Paikallisuutiset

Keittiön biojäteastia käydään tyhjäämässä kompostiin vähintään pari kertaa viikossa, Pasi Hämäläinen kertoo. Kuva: Maija Ahonen

Ekoroskin uusi pussisääntö oli monelle viimeinen sysäys – näin kompostointi on sujunut veteliläisessä perheessä

Ekoroskin alueen uudet pussisäännöt ovat kasvattaneet kompostointi-innostusta. Näin kävi myös veteliläisessä Pasi Hämäläisen ja Satu Palohuhdan perheessä.

Kompostoinnin suosio on kasvanut tänä vuonna Ekoroskin alueella. Pelkästään heinäkuun alun jälkeen Pohjanmaan jätelautakunta on vastaanottanut yli tuhat uutta komposti-ilmoitusta, jolla saa hakea vapautusta biojätteen erilliskeräyksestä. Määrä on reilusti enemmän kuin viime vuonna yhteensä.

Heinäkuussa Ekoroskin alueella astui voimaan päivitetty jätehuoltomääräys, joka kielsi biojätteen pakkaamisen tavallisiin muovipusseihin. Uudistuksen myötä biojäte pitää laittaa paperipusseihin tai vaihtoehtoisesti biohajoaviin pusseihin, jotka noudattavat EN 13432 -standardia. Standardilla tarkoitetaan biojätteelle tarkoitettuja pusseja, joita on valmistettu tärkkelystä tai biomuovista ja jotka hajoavat biokaasulaitoksen mädätysprosessissa

Uusi vaatimus on närästänyt kotitalouksia, koska määräysten mukaiset pussit eivät ole yhtä kestäviä kuin tavalliset kauppakassit. Moni onkin päätynyt aloittamaan kompostoinnin, jolla voi saada vapautuksen biojätteen erilliskeräyksestä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pohjanmaan jätelautakunnan jätehuoltopäällikkö Johan Hasselin mukaan muutokset jätehuoltomääräyksissä sysäävät liikkeelle yleensä ne, jotka ovat muutenkin jo pidemmän aikaa pohtineet kompostointiin siirtymistä. Näin kävi myös Pohjanmaan jätelautakunnan ja samalla myös Ekoroskin alueella. Hasselin mukaan yleinen trendi on havaittavissa myös Kaustisella ja Vetelissä.

Yksi kompostointiin siirtynyt kotitalous on Pasi Hämäläisen ja Satu Palohuhdan viisihenkinen veteliläisperhe, jossa hankittiin komposti heti kesän alussa.

Hämäläinen ja Palohuhta kertovat, että kompostointia oli pohdittu perheessä pari vuotta. Ekoroskin uusi pussisääntö oli viimeinen sysäys, joka sai toimimaan.

– Satu alkoi selvittämään asiaa, eikä siinä mennyt kauaa, kun haettiin komposti, Pasi Hämäläinen kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kompostin hankkimisen jälkeen vuorossa oli hakemus, jolla perhe anoi Pohjanmaan jätelautakunnalta vapautusta biojätteen erilliskeräyksestä. Hämäläinen kertoo, että hakemuksen täyttäminen sujui helposti, sillä tarvittava kaavake löytyi netistä.

Keittiössään Hämäläisellä ja Palohuhdalla on biojätettä varten tiskipöydälle nostettu kannellinen pönttö. Sen sisällä on paperipussi, joka käydään pari-kolme kertaa viikossa viemässä pihan kompostiin.

Perhe ei ole siis kokonaan luopunut paperipusseista, vaikka Ekoroskin uusi pussisääntö olikin kimmoke siirtyä kompostointiin. Hämäläinen tietää, että toisenlaisiakin tapoja on.

– Yksi kaveri kerää biojätteet tavalliseen muovipussiin, tyhjentää sen kompostiin ja laittaa likaisen pussin tämän jälkeen roskiin. Jokainen tyylillään, miten kullekin sopii.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hämäläinen ja Palohuhta ovat sijoittaneet 240-litraisen kompostinsa pihan nurkkaan, johon on helppo kulku etupihan parkkipaikalta. Ennakkoon perhettä mietitytti, haiseeko kompostori, mutta ongelmia ei toistaiseksi ole ollut.

– Toki silloin kun kompostin kannen avaa, niin haisee, mutta muuten ei, Hämäläinen toteaa.

Ensimmäisten kuukausien perusteella Hämäläinen ja Palohuhta uskaltavat suositella kompostointia muillekin.

– Aluksi ajattelin, että onpa tämä monimutkaista. Mutta eihän se sitä ole vaan tosi simppeliä. Jätteiden lajittelu on muutenkin tehostunut, kun ei ole enää mustaa pussia käytössä. Ja tenavatkin osaavat lajittelun, Palohuhta toteaa.

Muutenkin komposti on aiheuttanut yllättävän vähän vaivaa.

– Se on ollut erittäin vähätöinen, sillä se hoitaa itse itsensä. Kuiviketta laitetaan ja välillä möyhitään, mutta juuri muuta ei tarvita, Hämäläinen sanoo.

Kompostin käyminen on toistaiseksi pysähtynyt vain kerran, mutta prosessi saatiin sysättyä liikkeelle perinteisellä keinolla.

– Kun kompostin lämmöt laskivat pariin-kolmeen asteeseen, laitoimme sinne pissaa. Ureahan laittaa kompostin käytiin ja nyt se siellä taas iloisesti toimii, Palohuhta kertoo.

Jos kaikki menee hyvin, perheellä on ensi keväänä käytössään itse tuotettua maanparannusainetta.

– Kompostointi on mielekästä, kun sillä on tarkoitus. Minulle se on multa, Palohuhta sanoo.

Hämäläinen on puolestaan laskenut kustannuspuolta.

– Pitkällä aikavälillä tämä tulee halvemmaksi kuin biojätteiden kerääminen. Näillä bensanhinnoilla siihen ei mene kauaa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä