Paikallisuutiset

Poliisin ammatti kiinnostaa

Pietarsaaren värväystilaisuuteen saapui kymmenkunta ruotsinkieliseen poliisikoulutukseen haluavaa nuorta.

Pietarsaari

Poliisilla on pula etenkin ruotsinkieltä taitavista poliiseista. Tämän vuoksi on järjestetty eri paikkakunnilla värväystilaisuuksia, joissa poliisikoulutukseen harkitseville annetaan tuhti tietopaketti poliisin työstä, koulutuksesta sekä hakuvaatimuksista.–Ruotsinkielisellä puolella pulaa poliiseista on niin kova, että porukkaa on jouduttu kutsumaan eläkkeeltä paikkamaan vajetta. Uusien kaksikielisten poliisien tarve vain kasvaa lähitulevaisuudessa, kun moni lähtee eläkkeelle, kertoo ylikomisario Hans Snellman.Jockum Nygård oli yksi tilaisuuteen saapuneista nuorista. Hänen mielestään poliisin ammatti on kiinnostava.– Olen kuullut perhetuttavien kautta paljon hyvää poliisin työstä. Minua kiinnostaa olla kentällä, missä ei koskaan tiedä mitä vastaan tulee. Kyllä se aina konttorihommat voittaa. Toki ammatti voi olla vaarallinenkin, mutta siihen pitää olla valmistautunut.Mikaela Wester on samoilla linjoilla.– Poliisin työssä tapahtuu paljon ja vaihteleva ammatti kiinnostaa. Olen myös etukäteen tutustunut hakuvaatimuksiin, myös fyysisiin sellaisiin. Uskoisin suorittavani ne, myös 200 metrin uimataitovaatimukseen.Rasmus Nymanille poliisi olisi unelma-ammatti, vaikkei pikkupoikana poliisi ja rosvoa leikkinytkään– Alunperin mietin lääkärin tai opettajan uraa. Olen kouluttautunut järjestysmieheksi ja sen kautta olen saanut hieman esimakua, mitä poliisintyö voisi olla. Siksi olen tällä nyt.Isak Stenmanin motiivit poliisikouluun pyrkimiseksi ymmärtää.– Isäni on työskennellyt poliisina, joten olen kasvanut ammatin mukana ja kiinnostunut siitä.Poliisiammattikorkeakoulun edustaja Kjell Nylund kertoi kuulijoille, että vanhemmaksi konstaapeliksi valmistuminen vaatii 180 opintopistettä, eli kolmisen vuotta.– Poliisin tutkinto vastaa tänä päivänä yliopiston kandin tai maisterin tutkintoa. Poliisiopinnoissa otetaan huomioon myös aiemmat, opinnot, mm. juridiikan, sairaanhoidon tai opetusalan aloilta, kunhan ne sopivat meidän raameihimme. Tällöin ei tarvitse opiskella samaa asiaa uudestaan. Toisaalta poliisitutkinnosta voi viedä suoritetut pisteet mukanaan, jos lähtee yliopistoon opiskelemaan, Nylund valaisee.Tilaisuudessa ylikonstaapeli Frej Stenman kertoi poliisin työstä ja siihen vaadittavasta asenteesta.– Poliisin ammatti kehittää ihmisenä, koska työssä joutuu tekemisiin erilaisten ihmisten ja erilaisten tilanteiden kanssa. Teemme työtä yhteiskunnan ja ihmisten hyväksi ja poliisin tulee kohdella kaikkia ihmisiä tasa-arvoisesti.Tampereella on maan ainoa poliisikoulu. Koulun mittasuhteista kertoo, että sen henkilökunnassa on 192 työntekijää. Heistä tosin vain neljä tekee töitä ruotsinkielisessä koulutuksen parissa.Kimmo Rudnäsps@pietarsaarensanomat.fiMikaela Wester

Hakuvaatimukset

Suomen kansalaisuus

Koulutustausta: Hakijan tulee olla suorittanut vähintään jokin seuraavista: lukion oppimäärä tai ylioppilastutkinto tai ammatillinen perustutkinto tai aikuiskoulutuslain mukainen ammatillinen perustutkinto, ammattitutkinto tai erikoisammattitutkinto tai ulkomainen koulutus, joka antaa kelpoisuuden korkeakouluopintoihin.

Sopiva terveydentila: Hakijalla ei saa olla sellaista sairautta tai vammaa, joka estää toimimisen poliisina. Esimerkiksi diabetesta tai epilepsiaa sairastava ei voi tulla valituksi poliisikoulutukseen. Hyvä näkö laseilla tai ilman. Hyvä kuulo ilman apuvälineitä.

Rehellisyys ja luotettavuus: Hakijan elämäntapojen tulee olla poliisin ammatin vaatimusten mukaiset.

B-luokan ajokortti.

Todistus uimataidosta. Pystyy uimaan yhtäjaksoisesti 200 metriä.

Poliisiammattikorkeakoulu

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä