Paikallisuutiset

Autokanta uusiutuu hitaasti – romutuspalkkio ei juuri näy romuttamolla: "Jos joku on päättänyt ostaa uuden auton, ei 1500 euroa sinne tai tänne ole enää ratkaiseva seikka"

Pietarsaari

Tämänvuotinen vanhojen autojen romutuskampanja on loppusuoralla, kampanja päättyy elokuun lopussa. Pietarsaaren Autohajottamoa johtavan Stefan Norrlinin mukaan kampanja ei ole aiheuttanut ruuhkaa Launisaaressa.

– Tuollaiset 15 autoa on tuotu romutuspalkkion toivossa, siis kampanjan alusta alkaen. Normaalisti meille tuodaan ehkä 300 romutettavaa autoa vuodessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Romutuspalkkio on 1 500–2 500 euroa. Tavallisen henkilöauton palkkio on 1 500 euroa. Stefan Norrlin ei usko, että korvaus on merkittävä houkutin.

–Jos joku on päättänyt ostaa uuden auton, ei 1500 euroa sinne tai tänne ole enää ratkaiseva seikka.

Suomen autokanta on Euroopan vanhimpia ja Pohjoismaiden vanhin ja vanhenee edelleen. Viime vuoden lopussa auton keski-ikä oli 11,6 vuotta. Syitä tähän on pohdittu maailman sivu ja eräänä selityksenä on esitetty, että autoilu Suomessa on kallista.

Stefan Norrlin ei pidä romutuskampanjaa aivan onnistuneena keinona nuorentaa maan autokantaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Periaatteessa tässä tuetaan taloudellisesti ihmisiä, joilla joka tapauksessa on varaa ostaa uusi auto. Mikä sitten auttaisi... jos kaikista romutettavista autoista maksettaisiin satanen tai pari, niin autokanta saattaisi uusiutua vähitellen. Uusia autoja ei ehkä ostettaisi sen enempää kuin tähänkään asti, mutta moni saattaisi vaihtaa käytetyn auton vähemmän käytettyyn eli hieman uudempaan.

Koko maassa romutuskampanjat oivat alkaneet vähitellen tehota. Vuonna 2008 romutustodistuksia kirjoitettiin 40 173 kappaletta, vuonna 2013 jo 61 687 ja viime vuonna 72 710 kappaletta.

– Siinä mielessä edistystä on tapahtunut, että meille tuotavat autot ovat paremmassa kunnossa kuin 25 vuotta sitten, jolloin aloitin tämän toiminnan.

Onko hajotettujen autojen osille kysyntää?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Vähemmän kuin ennen. Meillä on tosin myymälä, josta ostetaan renkaita ja muita osia, mutta kysyntä ei ole suurta. Varaosat ovat tulleet edullisemmiksi.

Tänä vuonna romutuskampanjan ehtoja on kiristetty. Romutuspalkkio myönnetään vain yksityishenkilölle, joka on omistanut romutettavan auton tai ollut sen haltijana yhtäjaksoisesti ainakin vuoden ajan ennen romutusta. Romutuspalkkion saajan on oltava uuden tilalle ostettavan auton omistaja tai haltija.

Auto pitää luovuttaa kierrätykseen viralliseen vastaanottopisteeseen, josta auton omistaja saa romutustodistuksen. Romutuspalkkiolla hankittavan uuden auton ja romutettavan auton pitää olla henkilöautoja. Romutettavan auton pitää olla ensirekisteröity vuonna 2007 tai aiemmin.

Romutuspalkkio myönnetään vain sellaisen uuden auton hankintaan, jonka CO2-päästöt ovat enintään 110 g/km.

Kampanja jatkuu elokuun loppuun saakka ja tänä vuonna valtio on varannut romutuspalkkioihin 8 miljoonaa euroa. Sillä poistetaan liikenteestä noin 4 000 vanhaa menopeliä ja ostetaan saman verran uusia tilalle.

Heimo Riihimäki

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä