Paikallisuutiset

Ellen Strömbergin nuortenromaani August-ehdokkaaksi: pietarsaarelaiskirjailija tavoittelemaan Ruotsin arvostetuinta kirjallisuuspalkintoa

Pietarsaarelaiskirjailija Ellen Strömberg on paneutunut murrosikäisten nuorten mieleen.
Pietarsaarelaiskirjailija Ellen Strömberg on paneutunut murrosikäisten nuorten mieleen. Kuva: Jennifer Granqvist

PietarsaarelaisenEllen Strömbergin nuortenromaani Mehän vaan mennään siitä ohi(Vi ska ju bara cykla förbi) on yksi kuudesta lasten- ja nuortenkirjallisuuden August-ehdokkaasta. August-palkinto on Ruotsin merkittävin ruotsinkielisen kirjallisuuden palkinto.

Raati perustelee valintaa seuraavasti:

”Herkkä ja osuva kuvaus teini-iän murroskohdasta – kun unelmat siitä, kuka haluaisi olla, pitäisi yhtäkkiä toteuttaa käytännössä, kun kaverisuhteet joutuvat koetukselle ja kun ensirakkaus sekä kutkuttaa että pelottaa. Ellen Strömberg antaa uuden elämän nuortenkirjallisuuden ikonisimmille aiheille niin lukijaa kuin henkilöhahmojaankin kunnioittaen.”

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Strömberg kuvaa teini-ikää sekä sydänverellä että huumorilla ensimmäisessä nuortenromaanissaan, jonka on kustantanut S&S ja suomentanut Eva Laakso.

”Olen edelleen jatkuvasti innokas, utelias, epävarma ja kateellinen, kuten päähenkilönikin. Lisäksi olen usein aika varma siitä että tiedän asiat paremmin kuin kukaan muu.” Ellen Strömberg

Manda ja Malin käyvät ysiluokkaa. On kevätlukukausi, ja bestikset asuvat pienessä kunnassa, jossa ei todellakaan tapahdu juuri mitään. Parivaljakkoa kutsutaan pyöräilijöiksi, koska he niin usein pyöräilevät ympäriinsä jotakin jännää etsien – poikaa, juhlia, vähän rakkautta, mitä vain.

Strömberg vangitsee taiten sen hetken, kun on vielä niin kovin nuori, mutta pitää itse itseään jo tosi aikuisena. Kun omasta perheestä tuntuu olevan vain harmia ja kun pukeutumis- ja musiikkityyliä täytyy vaihtaa joka toinen viikko.

Kustantajan tiedotteessa Ellen Strömberg kertoo, miten hän onnistuu kuvailemaan teini-ikäisten mielenliikkeitä niin osuvasti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olen edelleen jatkuvasti innokas, utelias, epävarma ja kateellinen, kuten päähenkilönikin. Lisäksi olen usein aika varma siitä että tiedän asiat paremmin kuin kukaan muu. Ehkä en koskaan oikein kasvanut aikuiseksi? Uskon silti myös, että teini-ikäisen mieli on pohjimmiltaan aika lailla samanlainen kuin aikuinen mieli, Strömberg sanoo.

Ysiluokkalaisena hän itse kaipasi kovasti jonnekin muualle.

– Minusta piti tulla nuori, peloton toimittaja jolle maksetaan festareilla käymisestä. Olin lukenut Fittstim-kirjan ja olin hyvin tuore ja hyvin kiukkuinen feministi. Kuuntelin paljon Broder Daniel -yhtyettä ja vihasin kaikkia. Minulla oli mustaksi värjätyt hiukset ja ihan liikaa mielipiteitä.

– Internethän oli silloin vielä uusi juttu, eikä ollut ollenkaan itsestäänselvää, että kaikki on ulottuvillamme niin kuin nyt on. Siihen aikaan kotipaikkani Luodon ja kuvitellun toive-elämäni välillä oli todellinen maantieteellinen etäisyys.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ellen Strömbergiltä on aiemmin suomennettu romaani Syyhy (Klåda).

Palkinto jaetaan August-gaalassa 28. marraskuuta. Palkintosumma on 100 000 kruunua.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä