Paikallisuutiset
Alholmassa tänään aurinkoista – sataman uusi säähavaintoasema on myös yleisön käytettävissä
Pietarsaaren Satama tilasi ja asensi viime talvena oman sääaseman. Se otettiin käyttöön kesäkuussa, aluksi tietoja vertailtiin Ilmatieteen laitoksen havaintoihin.
– Nyt lukemiin voi jo luottaa, sataman toimitusjohtajaJuha Hakala sanoo.
– Sääaseman tiedot välitetään asiakkaillemme eli satamaan tuleviin laivoihin. Lisäksi tiedot on tarkoitettu luotseille ja laivaliikenteen ohjauskeskus VTS:lle. Ilmatieteen laitos käyttää dataa sääennusteiden laatimiseen.
Alholman sääasema ei tietenkään ennusta säätä, vaan kertoo vallitsevan tilanteen.
”Salamatutka näkee viiden kilometrin päähän, joten se ei näe kaikkea, mitä vaikkapa Bonäsissä asuva näkee.” Juha Hakala satamajohtaja
Oma sääasema ei ole pakollinen varuste satamalle, mutta Juha Hakala arvelee siitä olevan hyötyä.
– Otetaan esimerkiksi tuuli. Ilmatieteen laitos seuraa tuulta Kallanilla, mutta satama-alueella tuuliolot voivat olla hyvinkin erilaiset.
Satamoperaattoreillekin säällä on merkitystä. Joitakin tuotteita ei ole hyvä lastata sateella.
Myös yleisö voi seurata vapaasti Alholman sääaseman tietoja. Niihin pääsee käsiksi sataman kotisivujen kautta (portofpietarsaari.fi). Avaussivun ylälaidan valikosta löytyy otsikko Säätiedot.
Aluksi tulee näkyviin kokonaisnäkymä, joka esittelee nykyhetken lämpötilan, sadesumman, tuulen nopeuden ja suunnan, ilmankosteuden ja ilmanpaineen, meriveden korkeuden ja salamoinnin.
– Salamatutka näkee viiden kilometrin päähän, joten se ei näe kaikkea, mitä vaikkapa Bonäsissä asuva näkee, Juha Hakala huomauttaa.
– Sadetta laite mittaa 10 minuutin jaksoissa.
Alempaa löytyy enemmän tietoa. Voi tutkia, miten lämpötila on muuttunut viimeisen viikon tai kuukauden kuluessa. Samoin voi tarkistaa tuulen suunnan ja voimakkuuden viikon tai jopa kuluneen vuoden mittaan.
– Tilastoihin on tällä hetkellä syötetty tietoja vain puolen vuoden ajalta, joten vuositilasto on vasta tulossa, Juha Hakala huomauttaa.
Sääasema on käytännössä pienehkö laitteisto yhden Laukon laiturin valopylvään nokassa, noin 30 metrin korkeudella.
Laite tilattiin Saksasta, se maksoi 15 000 euroa.
– Laitteessa ei ole liikkuvia osia, jotka voisivat jäätyä talvisin. Tuulimittauksia varten siinä on neljä anturia, sadetta se seuraa doppler -tutkalla.