perjantai 19.8.2022 | 05:27
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Täysi työelämän tasa-arvo kiinni eniten asenteista – Mothers in Business rantautui myös Pietarsaareen: "Naisille työkaluja työuran mahdollistamiseen."

Pentti Höri
Pe 1.7.2022 klo 17:15

Valtakunnallinen Mothers in Business -yhdistys on laajentanut toimintaansa Pietarsaareen. Keski-Pohjanmaalla paikallisyhdistys on toiminut nyt vuoden, paikallisvastaava Anne Slotten mukaan hyvin tuloksin.

– Jäseniä on tällä hetkellä kolmisenkymmentä. Vakituiseen toimintaan kuuluvat kuukausittaiset lounas- ja kahvitapaamiset. Lisäksi on pidetty luento ruuhkavuosista, hyvinvointiaiheinen webinaari ja äitien voimaantumispäivä, jossa puhuttiin muun muassa stressinhallinnasta ja hyvinvoinnista.

Viime viikolla Mothers in Business eli lyhyemmin MiB vieraili Pietarsaaren Paviksella tutustumisillan merkeissä. Tilaisuus keräsi lähemmäs kymmenen paikallista osanottajaa.

– Meillä oli onnistunut ilta ja todella hyvät keskustelut. Vertaistukeakin jo jaettiin, Anne Slotte sanoo.

"Suomessa elää pitkälti vielä vanhanaikainen käsitys, että naiset hoitavat niin sanottua metatyötä eli kodin pyörittämistä työn ja uran ohella."

Anne Slotte

Tapaamiset saadaan siis jatkumaan Pietarsaaressa. Slotten mukaan aikeena on, että pietarsaarelaiset jäsenet liittyvät jo valmiiseen Keski-Pohjanmaan paikallisyhdistykseen.

Toiminnan tarkoituksena on tarjota työelämässä oleville äideille mahdollisuuksia verkostoitua, kehittää työelämätaitoja ja saada vertaistukea. MiB haluaa edistää perheystävällistä työelämää sekä äitien asemaa työelämässä ja yhteiskunnassa.

Kokkolalainen Anne Slotte työskentelee venesuunnittelijana helsinkiläisessä yrityksessä. Työmatkoja pääkaupunkiin kolmen lapsen äidille tulee silloin tällöin.

– Nuorimman lapsen syntymän aikaan olin kuullut tästä yhdistyksestä ja kiinnostunut sen toiminnasta. Vuosi sitten päätimme useamman naisen kanssa lyöttäytyä kimppaan ja ryhtyä vetämään toimintaa yhdessä.

Slotten mukaan erilaisia äiti-lapsi-kerhoja löytyy paljonkin, mutta MiB keskittyy enemmän äitiin ja hänen hyvinvointiinsa – nimenomaan työelämän ja uran viitekehyksessä. Nimestään huolimatta yhdistykseen ovat tervetulleita muutkin kuin liike-elämän palveluksessa olevat.

– Urahan voi tarkoittaa eri ihmisille eri asiaa. Toisille se on etenemistä ja korkeampien virkojen tavoittelua, toiset ovat tosi tyytyväisiä normityöpaikkaansa. Kun puhumme urasta, niin tarkoitamme työelämää kokonaisuudessaan.

Äitien työn ja uran yhteensovittamisesta puhutaan jatkuvasti. Tasa-arvoon tällä rintamalla on vielä matkaa, Slotte sanoo. Edistyminen ei ole kiinni yksin lainsäädännöstä tai perhevapaauudistuksista.

– Mielestäni tosi paljon on kysymys asenteista. Suomessa elää pitkälti vielä vanhanaikainen käsitys, että naiset hoitavat niin sanottua metatyötä eli kodin pyörittämistä työn ja uran ohella.

– Minulla ainakin on tahto tehdä kokopäivätyötä. Osapäivätyö on ookoo jos sitä haluaa, mutta yksi syy siihen on, että äitiyden hoitaminen ja perheen pyörittäminen vie niin paljon aikaa.

Anne Slotte kertoo tutkimuksesta, jonka mukaan Suomessakin työelämässä olevat äidit ovat melko ahdistuneita.

– Työn lisäksi on se perhearki. Emme ole ehkä tasa-arvoistuneet tarpeeksi vielä Suomessakaan.

Mothers in Business -hengen mukaista ei ole lähteä syyllistämään tai provosoimaan mitään tahoa.

– Yhdistyksen tarkoitus on antaa työkaluja ja kannustaa naisia ottamaan ja tekemään niitä päätöksiä, jotka mahdollistavat työssäkäynnin ja uranluomisen, vaikka meillä on lapsia, Slotte kiteyttää.

#