Paikallisuutiset

Apteekeilla lääkkeistä jatkuvaa pulaa - Syy lääkkeiden saatavuusongelmille jää usein apteekeilta pimentoon

Pietarsaaren Ensimmäisen apteekin proviisori Mikko Halkolan ja farmaseutti Sanna-Leena Sulkakosken mukaan lääkkeiden saatavuusongelmia on viime kuukausien aikana ilmennyt muun muassa ehkäisytablettien ja joidenkin kortisonivalmisteiden osalta.
Pietarsaaren Ensimmäisen apteekin proviisori Mikko Halkolan ja farmaseutti Sanna-Leena Sulkakosken mukaan lääkkeiden saatavuusongelmia on viime kuukausien aikana ilmennyt muun muassa ehkäisytablettien ja joidenkin kortisonivalmisteiden osalta. Kuva: Maija Rahkola

PIETARSAARI

Pietarsaaren Ensimmäisen apteekin proviisoriMikko Halkolan ja farmaseuttiSanna-Leena Sulkakosken mukaan lääkkeiden saatavuusongelmat ovat jatkuva haaste apteekeille.

Mediassakin uutisoinnin aiheena olleet ehkäisypillereiden saatavuusongelmat ovat näkyneet myös paikallisapteekissa kesäkuukausien aikana, mutta lääkkeiden saatavuusongelmat eivät itsessään ole uusi ilmiö.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Viimeisten 10 vuoden aikana lääkkeiden saatavuusongelmat ovat lisääntyneet merkittävästi. Varmaa tietoa siitä, mistä tämä johtuu, ei tiedossamme ole, he harmittelevat.

Mikäli jonkin lääkkeen osalta saatavuusongelmaa ilmenee, ei ongelman syy useinkaan päädy apteekin tietoon.

– Ainoastaan silloin, jos lääkefirma itse tekee asiasta erillisen tiedotteen, tieto tavoittaa meidät. Yksi meille tietoon tullut saatavuusongelman syy on ollut esimerkiksi se, että lääkkeen raaka-aineesta on löytynyt epäpuhtauksia, Sulkakoski kertoo.

Lääkkeiden saatavuusongelmat koskettavat Halkolan ja Sulkakosken mukaan koko Eurooppaa. Suomen osalta yksi lääkkeiden saatavuusongelmaa lisäävä tekijä on sen lääkemarkkinoiden pieni koko.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Euroopan lääkemyynnistä Suomen osuus on vain 1,2 prosenttia. Saatavuusongelmia saatetaan lähteä purkamaan ensin sellaisista Euroopan maista, joiden osuus lääkemarkkinoilla on isompi. Tämä taas hidastaa lääkkeiden saamista entisestään, Halkola toteaa.

Kati Sarnolan vuonna 2018 julkaiseman väitöskirjan mukaan markkinoille tuotujen lääkkeiden saatavuuteen vaikuttavat niin lääkejakeluverkoston toiminta kuin toimintaympäristö ja siinä tapahtuvat muutokset. Vielä 1990-luvulla valtaosa lääkkeistä valmistettiin Euroopassa. Viimeisen vuosikymmenen aikana lääkevalmistus on kuitenkin siirtynyt Yhdysvaltoihin ja Aasian maihin, kuten Japaniin ja Kiinaan.

– Nykyään lääkkeiden tuotantoketju on globaalimpi. Esimerkiksi jonkin lääkkeen raaka-aine voi olla lähtöisin Kiinasta, lääkkeet saatetaan kapseloida Yhdysvalloissa ja taas pakata Irlannissa. Tuotantoketjuun kuuluu useita eri vaiheita, ja ne voidaan toteuttaa useissa eri maissa. Ongelma jossakin tuotantoketjun vaiheessa vaikuttaa siis heti koko tuotantoketjuun ja sen kaikkiin toimijoihin, Halkola kertoo.

Saatavuusongelmia on ilmennyt viime kuukausien aikana paikallisapteekissa erityisesti verenpainelääkkeiden, ehkäisytablettien ja eräiden antibioottien suhteen. Suurimmalle osalle lääkkeistä löytyy kuitenkin useita vaihtoehtoisia rinnakkaisvalmisteita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Rinnakkaislääkkeisiin vaihtaminen voi johtaa siihen, että vastaavat rinnakkaisvalmisteet loppuvat myös Suomen tukkuvarastoista, ja uusien lääke-erien saaminen Suomeen voi viedä aikaa esimerkiksi viikoista kuukausiin, Halkola kertoo.

Pahimmillaan kesän aikana esimerkiksi ehkäisytablettien suhteen on apteekista ollut loppu jopa 10 samoja lääkeaineita sisältävää lääkettä.

– Tällaisissa tilanteissa asiakkaat ovat joutuneet vaihtamaan lääkkeen kokonaan toisenlaisia lääkeaineita sisältäviin ehkäisytabletteihin, joka on saattanut aiheuttaa potilaalle ongelmia, kuten sivuoireita, Sulkakoski harmittelee.

Halkola ja Sulkakoski kertovat, että lääkkeen ollessa loppu, otetaan apteekista ensisijaisesti yhteys muihin apteekkeihin ja selvitetään, onko kyseistä lääkettä siellä saatavilla. Selvitystyö aloitetaan aina lähiapteekeista.

– Mikäli lääkettä ei ole muissa apteekeissa saatavilla tai asiakkaalla ei ole mahdollisuutta lääkettä esimerkiksi kauempana sijaitsevasta apteekista hakea, soitamme lääkärille ja pyydämme häntä kirjoittamaan reseptin johonkin toiseen lääkevalmisteeseen.

Lääkkeiden saatavuusongelmien ratkaiseminen vie usein paljon ylimääräistä työaikaa niin apteekin henkilökunnalta kuin lääkäreiltäkin.

– Joskus potilas on saattanut kokeilla useita eri ehkäisypillereitä ennen sopivan lääkkeen löytymistä. Tällöin saatetaan tietää jo ennakkoon, että muut ehkäisypillerimerkit eivät välttämättä sovi asiakkaalle. Nämä ovat tietenkin hyvin valitettavia tilanteita, Halkola harmittelee.

– Vastaani ei ole kuitenkaan tullut tilannetta, jossa asiakas olisi jättänyt ehkäisypillerit tämän vuoksi ottamatta, hän kuitenkin lisää.

Apteekeista loppuneita lääkkeitä voidaan joutua odottamaan Halkolan ja Sulkakosken mukaan pahimmillaan jopa vuoden ajan.

– Liltalgin-valmisteen osalta ongelmat ovat jatkuneet jo useiden vuosien ajan. Välillä saatamme saada lääkettä pienen erän, ja seuraavan kerran vasta vuoden kuluttua. Tilanne on kyseisen lääkkeen osalta erityisen hankala, sillä sille ei ole olemassa vastaavanlaista rinnakkaisvalmistetta.

Asiakkaan kannattaakin heidän mukaansa tullakin apteekkiin aina mahdollisimman ajoissa ennen lääkkeen loppumista.

– Lääkkeiden suhteen ei mielellään kannata odottaa viimeiseen pilleriin. Kun asiakas tulee apteekkiin ajoissa, meillä on myös saatavuusongelmatapauksissa enemmän aikaa konsultoida lääkäriä ja selvittää tarvittaessa, mikä vaihtoehtoinen lääke asiakkaalle voisi sopia, he päättävät.

ps@pietarsaarensanomat.fi

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä