Paikallisuutiset
Balatakotaidetta tarjolla värikäs kuvakattaus 10-vuotisnäyttelyssä
Katsoja pääsee kurkistamaan lasten ja nuorten kuvataidekouluun, jossa luovuus on arkea.
Pietarsaari
Haluatko nähdä Balatakotaidetta? Sitä on nyt tarjolla värikäs ja runsas kuvakattaus After Eightissä. Katsoja pääsee näyttelyn kautta kurkistamaan kuvakieleen, lasten ja nuorten kuvataidekoulun arkeen ja luovan työn tuloksiin.
– Yllättävän moni on kysynyt, mitä me oikein tehdään Balatakossa. Siitä syntyi idea, joka johti koulun toimintaa ja oppilaiden teoksia kuluneilta vuosilta esittelevän teoksen, valokuvakatsauksen tekemiseen. Samasta materiaalista koottiin myös näyttely, kuvaa johtava kuvataideopettajaMalin Simons.
Aurinkometsä ja varjomaa -kirja viestii monipuolisesta ja poikkitaiteellisesta tekemisestä Balatakossa. Eri elämänalueita, ajassa liikkuvia aiheita ja ympäröivää maailmaa pilkotaan teemoiksi, joita käsitellään keskustellen ja analysoiden. Miten elämme ja asumme? Mitä taide on? Mikä oikeastaan on suomalaista? Muun muassa niitä on pohdittu. Välillä on sunnattu mielikuvitusmatkoille maailman ympäri ja puettu maat, paikat, tunnetut arkkitehtuurit taiteen asuun. Entäs, mitä tapahtuu kun ajatellaan eri lailla ja päinvastoin, ollaan kertakaikkisen hullunkurisesti nurinpäin, vältetään iloisesti sääntöjä, muutetaan, muunnetaan ja käytetään täysin odottamattomia taidemateriaaleja, siitäkin on otettu mittaa taiteen keinoin.
– Kirja voi toimia monenlaisena inspiraationa kouluille ja päiväkodeille, toivoo Malin Simons.
Kuvamateriaalista oli runsauden pula, sillä kuvapankkiin on tallentunut tuhansia kuvia teoksista, tekemisistä ja tuokioista matkan varrelta. Ei siis ollut mikään pikkujuttu valita mukaan 10-vuotisopukseen tulevat valokuvat.
– Samallahan tuli dokumentoitua koulun toimintaa yksien kansien väliin, Simons iloitsee.
Ensimmäiset askeleensa Balatako otti 3-vuotisena Leader-projektina. Oppilaista ei ollut pulaa starttivaiheessakaan kun ensimmäisessä ryhmässä aloitti 80 lasta.
– Kuvataidekoulun taustalle tarvittiin useita voimia. Vaikuttajien ja päättäjien joukossa oli heitä, joiden mielestä oli aika panostaa lastenkulttuuriin. Suurimmilta vastoinkäymisiltä vältyttiin, toiminta saatiin rakennettua ja ymmärrys kuvataidekoulun roolista kasvoi päättäjien keskuudessa vähitellen. Pikkuhiljaa pääsimme muuttamaan kampukselle, mikä avasi tulevaisuuden uudella tavalla.
Rahoituksen suhteen kaupunki on ollut pitkämielinen.
– Alusta asti on sanottu, että valtiontukea pitäisi saada. Edelleen Balatako pyörii Pietarsaaren kaupungin toimintana, mutta toivoa valtion rahoituksesta näkyy tunnelin päässä, iloitsee Malin Simons.
Valtionosuuden hakuprosessia lähdetään itse asiassa valmistelemaan näinä päivinä.
– Syventävän opetussuunnitelman laatiminen alkaa nyt, hakemus jätetään marraskuussa. Ainakin Luoto on mukana eli toiminta muuttuisi samalla alueelliseksi, kertoo Musiikkiopiston rehtori Peter Roos.
Uusi opetussuunnitelma mahdollistaisi myös aikuisten taideryhmän, mitä Balatakolta kovasti toivotaan.
Oppilaita on tällä hetkellä noin 200, opettajia yhteensä viisi. Oppilaat jakautuvat 18:aan ryhmään, mikä on maksimimäärä käytössä olevien tilojen osalta.
– Käytössämme on kaksi 80 neliön suuruista luokkaa. Ne ovat avoimia maisemia, joissa lapset viihtyvät, kuvaa Malin Simons.
Balatako käyntiin Leader-hankkeena
Balatakon taiteen perusopetus on tarkoitettu 5-16 -vuotiaille lapsille ja nuorille. Opetus koostuu kuvataidetunneista, opintokäynneistä sekä osallistumisista yhteisiin näyttelyihin ja tapahtumiin. Yksi opetustunti viikossa, tunnit pidetään iltapäivisin ja iltaisin.
Aloitti vuoden 2009 syksyllä 3-vuotisena Leader-projektina.
Noin 200 oppilasta ikähaarukassa 5-17 vuotta. 5 opettajaa, johtava kuvataideopettaja Malin Simons ainoa kokopäivätoiminen.
Opetusryhmiä 18, joista suomenkielisiä 7. Ryhmät muodostetaan iän mukaan. 16-17 -vuotiaiden nuori taideryhmä on kaksikielinen.
Balatako toimii Pietarsaaren seudun musiikkiopistossa yhtenä linjana, muita linjoja ovat musiikin ja kuvataiteen lisäksi tanssi ja teatteri.
Valokuvanäyttely After Eightissä esittelee Balatakon toimintaa 10 vuoden ajalta. Esillä 18.1.-1.3.
Aurinkometsä ja varjomaa -kirja julkistetaan näyttelyn avajaisten yhteydessä. Kirjaan on koottu kuvia teoksista, tekemisistä ja tuokioista matkan varrelta.
Kirjan ulkoasu on Terese Bastin käsialaa, valokuvien käsittely Linda Tallroth-Paanasen. Valokuvat: Malin Simons, Tiina Moisio, Daria Gatska Kevin Åkerlund. Käännös: Ida Forsman.
Teokseen on saatu Svenska Kulturfondenin ja Pietarsaaren kaupungin tukea.