ja Pietarsaaren iltatorit ovat selvästi iltapainotteiset, Ylivieskassa toria kierrellään jo aikaisemmin iltapäivällä, ja kuuden jälkeen tori on jo hiljentynyt, kertoo Ylivieskan kaupungin kulttuurijohtaja Katriina Leppänen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ylivieskassa on siirrytty uuteen malliin, jossa joka viikko iltatorista on vetovastuussa eri yhdistys tai järjestö. Kokkolan tavoin myös Ylivieskassa luotetaan esiintyjän vetovoimaan, ja joka viikko vetovastuussa oleva yhdistys tai järjestö vastaa iltatorin ohjelmasta tai esiintyjästä. Kesän mittaan ohjelmistossa on esimerkiksi bändejä ja yhteislaulua.

– Kyllä sen huomaa, että esimerkiksi Edu Kettunen tai muut suuremmat kuuluisuudet vetävät paikalle väkeä, Leppänen kertoo.

Kirppistelyä ei vielä Ylivieskan torilla löydetty. Leppäsen mukaan sitä on aina välillä yritetty, mutta ihmisiä tuntuu kiinnostavan enemmän perinteiset torituotteet, aina vihanneksista koruihin saakka.

– Ehkä kirpputorimyyjätkin vielä löytävät tiensä meille, Leppänen toteaa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä