Paikallisuutiset

Gunvor toi värit Pietarsaaren Palokunnantalon kahvilaan

“Olen aina tehnyt omien ideoitteni mukaan, seikkailen koko ajan omalla polullani”, Gunvor Sarelin-Sjöblom sanoo.

Gunvor Sarelin-Sjöblom on tehnyt taidetta Palokunnantalon kahvilaan. Taustalla vasemmalla teos, joka rakentuu kirjailija Wava Stürmerin henkilön ympärille. Kuva: Pentti Höri

Pietarsaaren Palokunnantalon taidetarjonta kasvaa. Keväällä paljastettiin kuntakuvataiteilija Noora Ylipietin ohjauksessa nuorten tekemä Marmorikuulat -yhteisötaideteos.

Nyt myös kelmeät kahvilan seinät hehkuvat väreissä. Gunvor Sarelin-Sjöblom on ahkeroinut talven ajan luodakseen henkeä aneemiseen tilaan.

– Olen kauan miettinyt, miten saisimme tästä tilasta houkuttelevamman. Jo muutama vuosi sitten pyysin Gunvorilta, että hän tekisi tänne taidetta, ja nyt se on toteutunut, Pietarsaaren kaupungin kulttuuripalvelupäällikkö Marja-Leena Hyytinen kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kulttuuritoimella on vuotuinen pieni budjetti taidehankintoihin, ja nyt se käytetään tähän tapaan. Sarelin-Sjöblomin työt jäävät Palokunnantalon kahvilan seinille pysyvästi.

– Gunvorin taiteessa on monta ulottuvuutta. Olen iloinen, että hän tuo nyt väriä tähän tilaan, ja tämä tekee koko yläkerran kokonaiseksi.

Taiteilija itse on mielissään hankkeesta.

– Sarjan tekeminen on myös paljon helpompaa, kuin jonkin yksittäisen teoksen maalaaminen tilauksesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vuodesta 1972 Pietarsaaressa asunut Gunvor Sarelin-Sjöblom ajatteli ensi töikseen luovansa jotain, mikä liittyy kaupunkiin, Palokunnantalon aktiviteetteihin ja pietarsaarelaiseen kulttuuriin - jota tehdään ja tarjotaan runsain mitoin eri muodoissaan.

Tauluja on kaikkiaan 11, ja vain yksi on vanhempaa perua. Kolmiulotteinen, muun muassa helmistä koottu teos Mitä tapahtuu? on vuodelta 2016, ja se esittää maailman menoa ihmettelevää tyttöä.

Sukupolvet kohtaavat Fäboda-aiheisessa maalauksessa. Kuva: Pentti Höri

Töistä pari kappaletta erottuu ikäänkuin omaksi genrekseen. Jakobstad Forever ja Kiitos 1 ovat kunnianosoituksia Pietarsaarelle ja sen kirjallisille taitureille.

Edellinen rakentuu Johan Ludvig Runebergin ja toinen Wava Stürmerin ympärille. Molemmista on erotettavissa kaupungin silhuettimaisemia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Stürmerilla on erityinen paikka Sarelin-Sjöblomin sydämessä.

– Kun suunnittelin ensimmäistä kirjaani, joka ilmestyi vuonna 2010, otin häneen yhteyttä ja kysyin, miten kirjoitetaan kirja! Wava on tässä maalauksessa valon, voiman ja toivon ympäröimänä. Värit antavat energiaa.

Hän on maalannut tauluun myös piilomuistutuksen siitä, kuinka viime syksynä 93-vuotiaana kuollut kirjailija Stürmer piti esillä tasa-arvoa ja naisten asiaa. Tässä suhteessa hän ja taidemaalari ovat sukulaissieluja.

– Wavan taistelu tässä oli ainutlaatuista, ja hän oli aikaansa edellä siinä mielessä, Sarelin-Sjöblom sanoo.

Oopperan kummitus voi tasa-arvon nimissä olla myös nainen, Gunvor Sarelin-Sjöblom kertoo. Kuva: Pentti Höri

Hänen teostensa tyyliskaala on laaja naivismista abstraktiin ilmaisuun.

– Olen aina tehnyt omien ideoitteni mukaan, seikkailen koko ajan omalla polullani. Tykkään huumorista ja politiikastakin, Sarelin-Sjöblom kertoo.

Väri-iloitteluun voi käydä tutustumassa Palokunnantalolla alakerran ravintolan aukioloaikoina.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä