Paikallisuutiset
Äijäleirillä tuntumaa ratsastukseen
Arvi Martikainen puhuu poikien ratsastusharrastuksen puolesta ja hänen nimellään on perustettu tukiverkosto kiusaajia vastaan.
Uusikaarlepyy
Ratsastus on tyttövaltainen laji. Ratsastustunneilla ja -leireillä on valtaosin tyttöjä. Mukaan uskaltautuu aina jokunen poika, mutta kyllä hän siitä saa melko usein kuulla. Toiset pojat saattavat alkaa kiusata.
Kiusaamista sai kokea harrastuksestaan myös Pukkilasta kotoisin olevaArvi Martikainen. Hän sai ratsastuskärpäsen pureman, kun oli mukana pikkusiskon ratsastustunneilla.
– Kokeilin ja koin heti, että se oli minun juttuni. Olin silloin yhdeksänvuotias eli suunnilleen neljä ja puoli vuotta olen ratsastusta harrastanut, hän kertoo.
”Pyysin yhtä kiusaajaa myös kokeilemaan ratsastusta. Hän tulikin ja siihen nälviminen jäi.” Arvi Martikainen
Kiusaaminen häntä kohtaan oli sanoilla nälvimistä, josta hän ei ensin välittänyt. Vähitellen se alkoi harmittaa ja siitä tuli paha mieli, kun se vaan jatkui.
– Kun nyt ajattelen niin minua kohtaan kiusaaminen ei ollut ihan niin rajua, kuin miten erästä ystävääni on kohdeltu. Siihen on liittynyt vaarallista tönimistä jopa ajotielle, hän sanoo.
Arvi Martikainen ei ymmärrä, miksi ratsastuksella on niin kielteinen kaiku poikien harrastuksena. Kuitenkin monet suomalaiset huiput ovat miehiä.
Toisaalta esimerkiksi muualla Euroopassa ja maailmassa on runsaasti poikia harrastuksen parissa.
Hän ei ole vaiennut kiusaamisestaan, vaan on ottanut sen esille.
– Pyysin yhtä kiusaajaa myös kokeilemaan ratsastusta. Hän tulikin ja siihen nälviminen jäi.
Poikien ratsastusharrastusta tukemaan on perustettu jokin aika sitten Arvi-verkosto. Se tukee poikien ja miesten ratsastusharrastusta.
– Jos joku poika kokee esimerkiksi kiusaamista, hän voi ottaa yhteyttä verkostoon. Tällöin joku lähistöllä oleva tukihenkilö tulee haluttaessa kouluun tai tallille kertomaan ratsastuksesta harrastuksena.
Verkostolla on omat nettisivut ja fb-sivut. Sieltä saa aiheesta lisäinformaatiota ja yhteystiedot.
Arvi Martikaisesta ratsastus on mieluisaa ja hän toivoo voivansa edetä esimerkiksi esteratsastuksessa pitkälle.
Ison eläimen hallitseminen on oma lukunsa. Siinä pärjää ystävällisyydellä ja jämäkkyydellä. Kun eläintä kohtelee hyvin, siitä saa elinikäisen ystävän.
Hevosen hoitaminen ja tallityöt ovat olennainen osa ratsastamiseen liittyviä kuvioita.
Hyvä hoito luo pohjaa suhteelle.
Arvi Martikainen on myös Suomen nuorin yrittäjä.
– Se lähti siitä, kun pyysin äitiä ostamaan minulle hevosen. Hän sanoi, että ehkä sinun pitäisi alkaa tienata sitä itse.
– Niin keksin metallikorujen valmistuksen. Myyn niitä messuilla ja eri tilaisuuksissa, hän sanoo.
Arvi Martikainen oli viikonloppuna Uudessakaarlepyyssä Ratsastuskoulu Caprillin järjestämällä Äijäleirillä, joka oli tarkoitettu miehille ja pojille.
