lauantai 10.12.2022 | 08:18
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Zelenskyi-asiaa Pietarsaaren kirjastolla torstaina – Vieraana Ukrainan sankaripresidentistä kirjan tehnyt Mika Kulju

Ti 15.11.2022 klo 14:11

Pietarsaari

Ei liene epäilystä, kuka on ollut maailman seuratuin ihminen vuonna 2022. Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin rauhalliset ja painavat puheenvuorot ovat koskettaneet monia suomalaisiakin ja miehen huima tarina samoin.

Kuinka presidenttiä suositussa tv-sarjassa näytelleestä Zelenskyista saattoi oikeasti tulla presidentti? Millaisessa valtiossa ja millaisissa olosuhteissa tämä tapahtui?

Miten Zelenskyista kasvoi hahmo, joka tuntui Venäjän suurhyökkäyksen ensimmäisinä kohtalokkaina viikkoina oman persoonansa voimalla suojelevan ukrainalaisia vajoamasta epätoivoon ja tappioon? "Tarvitsen ammuksia, en kyytiä" -lausahdus saattoi jäädä maailmanhistoriaan.

Muun muassa tällaisia aiheita tietokirjailija Mika Kulju käsittelee tuoreessa kirjassaan Volodymyr Zelenskyi – Koko tarina.

Pietarsaareen Kulju saapuu JeppisLit -kirjallisuusviikon vieraaksi ja puhuu toimittaja Kristian Sundqvistin haastattelemana Zelenskyista ja Ukrainasta.

Toimittajataustainen Kulju pohtii Sundqvistin kanssa myös sitä, miksi Ukraina tuntuu tekevän informaatiovaikuttamisessa kaiken oikein ja Venäjä kaiken väärin. Vai asettuuko yleisö automaattisesti uhrin puolelle ja väärintekijää vastaan?

Kuljulle voi tilaisuudessa esittää kysymyksiä ja mikäli yleisön joukossa kiinnostusta ilmenee voidaan lopuksi käydä vapaata keskustelua.

Tilaisuus käynnistyy torstaina 17. marraskuuta klo 18 Pietarsaaren kirjaston ala-aulassa ja siihen on muiden JeppisLit -kirjallisuusviikon tapahtumien tapaan vapaa pääsy.

Vuonna 1969 syntynyt torniolainen Kulju on niittänyt mainetta etenkin sotahistoriallisilla teoksillaan. Vuonna 2014 Kulju vieraili Pietarsaaressa rotarien vieraana luennoimassa talvisodan Raatteen tien taistelusta.

Kuljun aiheesta vuonna 2007 kirjoittama kirja Raatteen tie – Talvisodan sankaritarina on eri painoksina myynyt Suomessa noin 40 000 kappaletta ja teos on käännetty muun muassa ruotsiksi. Zelenskyi-kirjan lisäksi Kuljulta on tänä vuonna ilmestynyt myös uudistettu laitos alunperin vuonna 2007 julkaistusta kirjasta Lapin sota 1944–1945.

Kaikkiaan Mika Kulju on kirjoittanut parikymmentä tietokirjaa.

Tietokirjailija Mika Kulju toimittaja Kristian Sundqvistin jututettavana kirjastolla 17.11. klo 18.

#