Paikallisuutiset

Ajan sivu – PS 30 vuotta sitten: Kolikkopuhelin vietiin asemalta

Lieneekö maailma muuttunut ja mihin suuntaan? Tällainen uutinen julkaistiin PS:ssa 30 vuotta sitten. Kuva: Pentti Höri

Kuinka käy matkustajan, joka haluaa kaupunkiin? Telepatiako jää ainoaksi mahdollisuudeksi?

Kulkuyhteys Pännäisten rautatieasemalta Pietarsaareen sen kuin vain vaikeutuu. Viimeinenkin oljenkorsi kyytiä haluavalle on poistettu.

VR:n ja Telen koko maata kattavan sopimuksen mukaan puhelinyhtiöiden kolikkopuhelinautomaatit on otettu pois ja ja tilalle vaihdettu Telen korttipuhelin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sopimus tehtiin Helsingissä, eikä Pännäisten asemanhoitajalla Kalevi Rajalalla ollut minkäänlaista sananvaltaa.

– On kuin tuulimyllyjä vastaan tappelisi. Ei pienillä asemilla ole mitään sanottavaa valtakunnan tasoisiin sopimuksiin, hän sanoo.

Kalevi Rajala ei ole ollenkaan tyytyväinen uuteen systeemiin. Hän on saanut jo monia ”ystävällismielisiä” haukkuja asiakkailta.

– Eivät kaikki matkustajat osaa varautua puhelinkorttiin. Silloin kun asema on auki, soitamme tietenkin asiakkaille kyydin. Mutta mitäs kun asema on suljettu? hän ihmettelee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Asuntomessujen ajaksi Ekmanin bussiyhtiöllä on tarkoitus lisätä linja-autovuoroja niin, että kaikilla matkustajilla olisi mahdollisuus päästä kaupunkiin.

Puhelinkortin voi, jos on asiasta tietoinen, ostaa junasta. Korttiautomaatin etu kuitenkin on, että sillä voi soittaa vastapuhelun. Taksiasemat eivät kuitenkaan vastapuheluja ota vastaan, joten soittajalla täytyisi olla kaupungissa joku tuttu.

Tom Gädda Pietarsaaren Seudun Puhelin Oy:stä kertoo, että heidän oli pakko ottaa kolikkoautomaatti aseman seinustalta pois.

– Telen ja VR:n sopimus pakotti meidät tähän.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pietarsaaren Puhelin aikoo syksyn kuluessa asentaa aseman tontin rajalle joko pelkästään kolikkoautomaatin tai yhdistelmäpuhelimen. Kesämatkustajia tämä ei ikävä kyllä lohduta.

Pietarsaaren Sanomat julkaisee tällä palstalla siivuja vanhoista jutuistaan. Tämä on julkaistu 17.6.1994.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä