Paikallisuutiset

Etelänummelle esitetty yhtenäiskoulu saa lunta tupaan: Länsinummen opettajat ja Etelänummen huoltajat näkevät ratkaisun monin tavoin ongelmallisena

Erityisluokanopettajat Henna Dahlman ja Virve Tuominen-Suarez, molemmat Länsinummelta, esittelevät kehitysvammaisten oppilaiden opetustiloja ja monenlaisia apuvälineitä. Näitä he eivät ole toistaiseksi nähneet Etelänummelle kaavaillun yhtenäiskoulun suunnitelmissa.
Erityisluokanopettajat Henna Dahlman ja Virve Tuominen-Suarez, molemmat Länsinummelta, esittelevät kehitysvammaisten oppilaiden opetustiloja ja monenlaisia apuvälineitä. Näitä he eivät ole toistaiseksi nähneet Etelänummelle kaavaillun yhtenäiskoulun suunnitelmissa. Kuva: Pentti Höri

Tieto siitä, että kaupunginjohtajaAnne Ekstrand oli päätynyt ehdottamaan suomenkielistä yhtenäiskoulua Etelänummelle, sai sekä opettajakuntaan, oppilaiden huoltajiin että poliitikkoihin vipinää.

Kaupunginhallitus käsitteli Ekstrandin ehdotusta maanantaina, mutta päätyi palauttamaan asian kokonaisuudessaan uuteen valmisteluun saadakseen muun muassa tarkempia suunnitelmia ja kustannusvaikutuksia eri vaihtoehdoille kouluverkkokysymyksen ratkaisemiseksi.

Länsinummen koululla palaveroitiin heti viikon aluksi. Epämuodolliseen keskustelutilaisuuteen osallistui koulun opettajiston lisäksi muutamia kutsuttuja poliittisia päättäjiä. Keskustelusta laadittu muistio toimitettiin myös kaupunginhallituksen jäsenille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kannanotossa Etelänummelle sijoitettava yhtenäiskoulu tyrmätään ahtaana sekä toiminnallisesti ja turvallisuuden puolesta huonona ratkaisuna.

”Näin hataria ja epävarmaa tietoa sisältäviä esityksiä ei voida hyväksyä.” Henna Dahlman erityisluokanopettaja

Etelänummelle jäisi laskelmien mukaan 6 000 neliömetriä pihatilaa, kun valtiovallan suositus 500 oppilaan koululle on yli nelinkertainen.

Läheiset kentät välituntialueena tai koulupihan jatkaminen eri kiinteistöjen pihoille eivät ole opettajien mielestä turvallisia ratkaisuja eivätkä mahdollista valvontaa. Messukenttä tulisi heidän mukaansa ottaa osaksi koulupihaa, jolloin Puutarhakatu tulisi sulkea.

He pitävät Etelänummen liikennettä kaoottisena jo nyt.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Opettajisto epäilee myös opetustilojen, kuten käsityöluokan lainaamista läheisestä Campus Allegrosta.

– Tällaisen koulun pitäisi toimia saman katon alla. Mutta kun se on siroteltu, että puutyöhön mennään mahdollisesti Campus Allegrolle ja liikuntapaikat ovat siellä ja täällä, pienten lasten valvonta ei toimisi. Pienten oppilaiden liikuttaminen vie koulupäivästä suhteettomasti aikaa. Kun heidän pukemisensa on jo todella aikaavievää. Tässä on huomioimatta monta eri seikkaa, Länsinummen opettajakokouksen kantoja avaava erityisluokanopettajaHenna Dahlman havainnollistaa.

Lisäksi länsinummelaisia kalvaa suunnitelmien jäsentymättömyys ja se, että erityisryhmät tunnutaan unohtaneen tähänastisissa tilalaskelmissa.

– Erityistukea tarvitsevien ja kehityisvammaisten tarpeet on jätetty huomiotta näissä suunnitelmissa, joita on näytetty opettajakunnallekin jossain vaiheessa. Alakoulun osalta erityisopetuksen tilat puuttuvat täysin, Henna Dahlman sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Luokkien yhteydessä pitää olla eriyttämistiloja, ja vaikeavammaisten lasten apuvälineistö vie jo paljon tilaa. Koulutilan esteettömyys on luonnollisesti perusvaatimuksia.

– Noita tiloja ei edes saa jättää suunnitelmista pois. Näin hataria ja epävarmaa tietoa sisältäviä esityksiä ei voida hyväksyä. Esityksen takana pitäisi jo olla jonkinlaisia ratkaisuja tällaisiin epäkohtiin.

Dahlmanin kollegaVirve Tuominen-Suarez puhuu myös kehitysvammaisten oppilaiden puolesta.

– Joka pitää yhtenäiskoulua tuolle tontille hyvänä ideana, niin voisi tulla käymään täällä Länsinummella ja katsomaan, mitä sellaista meillä on täällä mitä me tarvitsemme sinne. Kehitysvammaiset tarvitsevat toimintaympäristön jatkossakin, eikä ole oikein ottaa heiltä sitä pois.

Opettajat ovat huomanneet, että erityisryhmien lisäksi koulujen suunnittelussa tuppaavat unohtumaan myös esikoululaiset. Mikäli heidät on Etelänummimallissa tarkoitus sijoittaa Viktorian päiväkotiin eli erilleen yhtenäiskoulusta, olisi se taaksepäin menoa esiopetuksen kouluun integroinnin kannalta.

Länsinummen opettajat kannattavat toista kouluverkkovaihtoehtoa, Länsinummen ja Itälän alakoulujen yhdistymistä ja toimimista Länsinummella. Tämä kasvattaisi tuntikehystä ja takaisi riittävän määrän opettajia muun muassa pitämään opetusryhmät pienempinä. Heidän mielestään yhdistymistä voisi jopa aikaistaa aiotusta vuodesta 2024.

Myös Etelänummen koti- ja kouluyhdistys kokousti viikonlopun mittaan lähinnä virtuaalisesti.

– Vanhemmilla on huoli siitä, toimiiko yhtenäiskoulu oikeasti Etelänummen korttelissa. Alue on vähän liian tiivis opetuksen järjestämiseksi sekä ala- että yläkoululaisille. Vanhempien yleinen mielipide on, että se ei ole hyvä ajatus, yhdistyksen jäsenSami Koskinen kertoo.

Hän arvioi itse maanantaina aivan oikein, että kaupunginhallitus ei tee nykytietojen pohjalta vielä valintaansa.

– Toivoisin, että tähän selvitykseen otettaisiin muitakin vaihtoehtoja kuin nämä kaksi, ja että ratkaisu jalostuisi parempaan suuntaan, Koskinen sanoo.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä