perjantai 22.10.2021 | 13:35
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Jaakon juhlijoilla tartuntoja – rokotukset etenevät hyvin: loppuviikosta selvinnee Jaakon Päivien koronasaldo

Pentti Höri
Ti 27.7.2021 klo 16:15

Jaakon Päivät ja kesäiset kelit saivat ihmiset ylös, ulos ja kaupungille pitkästä aikaa. Odotettavissa oli, että koronatilastoonkin saadaan uusia tartuntoja.

Tiistain aamupäivään mennessä positiivisia testituloksia viime loppuviikolta oli tiedossa Pietarsaaressa kolme. Covid 19 -tartunnan saaneiden lähipiiri on asetettu karanteeniin, mutta monien muidenkin on syytä tarkkailla kuntoaan lähipäivinä.

– Valitettavasti todettiin aika monta altistumispaikkaa, jotka liittyvät näihin tartuntoihin. Koska kyse on joukkoaltistumisista, meillä ei ole mahdollisuuksia asettaa kaikille karanteeneja. Sen takia pyydämme median kautta, että ihmiset kiinnittävät huomiota mahdollisiin oireisiin ja hakeutuvat tuolloin testeihin, tartuntatautilääkäri Johanna Gripenberg Pietarsaaren sosiaali- ja terveysvirastosta kertoo.

Viikonloppuna ilmenneiden tartuntojen lähde on Etelä-Suomessa. Muutoin koronatilanne Pietarsaaren seudulla on ollut viime viikot melko rauhallinen.

Gripenberg toivoo, että ihmiset ovat osanneet pitää riittäviä etäisyyksiä kesäjuhlien aikana. Tilannetta helpottaa jonkin verran se, että monet tapahtumista ovat olleet ulkosalla.

– Tietysti on vähän aikaista vielä sanoa, onko jatkotartuntoja tullut. Tiedämme enemmän loppuviikosta. Viruksen itämisaika voi olla muutamasta päivästä jopa kahteen viikkoon. Keskimäärin se on 4–5 päivää, joten katsotaan tilannetta torstaina ja perjantaina.

Ihmisten tarkkaavaisuus näkyi alkuviikosta muun muassa siinä, että Malmin päivstyksen pihalla oleva koronatestipaikka ruuhkautui maanantaina. Drop in- eli ilman ajanvarausta suoritettava testi oli erityisen suosittua.

– Yli 100 ihmistä testattiin maanantaina. Valitettavasti jono ja odotusaika muodostui pitkäksi, Johanna Gripenberg sanoo.

Drop in -testiin pääsee tämän viikon perjantaihin saakka eli joka arkipäivä klo 12–14. Puhelinneuvonnan kautta voi varata tavalliseen tapaan ajan.

Altistumispaikkoja Pietarsaaressa

Koronavirusinfektio on todettu henkilöillä, jotka ovat käyneet seuraavissa paikoissa Pietarsaaressa:

Lauantai 24.7.: Delhi House klo 00-02 (perjantain ja lauantain välinen yö); Pub Stallhagen klo 02-04 (perjantain ja lauantain välinen yö); Saigon Kitchen klo 12-13; K-Market Pietarsaari keskusta klo 15-15:30; Keskuskenttä, aurinkokatsomo, Jaro-ottelu, klo 15:30-17

Torstai 22.7.: Pub Stallhagen klo 00-03 (keskiviikon ja torstain välinen yö); Saigon Kitchen klo 13-14

Keskiviikko 21.7.: Naan-N-Curry klo 12:30-13:30; Pub Black Sheep klo 22-24; Friends Pub klo 23-01 (keskiviikon ja torstain välinen yö).

Gripenbergin mukaan oireettoman ei tarvitse kiirehtiä testiin.

– Jos on ollut jossakin näistä altistumispaikoista, ei tarvitse tulla automaattisesti, vaan vasta oireiden ilmaantuessa.

Kesän kääntyessä lopuilleen hän haluaa kiittää seudun asukkaita jaksamisesta ja muistuttaa siitä, että kaikki ottaisivat rokotteen.

– Kyllä me pääsemme tästä eroon pikku hiljaa.

Rokotukset Pietarsaaren seudulla etenevät hyvin, tietää ylihoitaja Marjo Orava.

– Kaikki rokotusajat menevät koko ajan, joten sillä lailla meillä ei ole vaikeuksia. Olemme suunnitelleet ilman ajanvarausta tapahtuvia rokotustilaisuuksia, mutta päivämääriä ei ole vielä lyöty lukkoon. Näillä ehkä houkuteltaisiin niitä, jotka eivät ole tulleet varanneeksi aikaa, Orava kertoo.

Pietarsaaressa ensimmäisen rokotuksen oli tiistaina kaikki ikäryhmät huomioiden saanut 67,4 prosenttia asukkaista. Toisenkin rokotuksen saaneita oli 33,7 prosenttia eli kolmasosa väestä.

Yli 90 prosenttia 70 vuotta täyttäneistä on saanut jo toisenkin rokoteannoksen. Marjo Orava pitää myös seudun nuorten ikäluokkien aktiivisuutta hyvänä.

– Pedersöressä ja Pietarsaaressa yli 60 prosenttia 20–24-vuotiaista on jo saanut ensimmäisen annoksen, Uudessakaarlepyyssä jopa yli 70 prosenttia ja Luodossakin lähes 60 prosenttia, joten kattavuus on aika hyvä.

Oravan mukaan kansallista 70 prosentin rokotuskattavuutta tavoitellaan Pietarsaaressakin, ja tällä tietoa siihen ja jopa sen yli päästään syksyn aikana.

#