Paikallisuutiset

Etätyö kotoa käsin on lisännyt Sanna Mäkipellon vapaa-aikaa – ja työmatka ei tästä voisi lyhentyä

Sanna Mäkipelto on puolentoista vuoden ajan tehnyt jokaisen työpäivänsä kodin nukkumaparvelta käsin. – Työhön keskittyy paremmin, kun sitä tekee yksin.
Sanna Mäkipelto on puolentoista vuoden ajan tehnyt jokaisen työpäivänsä kodin nukkumaparvelta käsin. – Työhön keskittyy paremmin, kun sitä tekee yksin. Kuva: Pentti Höri

Pietarsaari

Etätyön osuus harppasi aimo askeleen puolisentoista vuotta sitten, kun koronavirus autioitti perinteisiä työpaikkoja kertarysäyksellä.

Kotona tehtävä työ onnistuu sitä helpommin, mitä useammin tärkein työkalu on läppäri ja tietoyhteys. Se on yleisintä aloilla kuten viestintä, rahoitus, tutkimus, koulutus ja hallinto.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Samalla työpisteitä ja -soppia on viritelty pystyyn mitä erilaisimpiin kotioloihin.

”Työtä tulee tehneeksi enemmän kotona. Siihen keskittyy toisella tapaa, kun ei ole ketään, kenen kanssa juoruilla.”

PietarsaarelainenSanna Mäkipelto on tehnyt päivätyönsä kotona 100-prosenttisesti viime vuoden keväästä alkaen. Etätyösuosituksen myötä toimistolla sai olla vain tietty määrä asiantuntijoita kerrallaan.

Muutos ei kuitenkaan ollut hänen kohdallaan täysin veret seisauttava.

– Jo ennestään minulla oli 80-prosenttinen etätyösopimus. Silloin olin päivän tai pari viikossa toimistolla, kunnes kehotettiin siirtymään kokonaan etätyöhön, Mäkipelto kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Silti loikka tuntuu isolta. Kasvokkaiset kontaktit työyhteisön kanssa loppuivat lähes kokonaan.

– Minulle riitti yhdenkin toimistopäivän sosiaalinen kanssakäyminen työkavereiden kanssa, ne kahvihetket ja yhteiset ruokatunnit. Kyllähän täältäkin pystyy lähtemään lounaalle, mutta se vie paljon enemmän aikaa.

Toimistolla hän käy lähinnä olosuhteiden pakosta, kuten hakemassa uusia työkaluja tai muuten päivittämässä työssä tarvittavia tietoja. Tai kertaluonteisiin erityistilaisuuksiin.

– Mielelläni menen vaikka eläkekahveille. Mutta muuten työkavereihin törmää lähinnä vapaa-ajalla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimistossa työskentelevä Sanna Mäkipelto on valtakunnallisessa puhelinpalvelussa, jonka tehtävänä on vastata asiakkaiden yhteydenottoihin.

Siihen kuuluu työttömyysturvaneuvontaa, selvityspyyntöjä, lausuntojen laatimista, työnhaun voimaansaattamista, työnhaun päättämistä, erilaista ohjausta ja niin edelleen.

– Teen periaatteessa ihan samaa työtä kuin tekisin toimistollakin. Erona on, että minulla ei ole enää omia asiakkaita.

Puhelinpalvelussa ensimmäinen vapaa työntekijä vastaa riippumatta siitä, mistä soitto tulee. Sanna Mäkipellolle ohjautuu kuitenkin soittajan tarpeiden mukaan myös ruotsinkielisiä puheluita – kieliä taitavia on palvelussa rajallinen määrä.

– Puheluita tulee ympäri Suomea ja Ahvenanmaalta asti.

Työmatkan pituudesta Mäkipelto ei ainakaan voi valittaa. Ristikarinlahden rannalla sijaitsevan omakotitalon yläkerran makuuparven nurkassa on tilan muotoihin sopivaksi nikkaroitu työpöytä, jolle näytöt, luurit ja mapit hyvin mahtuvat. Design on aviomies Timon käsialaa.

Sängystä on hieman toista metriä työtuolille. Bonuksena on suurista ikkunoista etelän ja meren suuntaan avautuva näköala.

– Samalla voin tässä hyvin katsella, milloin ensilumi sataa.

Aloitellessaan kotoa työskentelyä Sanna Mäkipelto majoittui ensiksi keittiön pöydälle, mutta muun perheen ympärillä tapahtuvat aktiviteetit hän huomasi pian turhan häiritseviksi. Luottamukseen ja vaitioloon nojaava työ sinänsä vaati myös rauhallisempaa pistettä, joten muutto kerrosta ylemmäs oli vain ajan kysymys.

Työaika on tarkkaan säädelty. Aamukahdeksalta on tunti aikaa tehdä päivän tilannekatsaus ja käydä tarvittavat etäpalaverit. Kahta vaille yhdeksän on soittolinjojen oltava auki, ja ne ovat sitä vartin yli neljään iltapäivällä.

Tunnin mittaisen lounastauon ajankohdan voi valita kahdesta vaihtoehdosta.

– Korona-aikaan en oikeastaan ole käynyt missään ulkona lounaalla, matkoihin kuluisi niin paljon. Kotona valmiin lounaan syömisen jälkeen on taas hyvin aikaa käydä koiran kanssa lenkillä ja täyttää tai purkaa pesukone.

– Olen huomannut, että työtä tulee tehneeksi enemmän kotona. Siihen keskittyy toisella tapaa, kun ei ole ketään, kenen kanssa juoruilla, eivätkä kahvitauot veny.

Vapaa-aikaakin on vastaavasti jäänyt enemmän. Työmatkoja ei ole, ja monet kotirutiinit ehtii ajastaa päivän tauoilla tehdyksi.

– Tykkään siitä, että kun on työpäivä pulkassa, ei tarvitse alkaa tekemään kotitöitä heti sen päälle. Illasta jää enemmän aikaa harrastuksiin ja muuhun, Sanna Mäkipelto kertoo.

Työ jää harvemmin ”päälle” linjojen sulkeuduttua.

– Hyvin harvoin jokin asia jatkuu seuraavana päivänä. Pyrin siihen, että kaikki selviää yhden ja saman puhelun aikana.

Mäkipelto muistaa, miten ristiriitaisesti moni kollegoista suhtautui kotiin muuttavaan työhön koronan puhjettua. Nyt hän on huomannut mielten myös muuttuneen, kun tilanteeseen on totuttu.

Tosin fyysisesti maiseman vaihtamisella oli sekin etunsa, että samalla työreissulla sai helpommin hoidettua juoksevia asioita.

– Joskus kotoa päivän päätteeksi kauppaan lähteminen on vähän vaikeaa. Ei oikein jaksaisi vaihtaa vaatteitakaan... hyvä kun muistaa tarkistaa, onko aamutossut vielä jalassa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä