perjantai 17.9.2021 | 02:58
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kesätaiteilija osallistaa asukkaat: Johan Sandås on kaikkien tavattavissa tulevana kesänä – lopputyö tulee esille Jaakon Päiville

Pentti Höri
Ti 18.5.2021 klo 15:47

Pietarsaaren kaupunki saa historiansa ensimmäisen kesätaiteilijan. Johan Sandås tulee tekemään tuttavuutta maanantain iltatoreilla ja muissa sopivissa paikoissa kaupunkilaisten ja matkailijoiden kanssa, jotka näin voivat vaikuttaa lopulliseen teokseen.

Sandåsin tarkoituksena on asettaa kesätaideteoksensa kaikkien nähtäville heinäkuussa Jaakonpäiväviikon ajaksi.

– En voi sanoa, että lopputulos on salaisuus, mutta yllätys siitä tulee. Teen hyvin isoja töitä, jotka ripustetaan näytteille julkiseen tilaan jollakin tavalla. Erittäin suuri installaatio on kyseessä, Johan Sandås kertoo.

Hän tekee puupiirroksia, mikä on vanhin kohopainotekniikkaa hyödyntävä grafiikan muoto. Puulaatalle kaiverrettu kuva painetaan paperille.

Sandås tekee työtään 14. kesäkuuta alkaen Pietarsaaren iltatoreilla – siinä määrin, kun koronatilanne sallii – jolloin ihmisillä on tilaisuus osallistua hankkeeseen omine kysymyksineen ja ideoineen.

– Esillepantavat työt perustuvat siihen, mitä tulen ihmisten kanssa keskustelemaan.

Itse hän on erityisen kiinnostunut työn tekemisen tematiikasta, ja tämä näkynee myös Pietarsaaren kesätaiteessa.

– Kaikki miettivät, miten voivat elättää itsensä tulevaisuudessa, ja mitkä työt tulevat säilymään. Me taiteilijat pohdimme koko ajan, kuinka voisimme muuttaa yhteiskuntaa niin, että meillä olisi jotain millä elää. Ihmisten elantoon liittyvät kysymykset ovat ylipäätään kiinnostavia, Sandås sanoo.

Idea kesätaiteilijan palkkaamisesta tuli kuvataideyhdistys Jakartelta, joka puolestaan sai ajatuksen Seinäjoella jo muutamia vuosia jatkuneesta toiminnasta.

– On hyvin positiiivista, että Johan tuli valituksi. Aloitteella halusimme parantaa ammattimaisten kuvataiteilijoiden työllisyyttä, ja Pietarsaaressa on heitä paljon. Kuvataide ei elä pelkästään rahastoavustuksilla ja stipendeillä, vaan tarvitsemme töitä näyttääksemme, että ammatti on jonkin arvoinen, Jakarten puheenjohtaja Alexandra Sandbäck sanoo.

Aloite otti tulta, ja kulttuuritoimiston, museon, matkailutoimen ja Jakarten edustajien muodostama valintaraati sai 11 hakemusta kuusi viikkoa kestävään työsuhteeseen. Valitsijoita ilahdutti taiteen eri tyylilajien leveä kirjo.

– Itse panin valintaprosessissa paljon painoa osallistamiselle, eli että saamme kaupunkilaiset ja matkailijat tekemään taiteilijan kanssa yhdessä jotain. Siinä Johanin idea oli ehdottomasti paras, matkailu- ja markkinointisuunnittelija Tiina Pelkonen kertoo.

Jopa taloudellinen ikkuna aukeni sopivasti kesätaiteilijan pestaamiseen.

– Tänä vuonna meillä sattui olemaan vähän rahaa, jota säästyi erilaiseksi muuttuneesta Runeberginviikosta. On melkein mahdotonta tässä vaiheessa sanoa, saako tämä jatkoa. Toivottavasti, mutta sitten pitää miettiä rahoitusta uudelleen, kulttuurisihteeri Marja-Leena Hyytinen arvioi.

”En voi sanoa, että lopputulos on salaisuus, mutta yllätys siitä tulee.”

#