Paikallisuutiset

Anita Salmen kolumni: Hajallaan hallinnonuudistuksista

Kuva:

Pietarsaaren seutu on ns. vanhoina aikoina kuulunut historialliseen Keski-Pohjanmaahan, ihan kuten Kalajokilaakso, nykyisen virallisen Keski-Pohjanmaan alueen lisäksi.

Kun nyt voimassa olevaa maakuntajakoa tehtiin, olivat asiantuntijat esittäneet jokilaaksojen muodostamaa aluetta Keski-Pohjanmaan maakunnaksi. Siis lähinnä Kalajoki-, Lestinjoki-, Perhonjoki- ja Ähtävänjokien tuntumassa olevia kuntia ja kaupunkeja.

No, me tiedämme, miten siinä kävi. Ei mennyt esitys läpi. Poliitikot sen päättivät. Oli ehkä eri kaupunkien intresseillä vaikutusta, joskin politiikka siihenkin vaikuttaa. Ja politiikka on yhteisten asioiden hoitoa, tosin varmaan myös omien. Mitä se sana sitten pitääkin sisällään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Asiantuntijoiden suosituksilla pyyhittiin pöytää. Ihan kuten sittemmin valtakunnan tasolla sote-sopassa. Sen hämmennys jatkuu, tosin vähän eri muodossa kuin edellisen hallituksen pöydällä. Sotella on yhä keskeinen rooli suunnitellussa, maakuntiin pohjautuvassa hallinnonuudistuksessa.

Toisaalta tiedämme myös, että ei kannata muistella menneitä. Nyt on nyt.

Sosiaali- ja terveysministeriön nettisivuilla kerrotaan tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmasta. ”Ohjelman tarkoituksena on perustaa Suomeen laaja-alaisia sosiaali- ja terveyskeskuksia, jotta ihmiset saavat tarvitsemansa avun yhdellä yhteydenotolla. Tavoitteena on varmistaa, että palvelut vastaavat ihmisten tarpeisiin ja ongelmiin voidaan puuttua ajoissa.”

Palveluja kehitetään kuulemma siten, että ne voidaan ottaa käyttöön hallitusohjelman mukaisissa maakunnissa. Pohjanmaa muodostaa omaa sote-aluettaan ja muut maakunnat omaansa. Sitten jää mietittäväksi, tuleeko maakuntia ja suurta väliportaan hallinnonuudistusta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Oli miten oli, nykyisessä systeemissä Pietarsaari on maakuntansa raja-aluetta ja Kalajokilaakso samoin. Kovin hyvä tilanne ei ole Keski-Pohjanmaallakaan, josta aikanaan muodostui vähäväkinen tynkämaakunta.

Kun tulevaisuuden sijoituksia valtakunnanpolitiikassa mitataan väestöpohjilla, ollaan näillä raukoilla rajoilla aika huonoissa asemissa. Valtakunnanpolitiikassa viime vuosikymmenten mantra on nimittäin ollut keskittäminen. Sitä on ajettu niin keskustan, demarien kuin kokoomuksen ollessa vallassa.

Siinä politiikassa on unohdettu maaseutu ja pienemmät ”maaseutukaupungit” ja viety ns. keskuskaupunkien, yliopistokaupunkien asiaa. Pohjanmaan maakuntien mittakaavassa se tarkoittaa lähinnä Oulua ja Vaasaa, joiden asemaa on vahvistettu ja vahvistetaan. Niin myös sote-suunnitelmissa.

Nyt pienet kaupunkiseudut, kuten Kokkola ja varsinkin Pietarsaari räpistelevät välimaastossa. Siitä kärsivät myös niiden lähialueet. Pysäyttääkö kehitystä enää mikään? Miten olisi politiikka yhteisten asioiden hoitona?

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä