Paikallisuutiset

Elämänhallintaa ja liikuntaa nuorten pahoinvointia vastaan

Kokkotyö käynnistää Pietarsaaressa matalan kynnyksen työpajan.

Pietarsaarelaisten nuorten hyvinvointi on heikentynyt. Ulkopuolisuus, pahoinvointi ja päihteiden käyttö nuorten keskuudessa on yhä yleisempää.
Pietarsaarelaisten nuorten hyvinvointi on heikentynyt. Ulkopuolisuus, pahoinvointi ja päihteiden käyttö nuorten keskuudessa on yhä yleisempää. Kuva: Pirkko Högkulla

Pietarsaari

Kokkotyö-säätiö aloittaa elokuussa 17-29 -vuotiaille suunnatun uuden nuorisotyöpajan Isokatu 4:ssä, After Eightin ja nuorisoasema Fiilis’in läheisyydessä. Tilat vapautuivat kaupungin luottamusmiesten siirryttyä toisaalle.

Säätiö anoi hankkeelle 20 000 euron toiminta-avustusta. Kaupunginhallitus myönsi tälle vuodelle 12 000 euroa käytettäväksi ensisijaisesti vuokrakuluihin ja siirsi loput 8 000 euroa ensi vuoden talousarviovalmisteluun.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Uusi nuorisotyöpaja painottaa elämänhallintataitoja ja liikuntaa. Kyseinen liikunnallinen painotus on uutta koko Kokkotyö-säätiössä.

Kokkotyö-säätiöllä iloitaan Pietarsaaren kaupunginhallituksen myöntämästä toiminta-avustuksesta, joka turvaa tilat uudelle nuorisotyöpajalle. Nuorisotyöhön tarvitaankin kipeästi täydentäviä toimintamuotoja ja laajempaa yhteistyötä toimijoiden välillä, sillä tutkimusten mukaan pietarsaarelaisten nuorten hyvinvointi on heikentynyt. Ulkopuolisuus, pahoinvointi ja päihteidenkäyttö nuorten keskuudessa on yhä yleisempää. Nuorten syrjäytymisen riski kasvaa huolestuttavasti.

Kohderyhmänä ovat ikäryhmässä 17-29 -vuotiaat nuoret, jotka eivät opiskele tai käy työssä, tarvitsevat toimintamuotoja ja täydentäviä tukitoimenpiteitä.

– Ikähaitari on aika iso, joten ehkä muodostamme käytännössä useamman ryhmän. 17 vuotiaan ja 29 vuotiaan elämäntilanteissa on paljon eroja. Suuri ikähaitari johtuu muuten avi:n rahoitusehdoista, huomauttaa Kokkotyö-säätiön toimitusjohtajaRonnie Djupsund.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kohderyhmänä ovat pääosin henkilöt, jotka tarvitsevat elämänhallinnallista vahvistamista ja/tai ovat eri syistä jättäytyneet harrastustoiminnan ulkopuolelle. Tarjolla on mm. matalan kynnyksen starttivalmennusta.

– Joku tarvitsee tukea työhakemuksen tekemiseen kun taas toisella voi olla koko elämä rempallaan - ja kaikkea tältä väliltä. Kyse voi olla vaikkapa siitä, ettei ole valmis menemään sosiaalisen tilanteen pelon vuoksi myyntityöhön myymälään, jolloin alamme työskennellä itsetuntoon liittyvien kysymysten kanssa.

Arkirytmin puuttumisella herätyksineen, ruoka-aikoineen ja järkevine nukkumaanmenoaikoineen on suuri merkitys nuoren syrjäytymiselle.

– Jos arkirytmi on sekaisin, että pelataan yöt ja nukutaan päivät, pureudutaan ensin rytmin oikaisuun. Oikaisun jälkeen on helpompaa päästä tärkeisiin elämäntaitoihin kiinni ja kenties lähteä kouluun tai työelämään, kuvailee Djupsund.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pajatyöskentelyssä painottuu elämänhallinnan lisäksi liikunnallisuus.

– Näin vahvaa painotusta liikunnallisuuteen ei pajoissamme ole aiemmin ollut. Se, millaiseksi liikuntapuoli kehittyy, muovautuu nuorten yksilöllisten toiveiden mukaan, mutta toiminta koostuu sekä yksilö- että ryhmätyöstä, Djupsund huomauttaa.

– Liikuntaa nostetaan esille siksi, että monet jättäytyvät kokonaan harrastustoiminnan ulkopuolelle sen kilpailuhenkisyyden ja suorituskeskeisyyden vuoksi

Nuorisotyöpaja avaa ovensa koulujen alkamisen myötä elokuussa.

Pirkko Högkulla

ps@pietarsaarensanomat.fi

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä