torstai 20.1.2022 | 12:26
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Onko Kilisaaressa lapsia? Asukasaktiivit kartoittavat lasten määrää asuinalueella painoarvoksi tulevalle vetoomukselle, että kaupunki ottaisi liikuntakentät hoitoonsa. "Kilisaari ei ole muuttunut aikuisten asuinalueeksi".

Pirkko Högkulla
Ke 5.1.2022 klo 13:12

Pietarsaari

Kilisaaressa on Martin Eklundin mukaan 273 postilaatikkoa. Eklund tuli laskeneeksi ne, sillä hän on käynyt jakamassa jokaiseen postilaatikkoon kirjelappusen. Siinä kolmen lapsen kilisaarelaisvanhemmat Martin ja Frida Eklund kertovat haluavansa selvittää montako lasta Kilisaaressa asuu ja kuinka moni lapsi tarvitsee paikkaa pelaamiselle ja leikille omaan kaupunginosaan.

– Olemme pyytäneet Kilisaaren asukkaita kertomaan meille sähköpostitse tai tekstiviestillä kuinka monta lasta perheessä on ja minkä ikäisiä lapset ovat.

– Haluamme kartoittaa lasten kokonaismäärän Kilisaaressa osoittaaksemme kaupungille kuinka paljon lapsia alueella oikeasti asuu. Tiedämme, että lapsia on paljon, mutta kuinka paljon, se pitäisi nyt saada selville, toteaa Martin Eklund.

"Kun kenttien ylläpito on jäänyt asukkaiden harteille on meistä alkanut tuntua siltä, että kaupunki on "alentanut" Kilisaaren "luokituksen" lapsiperheiden asuttamasta kaupunginosasta aikuisten asuinalueeksi".

– Tarvitsemme faktaa pohjaksi kirjelmään, jossa aiomme vedota kaupunkiin, että kaupunki ottaisi kokonaan hoitaakseen Kilisaaren luisteluradan ja jalkapallonkentän. Aiemmin kaupunki on vastannut kenttien hoidosta. Tänä talvena luisteluradan pohja ja jäädytys on tehty talkooporukalla ja lumet on kolattu pois käsivoimin. Se on ollut hirveän työlästä.

– Kun kenttien ylläpito on jäänyt asukkaiden harteille on meistä alkanut tuntua siltä, että kaupunki on "alentanut" Kilisaaren "luokituksen" lapsiperheiden asuttamasta kaupunginosasta aikuisten asuinalueeksi, kuvaa kolme vuotta Kilisaaressa asunut Eklund.

Toiveena on, että Kilisaaren lapsiperheet vastaisivat kyselyyn torstaihin 6. tammikuuta mennessä. Kirjelmä on tarkoitus saada teknisen lautakunnan kokoukseen 26. tammikuuta.

– Aiomme ehdottaa lisäksi, että leikkipaikka siirretään nykyiseltä metsittyneeltä paikalta mahdollisuuksien mukaan kenttien läheisyyteen ja alueelle rakennettaisiin myös grillipaikka. Näin kaupunginosaamme rakentuisi luonteva kokoontumis- ja ulkoilupaikka kaikenikäisille asukkaille.

– Kenttien käyttöaste vaihtelee, mutta paikalla on kerralla helposti viidestä kahteenkymmeneen lasta. Myös me aikuiset käytämme kenttiä, Eklund huomauttaa.

Yhden maalin jalkapallokenttä ja luistelurata sijaitsevat vierekkäin Päiväkummuntien varrella Solkulla-kiinteistön läheisyydessä.

Kentän jäädyttäminen luistelukuntoon vaati talkooporukalta melkoista työpanosta, kalustoa ja vesirallia.

– Luistelurata ei ole hirveän iso, mutta silti vettä menee noin 40 kuutiota. Tilasimme ensimmäiset neljätoista kuutiota kuljetusfirmalta, mutta koko määrän hankkiminen olisi tullut aivan liian kalliiksi. Lopulta ajoimme yksityisellä traktorilla kolmen kuution tynnyrillä loput vedestä Kilisaaren rannalta, Eklund kuvailee.

– Pinta ei ole vielä valmis, vaan vettä tarvitaan lisää. Asiaa helpottaisi kovasti, mikäli kentän viereen olisi asennettu vesiposti, josta on ollut puhetta, Eklund huomauttaa.

Suunnitelmissa on jossain vaiheessa perustaa asukasyhdistys.

– Meitä on tällä hetkellä kymmenkunta aktiivia. Yhteyttä pidetään WhatsApp -ryhmässä.

#