Urheilu

Ampumahiihtäjälupaus Rasmus Huhtamäki tähtää maltillisesti korkealle – metsässä kuin kotonaan liikkuva maatilan poika tietää, että menestys on kovan työn takana

Rasmus Huhtamäkeä ja isä-Tapiota uhkaa naurattaa. Urheilun ja siitä puhumisen kuuluu olla myös hauskaa.
Rasmus Huhtamäkeä ja isä-Tapiota uhkaa naurattaa. Urheilun ja siitä puhumisen kuuluu olla myös hauskaa. Kuva: Kristian Sundqvist

ViisitoistavuotiasRasmus Huhtamäki on jo noussut pieniin otsikoihin muun muassa siksi, että tuli valituksi Keski-Pohjanmaan suunnistuspiirin vuoden 2019 nuoreksi suunnistajaksi. Joitain viikkoja sitten julkistettiin, että Huhtamäki sai KPO:n nuori lupaus -stipendin.

Huhtamäen päälaji on ampumahiihto ja sivulajien lista on hengästyttävä.

– Hiihto, suunnistus, hiihtosuunnistus, polkupyöräsuunnistus, ampumasuunnistus, urheilijanuorukainen kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rasmus Huhtamäki juttelee PS:lle kotitilan keittiön pöydän ääressä Pedersören Sundbyssä yhdessä vanhempiensaCarita Sundmanin jaTapio Huhtamäen kanssa.

"Urheilu kasvattaa ihmisenä, Rasmuksesta ei uskoisi että hän on vasta 15-vuotias." Carita Sundman Rasmus Huhtamäen äiti

Äkkiseltään luulisi, että ollaan perinteistäkin perinteisemmän suomalaisen urheilijatarinan äärellä: maatilan poika kasvaa pienestä pitäen työhön ja yksinäiseen kestävyysurheiluun, jossa tuloksia tulee vain lukemattomien harjoituskilometrien ja läpimäräksi hikoiltujen verkkopaitojen kautta.

Mielikuvaa on Rasmus Huhtamäen osalta syytä hieman päivittää: urheileminen on hänen osaltaan ollut ja on täysin omaehtoista eikä vanhemmilla ole omaa taustaa esimerkiksi hiihtolajien tai suunnistuksen parissa.

– Rasmus osaa liikkua metsässä kuin kotonaan. Hiihdon hän löysi 8-vuotiaana ja kohta hiihtikin pikkuruista lenkkiä ainakin sadan kilometrin verran sinä talvena, äiti-Carita muistelee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olen rakastanut hiihtoa pienestä asti ja hiihdosta vuonna 2016 alkoi urani kilpaurheilijana, vahvistaa Pietarsaaren Hiihtäjiä maastohiihdossa ja suunnistuksessa edustava Rasmus.

Ampumahiihto valikoitui pian ykköslajiksi kiitos monipuolisuutensa semminkin kun ammunta tuntui luontevalta. Ampumaharjoittelu onnistuu pihapiirin tuntumasta omilta mailta löytyvällä radalla.

Ampumahiihtoharrastus käynnistyi Larsmo IF:ssa, mutta nyttemmin Rasmus edustaa Seinäjoen Hiihtoseuraa.

– Se tarkoittaa mahdollisuutta osallistua viestijoukkueeseen ja myös parempia harjoitusmahdollisuuksia, sanoo Rasmus Tapio-isän nyökkäillessä vierellä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ampumahiihdosta Rasmus Huhtamäellä löytyy palkintokaapista jo ikäkausi-SM-mitaleja paitsi viestijoukkueen kanssa niin yksilötasolla.

Menestys on tuonut mukanaan tilaisuuden välillä yhdistää koulunkäynti ja intensiiviharjoittelu Vuokatissa. Vuokatti-Ruka Urheiluakatemian yläkoululeiritys -nimellä kulkeva konsepti kokoaa parikymmentä 7-9 -luokkalaista ampumahiihdon tosilupausta lukuvuoden mittaan yhteensä viideksi viikoksi Vuokattiin.

Kun muistaa, että matkaa tavallisiin harjoituksiin Seinäjoelle on 115 kilometriä suuntaansa on ampumahiihto ysiluokkalaiselle ja hänen perheelleen jo varsin sitouttavaa toimintaa. Onko Rasmukselle itselleen tullut missään vaiheessa mieleen, että ei oikein jaksaisi lähteä?

Rasmus, isä ja äiti ovat hetken hiljaa.

– Pari vuotta sitten kotia kohti ajaessa taisi olla yksi sellainen hetki, Carita arvaa.

– En minä kyllä muista, sanoo Rasmus ja kohauttaa hartioitaan.

Äärimmäisen herkässä lajissa voi nuoren urheilijan kehitys edetä monella tapaa. Viisitoistavuotiaaksi saakka ammutaan ainoastaan makuulta ja pystyammunnan mukaantulo aloittaa uudet oppimisprosessit.

Rasmuksen matka urheilijana on monella tapaa vasta alussa, mutta hän tuntuu olevan siihen vahvasti sitoutunut. Rasmus Huhtamäki ei ole suuripuheinen nuorimies, mutta uskoo suurenkin menestyksen olevan mahdollinen työn kautta.

– Maailman huipulle voi päästä, jos treenaa riittävän kovaa.

Peruskoulun päättyminen tulevana keväänä asettaa nykyiselle Sursikin oppilaalle valinnan paikan. Vuokatissa voisi yhdistää lukio-opiskelun ja huipputason ampumahiihtovalmennuksen. Ruotsissa se onnistuisi vieläkin kiehtovammin.

Tällaisia vaihtoehtoja Rasmus kertoo harkitsevansa. Eikö vanhempia yhtään hirvittäisi päästä poika niin kauas?

– Kyllä urheilu kasvattaa ihmisenä, Rasmuksesta ei uskoisi että hän on vasta 15-vuotias, Carita Sundman sanoo.

Rasmus Huhtamäen jopa aikuismaisesta asenteesta kertoo sekin, että hän kantaa päävastuun suksivalinnoistaan ja -huollostaan.

Tämän artikkelin laatimisen ja julkaisemisen väliin ehtivät viime viikonloppuna järjestetyt yösuunnistuksen SM-kisat Joensuussa. Tapio Huhtamäki arveli, että Rasmuksella olisi nappisuorituksella mahdollisuudet kymmenen parhaan joukkoon sarjassaan.

PieHi:ä edustaneen Rasmuksen sijoitukseksi tuli komeasti kuudes.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä