lauantai 15.5.2021 | 11:36
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kulttuuriavustus Pietarsaareen: suomenkielinen tarjonta Schauman-salissa kasvaa

Pentti Höri
La 10.4.2021 klo 06:00

Schauman-salin suomenkielinen kulttuuritarjonta lisääntyy. Ainakin siinä mitassa, minkä Pro Allegrolle juuri myönnetty apuraha antaa myöten.

Keski-Pohjanmaan kulttuurirahasto on myöntänyt Pietarsaaren kulttuurikeskusta tukevalle yhdistykselle 8 000 euron apurahan suomenkielisten kulttuuritapahtumien järjestämiseen.

– Olemme erittäin iloisia ja tyytyväisiä, että saimme tämän avustuksen. Se on meille hyvin merkittävä ja miellyttävä uutinen, Pro Allegro ry:n puheenjohtaja Seppo Sivunen riemuitsee.

Käytännössä tuki merkitsee sitä, että Schauman-saliin saadaan tämän ja ensi vuoden aikana useampia musiikki-, teatteri- ja muita produktioita, jotka on suunnattu suomenkieliselle yleisölle.

– Tämä avustus ei ole ihan ensimmäinen suomenkielisille tuotannoille tarkoitettu tuki, mutta tässä kokoluokassa kyllä ainutlaatuinen.

Pro Allegro haki Suomen Kulttuurirahaston Keski-Pohjanmaan rahastolta apurahaa suomeksi esitettäviin produktioihin, jotka on suunnattu erikseen niin lapsille, aikuisväestölle kuin ikääntyneemmillekin.

Schauman-salin toimitusjohtaja Håkan Omarsin mukaan panostamalla Pietarsaaren seudun suomenkielisen väestön eteen sali haluaa tukea kielivähemmistön identiteettiä ja viihtyvyyttä omalla kotiseudullaan.

– Pro Allegron panostus suomenkieliseen kulttuuritarjontaan näyttäisi samalla tietä kaupallisille tapahtumajärjestäjille. Pietarsaarelaisille kannattaa tarjota konsertteja ja tapahtumia, Omars kertoo.

Ohjelma on vasta suunnitteilla, mutta tavoitteena on esimerkiksi järjestää päiväkoti-ikäisille lastenteatteri- ja musiikkiesitys, kouluikäisille oma tapahtuma sekä aikuis- ja senioriyleisölle tunnetumpia suomenkielisiä artisteja.

Campus Allegron ja Schauman-salin normaaliajan tapahtumatarjonnassa on toki runsaasti esimerkiksi elävää ja striimattua musiikkia, joka ei erottele yleisöään kielen perusteella. Varsinaisesti suomen kielellä toteutettuja esityksiä on kuitenkin nähty harvakseltaan.

Seppo Sivunen perustelee tätä muun muassa ympäristöllisillä tekijöillä.

– Olemme saaneet tukea enemmän ruotsinkieliseen toimintaan monesta syystä johtuen, jo pelkästään siitä, että alueella on ruotsinkielistä tarjontaa ja tekijöitä enemmän.

– Pro Allegro -yhdistyksenä meillä on nimenomaisena tarkoituksena tukea ja auttaa molempia kieliryhmiä tasapuolisesti, Sivunen sanoo.

Tuki-, kannatus- ja avustusyhdistys pitää yhteyksiä erilaisiin organisaatioihin, teollisuuteen ja liike-elämään, kaupunkiin ja muihin. Pro Allegro ry. ei itse järjestä konsertteja tai muita tapahtumia, mutta avustaa niitä rahallisesti.

– Määrä vaihtelee vuosittain aika paljon. Olemme kuitenkin tukeneet Campus Allegron ja Schauman-salin toimintaa tuhansilla, jopa kymmenillä tuhansilla euroilla vuosittain.

Myös Keski-Pohjanmaan kulttuurirahastolle nimenomaan suomenkielisen kulttuurin tukeminen Pietarsaaressa on uudenkarheaa toimintaa. Rahaston asiamies Mika Virkkala toteaa, että kielirajat ylittävään yhteistyöhön kannustetaan yleisesti, joten rahasto halusi osaltaan kantaa kortensa kekoon.

– Emme halua korostaa kielirajoja entisestään, vaan ennemminkin löytää ratkaisuja, Virkkala sanoo.

Apurahan voi käyttää monenlaisiin projekteista koituviin kustannuksiin.

Koska poikkeusaikaa eletään edelleen, myös kulttuurirahasto haluaa joustaa esimerkiksi toteutusten aikatauluissa.

– Jos koronan vuoksi jotain jää järjestämättä, apurahan käyttöä voi siirtää. Ohjeemme ovat varsin väljiä. Avustus tulee käyttää 3–5 vuoden kuluessa sen myöntämisestä, Mika Virkkala kertoo.

Keski-Pohjanmaan kulttuurirahasto on myöntänyt myös Rita Leppiniemelle, Anneli Hoolille ja Jukka-Pekka Hoolille 5 000 euron apurahan kansainvälisen residenssiprojektin järjestämiseen Pietarsaaressa.

Kaikkiaan rahasto jakoi 465 000 euroa kymmeniin kulttuurihankkeisiin maakunnan alueella.

#