Paikallisuutiset

Fäboda kutsuu karavaanareita – Pikkuhiekan matkaparkki viimein avattu

Matkaparkki mahdollistaa muun muassa sähkön, juoksevan veden ja saniteettitilojen tarjoamisen matkailijoille. Kuva: Viivi Helin

Fäbodan Pikkuhiekan alueelle on viimein avattu karavaanareille sopiva matkaparkki. Leirintäalueella on yhteensä 11 paikkaa, joista kuusi on sähkötolpallisia.

Jan-Erik Mård ja Kethen Miekka Fäboda asuntovaunut ry:ltä kertovat, että ensimmäisenä yönä parkissa majoittui neljä matkailuautoa tai -vaunua.

Luvan saaminen matkaparkille oli positiivinen yllätys. Asuntovaunuyhdistys on jo parin vuoden ajan ehdottanut Pietarsaaren kaupungille matkaparkin avaamista. Parkki mahdollistaa muun muassa sähkön ja juoksevan veden tarjoamisen matkailijoille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Nyt ehdotus menikin ihan yks kaks läpi, Mård iloitsee.

Fäboda asuntovaunut ry vuokraa aluetta Pietarsaaren kaupungilta. Yhdistys vastaa leirintäalueen palveluista, kuten suihku- ja käymälätiloista, vesipisteestä sekä matkailuautojen kemiallisen WC:n tyhjennyksestä. Paikka varataan Matkaparkki-järjestelmän kautta.

Mård ja Miekka uskovat, että matkaparkille on kysyntää. He itse asuvat kesäisin viereisellä, ainoastaan ympärivuotisia kausipaikkoja tarjoavalla asuntovaunualueella. Kausipaikoille on tunkua: Miekka kertoo odottaneensa paikan vapautumista kolme vuotta.

Syntyjään eteläpohjalaiset, nykyään Nokialla asuvat Pirjo Kujala ja Antti Perälä ovat viettäneet asuntovaununsa kanssa kaksi yötä Fäbodassa. Nyt matka jatkuu eteenpäin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Emme tiedä vielä minne, Kujala naurahtaa.

– Mutta rannikkoa ylöspäin. Meri on aina kiva.

Nokialta Fäbodaan matkanneet Antti Perälä ja Pirjo Kujala ovat tottuneet reissaamiseen ilman sähköäkin, mutta sähkötolpallinen paikka oli iloinen yllätys. Kuva: Viivi Helin

Fäboda on Kujalalle ja Perälälle jo jokseenkin tuttu, sillä he ovat vierailleet alueella pari kertaa aiemminkin.

– Tämä on yksi kauneimpia rantoja, mitä on, Kujala sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Se on paljon sanottu, sillä Kujala ja Perälä ovat matkailleet Suomen lisäksi myös muualla Euroopassa. Suomessa reissut ovat kestäneet keskimäärin kaksi viikkoa, ulkomailla joskus kuusikin viikkoa. Vaikka he ovat tottuneet matkailemaan myös ilman sähköä, oli sähkötolpallisen matkaparkin aukeaminen alueelle iloinen yllätys.

Kujala ja Perälä muistelevat aloittaneensa matkailuautoilun vuonna 1992. Sitä ennen he majoittuivat reissuillaan mökissä tai teltassa.

Innostus autoiluun sai alkunsa eräänä harvinaisen sateisena teltassa vietettynä yönä: kosteus luonnollisesti hiipi myös teltan sisäpuolelle, ja viereen parkkeeratusta matkailuautosta hohtava lämmin valo alkoi yhtäkkiä houkutella.

Yöpymistavasta löytyy paljon hyviä puolia verrattuna teltta-, mökki- tai hotellimajoitukseen.

– On vapaus mennä, eikä ole sidottu varauksiin, pohtii Perälä.

– Ja vaatteet ovat vaatekaapissa eivätkä matkalaukussa, Kujala jatkaa.

Ja mikä parasta: matkassa mukana kulkevan Aksu-kissan hoitopaikasta ei tarvitse murehtia.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä