Paikallisuutiset

Tuntumaa asepalvelukseen: kiinnostuneet naiset voivat hakeutua ”kokemusasiantuntijoiden” vetämille kursseille

Linnea Envall (vas.) ja Jenny Strandvall toimivat maastokurssin kouluttajina, Kari Rönnqvist opettaa ammuntaa. Tavoitteena on jakaa ajanmukaista tietoa ja samalla eväitä päätöksenteon pohjaksi naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta kiinnostuneille.
Linnea Envall (vas.) ja Jenny Strandvall toimivat maastokurssin kouluttajina, Kari Rönnqvist opettaa ammuntaa. Tavoitteena on jakaa ajanmukaista tietoa ja samalla eväitä päätöksenteon pohjaksi naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta kiinnostuneille. Kuva: Pentti Höri

Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) Pohjanmaan maanpuolustuspiiri järjestää syksyn mittaan Pietarsaaressa ”Sotilaan perustaidot naisille” -kurssipaketin. Kohderyhmänä ovat 18 vuotta täyttäneet naiset, jotka ovat kiinnostuneita naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta

Kurssiin kuuluu 25. syyskuuta alkaen pistooli- ja rynnäkkökivääriammunnoilla. Loppusyksystä pidetään maastoviikonloppu, jolloin käydään läpi muun muassa hakuprosessia sekä maasto-olosuhteissa ja ryhmässä toimimisen perusteita.

Ammunnan kouluttajana toimii MPK:n piirin koulutuspäällikköKari Rönnqvist, ja maastoviikonloppuna vetäjinä toimivat reserviläisetLinnea Envall jaJenny Strandvall.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pietarsaarelaiset Envall ja Strandvall ovat molemmat suorittaneet varusmiespalveluksen ja aliupseerikurssin Uudenmaan prikaatissa.

Molempien mukaan palvelus vastasi odotuksia – paitsi että tietoa siitä ei ollut mitenkään helppoa saada etukäteen.

– Mennessäni en oikeastaan tiennyt paljoakaan, mutta tulin sieltä ihan hyvällä mielellä ja olen jatkanut myös reservin puolella toimintaa, Envall kertoo.

– Olen ihan samaa mieltä, kaiken infon jouduin hakemaan itse. Tätä yritän nyt muuttaa, että kiinnostuneet saisivat tietoa helpommin, Strandvall sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Palveluksessa pärjäämisen kannalta fyysisiä ominaisuuksia tärkeämpää on heidän mukaansa oikea asennoituminen.

– Kaikki siellä pärjäävät hyvin, jos vain motivaatiota ja halua suorittaa palvelus riittää, Jenny Strandvall toteaa.

Kumpikaan ei tunne järin monta Pietarsaaren seudulta varusmiespalveluksen suorittanutta naista, jos ketään.

Kari Rönnqvist vahvistaa, että naisten vapaaehtoinen asepalvelus on selvästi suositumpaa sisä- ja etelä-Suomessa kuin rannikko-Pohjanmaalla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kyllä meillä on aihetta informoida, että tällainen mahdollisuus löytyy.

Valtakunnan tasolla naisten vapaaehtoinen asepalvelus kasvattaa suosiotaan. Kuluvana vuonna mukana on ollut lähes 1 700 naista, mikä on ennätysmäärä mahdollisuuden 25-vuotisessa historiassa.

– Naisten motivaatio on todella korkea, he ovat pikkuisen suhteellisesti yliedustettuinakin päällystötehtävissä, Rönnqvist sanoo.

Hän tähdentää, että nyt alkavalla kurssilla ei sinänsä olla värväämässä naisia varusmiespalvelukseen, vaan paremminkin auttamaan päätöksenteossa.

– Mahdollisuutta miettivät voivat tulla kokeilemaan, onko tämä heidän juttunsa.

Kursseja ei ole rajattu pelkästään asevelvollisuusikäisille naisille. Esimerkiksi reserviläisyhdistysten toiminnasta kiinnostuneet voivat hakeutua niille myös.

Rönnqvist ottaa ilmoittautumisia vastaan ensi viikonloppuun saakka. Pieni osallistumismaksu peritään tarvikekulujen kattamiseksi.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä