lauantai 15.5.2021 | 10:15
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Liite

Kotoilun kasvu näkyy Poolspalla uima- ja porealtaiden kysynnän vilkastumisena

Pirkko Högkulla
Ti 20.4.2021 klo 15:15

Pietarsaari

Kotoilun kasvu näkyy myös uima- ja porealtaiden kysynnän vilkastumisena.

– Kotiin halutaan eri tavoin panostaa kun koronan takia ei välttämättä päästä matkustamaan, kuvaa Poolspan toimitusjohtaja Kent Åkerlund.

Uima-altaita valmistavalla ja porealtaita maahantuovalla yrityksellä on Åkerlundin mukaan lupaavat näkymät tällä hetkellä. Tarjouspyyntöjä tulee lähes päivittäin pitkin Pohjanmaata niin kaupungissa kuin maaseudulla asuvilta perheiltä. Uima-altaasta haaveillaan myös kesämökille, erityisesti jos omaa rantaa ei ole.

– Kysyntää on riittänyt eritoten Vaasan seudulla. Muutamia uima-altaita on myyty Ruotsiin ja tarkoituksena on tulevaisuudessa laajentua Ruotsin markkinoille, Åkerlund suunnittelee.

Porealtaiden jälleenmyyntiä puolestaan jarruttaa rutkasti kallistunut rahti.

– Suuri osa porealtaista tulee Kiinasta.

– Olin jo tilaamassa koko kontin, mutta liian korkeiden toimituskulujen vuoksi päätin odottaa vielä heinäkuulle. Silloin on luvassa 45 altaan toimitus.

– Varastossa on nyt vain kaksi poreallasta.

Uima-altaita Poolspa valmistuttaa alihankintatyönä Canko Ab:llä Kruunupyyssä. Valikoimassa on kaksi eri mallia; Alve, jossa on tikkaat ja Ahto, johon tulee kiinteät portaat päätyyn.

– Altaat tehdään lasikuidusta. Syvyys on 1,5 metriä, mutta vesipinta on noin 1,4 metriä. Leveys on aina 3,3 metriä pituuden vaihdellessa pienimmästä 5,5 metristä 10,5 metriin. Suosituin on 7,5 metriä pitkä uima-allas kiinteillä portailla, Kent Åkerlund kuvaa.

– Yleensä altaan ympärille halutaan rakentaa terassi. Sivuun siirrettävä kupumainen katos on lisäksi suosittu; se suojaa allasta roskaantumiselta ja pidentää altaan käyttöaikaa syksyllä.

Veden lämpötila saadaan reilusti järvivesiä korkeammaksi.

– Kesäkäytössä olevan uima-altaan vesi lämpiää noin 28-asteiseksi esimerkiksi ilmalämpöpumpulla.

Vesimittari pyörii pitkään ja vinhaa vauhtia allasta täytettäessä. Pieninkin allas vetää näet vettä noin 25 000 litraa ja isoin noin 45 000 litraa.

Vesi pidetään kirkkaana ja hyvänä viikoittain annosteltavien kemikaalien avulla. Tekniikkalaatikosta löytyy mm. hiekkasuodatin, jonka tehtävänä on puhdistaa vesi.

– Koko vesivolyymin pitäisi kiertää filtterissä kahdesti vuorokaudessa.

Syksyn tultua, mikäli allas ei ole talvikäytössä, se tyhjennetään suunnilleen puolilleen, tekniikan ja valojen alapuolelle.

– Jäljelle jäävä vesi saa rauhassa jäätyä ja sitten keväällä päälle tankataan uutta vettä, Kent Åkerlund kuvaa.

Aivan pikkurahalla uima-allas ei irtoa; esimerkiksi 6,5 metriä pitkän uima-altaan kokonaishinta, mm. katoksen kanssa, on noin 25 000 euroa.

Alkujaan vuonna 2008 perustetun Poolspan ohjaksissa Kent Åkerlund on tuore kasvo, sillä hän osti yrityksen yhdessä Anders Sundkvistin kanssa viime vuonna.

Yhtiökumppaneiden keskinäisen työnjaon mukaan Åkerlund keskittyy nyt Poolspan toimintaan ja Sundkvist heidän yhdessä kolme vuotta sitten perustaman AK Golv/Lattia -firman pyörittämiseen.

Myyntipiste löytyy Alexia -rakennuskaupasta, jonka yläkertaan on parhaillaan rakenteilla myös oma showroom.

Pienin allas vetää vettä noin 25 000 litraa.

Poolspa

Toiminut vuodesta 2008.

Tuo maahan ulkoporealtaita, valmistaa alihankintatyönä lasikuitu-altaita, myy lisäksi uima-allas- sekä ammetarvikkeita.

Omistajavaihdos vuonna 2020; uudet yrittäjät Kent Åkerlund ja Anders Sundkvist. Käytännössä Åkerlund keskittyy Poolspan toimintaan ja Sundkvist heidän yhdessä perustaman AK Golv/Lattia -firman pyörittämiseen.

Myyntipiste Pietarsaaressa, tuotantoa Kruunupyyssä.

#