Siellä oli niin ikäänMikko Aine Tampereelta, joka on harrastanut ratsastusta 7-8 vuotta.
– Olen itsekin Arvi-verkostossa ja toivon, että sen toiminta osaltaan rohkaisee poikia harrastuksen pariin, hän sanoo.
Leiri alkoi torstai-iltana ja päättyy maanantaina. Sen opetusohjelma oli vaihteleva. Ratsastuksen ohella esiteltiin muun muassa kengitystä. Lauantaina oli paikalla pietarsaarelainen ammattilainen, kengittäjä Sami Houtsonen. Hän on toiminut alalla kaksikymmentä vuotta.
– Aika monet hankkivat tämän koulutuksen ja Suomessa sitä on kahdessakin paikassa. Harva ammatikseen sitä alkaa tehdä. Se on fyysisesti ja myös psyykkisesti raskasta.
– Käyn säännöllisesti kuntosalilla, jotta jaksan tehdä tätä työtä, hän sanoo.
Hän mainitsee tekevänsä vuosittain noin 1200 kengitystä.
Pääosa asiakkaista on Pietarsaaren seudulta, mutta tuodaan hevosia kengitettäviksi kauempaakin. Ammattitaitoiselle ja osaavalle kengittäjälle on hommia.
– Minun ei ole mahdollista alkaa ajaa pitkiä matkoja, työtä on niin paljon omalla alueella. On tänne tallille tuotu kuitenkin kengitettäväksi hevosia sadankin kilometrin päästä, hän sanoo.
Kengitys on tarkkaa puuhaa. Siihen sisältyy mm. kavioiden puhdistaminen, kavionreunan ylimääräisen sarveisaineen poisto ja kenkien kiinnitys tiiviisti paikoilleen.
Jokainen hevonen on yksilö, niin sen kaviotkin ja astunta. Ilman oikeanlaista kengitystä ei ole hevostakaan. Joskus tehdään erikoiskenkiä vaikkapa eläinlääkärin ohjeen mukaan. Hevosien kengitys on uusittava säännöllisesti tietyin välein. Kulunut ja huono kenkä altistavat erilaisille vioille, joista hevonen kärsii.
Laura Erkkola Caprilli-tallilta järjesti ratsastusleirin miehille ja pojille, kun huomasi netissä sille olevan kysyntää. Aloite leiriin tuli Arvi Martikaiselta.
– Miehillä ja pojilla on omat jutut ja on mielestäni hyvä, että he voivat osallistua tällaiselle leirille ilman tyttöjä. Ohjelmassa on tietenkin ratsastusta, mutta myös hevosen hoitoon liittyviä asioita, Erkkola mainitsee.
– Lisäksi on muuta kivaa tekemistä, esimerkiksi seikkailuilta. Sunnuntaina menemme seuraamaan esteratsastuskisoja Power Parkiin, hän sanoo.
Hänellä on ollut yritys kuusi vuotta ja se toimii NURK:n, Uudenkaarlepyyn Ratsastuskerhon tiloissa.
Anita Salmi
Hevosharrastaja, Suomen nuorin yrittäjä
Arvi-verkosto tukee
Verkosto toimii poikien ja miesten ratsastusharrastuksen sanansaattajana. Sen jäseniä voi pyytää kouluun, tapahtumiin yms. tilaisuuksiin puhumaan ratsastuksesta pojan tai miehen näkökulmasta.
Verkoston jäsen voi toimia tallilla myös poikien ja miehien apuna ja tukena. Sillä on niin ikään nettisivut ja chat, jossa on mahdollisuus keskusteluun.
Verkosto toimii vapaaehtoisuuden pohjalta ja sitä on tarkoitus kasvattaa maan laajuiseksi. Verkoston tärkein tehtävä on saada ratsastavien poikien kiusaamista vähennettyä.
Lähde: www.miehet.ratsailla.fi