Paikallisuutiset

Kotivaraa tulee kierrättää: Marttojen jo vuosi sitten valittu tiedotusteema 29osoittautui häkellyttävän ajankohtaiseksi

Varautuminen on päivän hengen mukaista. Sen ovat huomanneet myös esimerkiksi Martat, jotka ovat viime aikoina lähteneet kiertueelle kertomaan ja antamaan vinkkejä kotivarasta eli kolmen vuorokauden selviytymispaketista, joka on tarkoitettu poikkeusoloja varten.

Keski- ja Etelä-Pohjanmaan Marttojen toiminnanjohtajaTuija Biskop sanoo, että tietoiskut ovat todella kiinnostaneet ihmisiä.

– Ihmiset ovat heränneet siihen, että mitäs jos ei yhtäkkiä saataisikaan elintarvikkeita, Biskop sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hän vieraili viime viikolla Pietarsaaren kirjastossa tiedottamisen merkeissä.

Sinänsä on jopa pelkkää yhteensattumaa, että martat ovat asialla juuri nyt, kun Venäjä on hyökännyt Ukrainaan ja erilainen varautuminen on kaikkien huulilla. Martat päättivät ottaa tämän kevään teemaksi kotivaran jo vuosi sitten.

Pitkä koronapandemia on toki myös tuonut poikkeavuutta tuhansien suomalaisten arkeen eristysten ja karanteenien muodossa. Kotinsa vangiksi voi joutua sairauden ohella vaikka myrskyn, sähkökatkon tai lakon takia.

– Jokaisella pitäisi olla perusvarasto kotona, jos ei syystä tai toisesta pääsekään kauppaan. Itse rakennan sen aina niin, että kun otan perusvarastostani näkkäripaketin, laitan listalle että muistan tuoda uuden kaupasta. Kannattaa käyttää kotivaraa koko ajan, että tuotteet eivät pääse vanhenemaan, Tuija Biskop kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tärkeintä on lähteä omista lähtökohdista: kotivara sisältää niitä ruokia joita perheessä muutenkin syödään. Erikoisruokavaliot on tietenkin huomioitava, ja perheen lemmikkieläimille on myös oltava muonaa.

Kotivara on siis vettä, pitkään säilyvää ja helposti syötäväksi valmistettavaa ruokaa ja muutamia muita tarpeellisia tavaroita 72 tunniksi. Kolmessa vuorokaudessa yleensä apua voidaan järjestää, jos joudut syystä tai toisesta eristyksiin. Puhtaita ämpäreitä kuuluisi löytyä joka taloudesta.

– Jos sähkö katkeaa, vettä tulee jonkin aikaa ja sitä kannattaa sitten ottaa talteen. Hygieniatarvikkeita on oltava kotona niin että pärjää. Patteriradio on aika olennainen. Kännykät toimivat aikansa ilman sähköä. Katkon aikana kannattaa pitää yksi kännykkä päällä kerrallaan, Biskop luettelee.

Taskulamppu, kynttilät ja käteinen raha kuuluvat kotivaraan. Sekä sähköttä toimiva ajanviete, kuten vaikka erilaiset perinteiset pelit.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Joidenkin tilastojen mukaan 35–40 prosenttia suomalaisista kotitalouksista on tietoisesti varautunut häiriötilanteisiin.

– Mutta tässä jakaudutaan. On aika iso ero siinä, asutaanko kaupungissa vai maaseudulla. Haja-asutusalueilla on totuttu siihen, että kotona on kotivaraa ja peruselintarvikkeita jo siksikin, että ruokaa laittaessaan ei tarvitse lähteä joka kerta parinkymmenen kilometrin päähän kauppaan, Biskop sanoo.

– Mutta kyllä isossa kaupungissa asujalla voi hyvin olla näkkäriä ja teetä kaapissa eikä sitten mitään muuta.

Yhden aikuisen 3 päivän kotivara

Esimerkki – noin 2300 kcal/vuorokausi:

vettä, juomia 6 l

vihanneksia ja juureksia 600 g

hedelmiä ja marjoja 400 g

perunaa 200 g

pastaa tai viljalisäkettä 200 g

leipää ja viljatuotteita 550 g

maitoa, piimää, jogurttia ja viiliä tai vastaavia kasvivalmisteita 1 l

juustoa 60 g

kalaa, munaa, lihaa, kasviproteiinia 400 g

öljyä/rasvoja 150 g

kuivattuja hedelmiä 100 g

pähkinöitä/siemeniä 90 g

makeisia/suklaata 100 g

sokeria, hunajaa 100 g

Lähde mm. www.72tuntia.fi

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä