Paikallisuutiset

Biojätekeräys uudistui – vääränlaisten pussien käyttö voi nostaa jätehuoltomaksuja

Ekoroskin tiedotusassistentti Essi Backlund näytti, miten biojätteitä käsitellään Pirilön jäteasemalla. Kuva: Viivi Helin

Biojätekeräys siirtyi muun muassa Pietarsaaren seudulla Ekoroskin vastuulle 19. heinäkuuta. Ekorosk on tiedottanut, että muutoksen myötä biojätteet on pakattava joko paperipussiin tai EN 13432 -merkittyyn täysin kompostoituvaan muovipussiin.

Uusi käytäntö on siis ollut voimassa noin kuukauden ajan. Ekoroskin toimitusjohtaja Michael Östman kertoo, ettei tässä ajassa jätettä ole vielä ehtinyt kertyä Ekoroskin jätelaitoksiin tarpeeksi, että paperipussien käyttämistä voisi analysoida sen perusteella. Muutos on kuitenkin aiheuttanut hämminkiä asiakkaiden keskuudessa.

– Paperipusseista ja lajittelusta on tullut paljon kysymyksiä, Östman kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kysymykset ovat koskeneet lähinnä biojätteiden lajittelua yleisesti sekä sitä, mistä sopivia paperipusseja löytyy. Sopivia pusseja myydään useimmissa marketeissa.

Paperipusseja ei vielä liiemmin näy Pirilön jäteasemalla. Kuva: Viivi Helin

Vääränlaisten muovipussien käytön ei Östmanin mukaan pitäisi johtua ainakaan tiedottamisen puutteesta, sillä Ekorosk on tiedottanut muutoksesta muun muassa sanomalehdissä, sosiaalisessa mediassa sekä ennen kaikkea Ekoroskin toiminta-alueen kotitalouksiin jaettavassa lehtisessä. Ongelma on, etteivät kaikki asiakkaat välttämättä paneudu kahdeksansivuisen lehtisen sisältöön.

– Sehän on hankalaa tiedottaa, jos (lehti) menee suoraan roskiin. Eihän ketään voi pakottaa lukemaan lehteä tai katsomaan sosiaalista mediaa, Östman sanoo.

Toisaalta monissa kotitalouksissa kyse voi olla lähinnä tottumuksesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Osalle tämä menee kyllä helposti. Toisille on haastavampaa tehdä se muutos.

Muovipussien käyttöä biojätteiden keräyksessä ei ole kielletty huvin vuoksi. Östman kertoo, että biokaasulaitoksen putket voivat tukkeutua, mikäli niihin päätyy muovia. Jos Ekoroskin jätteiden seassa laitokseen kulkeutuu muovia, biokaasulaitos ei välttämättä ota jätettä vastaan.

– Se tarkoittaa, että jätekustannukset kasvavat, Östman toteaa.

Ekorosk suosittelee kotitalouksille nimenomaan paperipussien käyttöä, sillä kompostoituvat EN 13432 -merkityt muovipussit menevät helposti sekaisin vääränlaisten muovipussien kanssa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vääränlaisten jätepussien käytöstä ei tällä hetkellä seuraa asiakkaalle varsinaista sanktiota, mutta kustannuksien noustessa myös asiakkaisiin kohdistuvia jätehuoltomaksuja täytyy lopulta nostaa.

Myös biojätteen käsittelyä toimitukselle esitellyt Ekoroskin tiedotusassistentti Essi Backlund kertoo, että eri biokaasulaitoksilla Suomessa on erilaiset käytännöt, minkä takia määräykset roskapussien materiaaleista vaihtelevat paikkakunnittain.

Syynä paperipussien välttelemiselle voi olla osittain se, että ne hajoavat helposti kosteuden kertymisen seurauksena. Östman neuvoo, että tämän takia biojäteastian tulisi olla mahdollisimman ilmava. Hän itse kertoo käyttävänsä biojäteastiaa, joka on suunniteltu niin, että ilma pääsee kiertämään astiassa. Mikäli tällaista astiaa ei omista, ilmavuutta voi tehostaa asettamalla biojäteastian pohjalle esimerkiksi ritilän, joka nostaa biojätepussia muutaman sentin astian pohjasta.

Paperisen biojätepussin hajoamista voi ehkäistä myös ostamalla vahattuja pusseja. Vahaus hylkii kosteutta, eikä pussi hajoa tällöin niin helposti. Biojätepussin pohjalle voi myös asettaa vaikka tyhjän kananmunakennon imemään kosteutta. Lisäksi Östman ohjeistaa viemään biojätteet jäteastiaan säännöllisesti, mielellään noin kolmen päivän välein.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä