tiistai 20.4.2021 | 04:22
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Liite

Yrittäminen lähti rönsyilemään - Markone laajensi toimintaansa ja muuntaa bensakäyttöisen auton myös kaasulla toimivaksi

Pirkko Högkulla
Ti 30.3.2021 klo 16:10

Pedersöre/Veteli

Kun työpaikat menivät alta päättivät merkonomi Heide Bredarholm ja autonasentaja Marko Heikkilä työllistää itse itsensä.

Pariskunnan silmäterä, Markone Oy, näki päivänvalon vuonna 2009 kotitalon pihapiirissä Vetelin Heikkilän kylässä. Kaikki liikenevät vapaahetket kuluvat puolestaan Bredarholmin lapsuudenmaisemissa vanhassa Edsevössä, Bredarholmintiellä.

– Hauska yhteensattuma tuo, että toisella on "oma" kylä, toisella tie.

Työnjako on sellainen, että Heikkilä mm. asentaa ja ruuvaa, Bredarholm vastaa varaosien hankkimisesta, paperitöistä, jeesaa tuulilasien vaihdoissa ja uusimpana työnä ohjelmoi autot kaasumuunnoissa Heikkilän tekemien asennusten jälkeen.

Heikkilä myöntää pilke silmässä, että yrittäminen on päässyt vähän rönsyilemään vuosien varrella ja tuumii perään, että ilman kehitystä firma kuitenkin hiipuisi.

– Toimeenkin tullaan, vaikka varsinainen voitto onkin jäänyt aika niukaksi.

Alussa keskityttiin lähinnä mönkijöiden, ruohonleikkureiden, moottorisahojen ja asuntovaunujen korjaukseen.

Pian toimintaa laajennettiin henkilöautojen korjaukseen kun jatkuvasti porukkaa tuli verstaalle kysymään, että hitsaatko ja korjaatko.

Jossain vaiheessa otettiin pihojen lumenaurauksia vastuulle.

Mukaan kuvioihin tulivat niin ikään lasien vaihdot eri menopeleihin - yksityisille ja vakuutusyhtiöille - sähkömopojen merkkihuolto ja tietenkin vikakoodinlukija.

Sitten jo hankittiinkin liikennelupaa ja päälle tarvittavat ympäristöluvat vaikkapa tien päälle hajonneen ajoneuvon tai navettaan jämähtäneen pienkuormaajan verstaalle vaihtolavalla hakemista varten.

Bensiinikäyttöisen auton muuntaminen toimimaan bensan lisäksi biokaasulla on yrittäjäparin mukaan palvelu, johon kannattaa nyt panostaa. Kaasu ja sähkö ovat tulevaisuutta tien päällä.

– Kyse on luvanvaraisesta toiminnasta, joka edellyttää erillistä koulutusta ja kaasuasennuslupaa, Heide Bredarholm toteaa.

– Muunnoksia suorittaa Suomessa mm. Terra Gas -ketjun, johon mekin nyt kuulumme.

Autoon asennetaan kaasusäiliö, kaasun syöttö- ja ohjausjärjestelmä olemassa olevan bensajärjestelmän rinnalle.

Marko Heikkilän mukaan lähes jokaiseen bensakäyttöisen auton voi muuntaa toimimaan lisäksi kaasulla.

– Säiliön voi sijoittaa vaikkapa vararengaskoteloon tai tilavan takaluukun perälle, kaasuputket tulevat auton pohjaan. Järjestelmään kuuluu oma moottoriohjainyksikkö ja lopuksi homma ohjelmoidaan tietokoneella.

Yrittäjillä itsellään on päivittäisessä käytössä kaksi eri versiota myös kaasukäyttöiseksi muunnetusta bensa-autosta.

– Maasturissa säiliö löytyy tavaratilasta ja tankkausliitin konepellin alta.

– Henkilöautossa säiliö on asennettu tavaratilassa niin, että eteen mahtuvat ostokset ja iso koira. Tankkausliitin on puskurissa, jolloin tankkaaminen on helpompaa kun ei tarvitse avata konepeltiä.

Bio- ja maakaasu riittää yleensä 250-300 kilometrin matkalle, säiliön koosta riippuen.

– Muuntoasennus kestää kolmisen päivää ja maksaa 3 000-4 000 euroa, josta yksityishenkilö voi anoa Trafilta takaisin tuhat euroa, Heide Bredarholm kertoo.

Jälkiasennuksia tekeviä verstaita löytyy lähialueilta lisäksi Seinäjoelta, Vaasasta ja Saarijärveltä.

– Käytännössä meidän toimialue on Vetelin seutua laajempi.

– Voimme myös noutaa ja tuoda auton vaikkapa Pietarsaaren seudulta kun meillä on lavakuljetukseen tarvittavat luvat - ja olemme vapaa-ajalla joka tapauksessa mökillä Edsevössä.

Biokaasun tankkauspisteitä on alueella tällä hetkellä kaksi, Pietarsaaressa Snellmanilla ja Jepualla.

Markone Oy

Autohuolto ja -korjaamo Vetelissä. Uusimpana palveluna bensiinikäyttöisten autojen muuntaminen toimimaan myös kaasulla.

Yrittäjinä Marko Heikkilä (50) ja Heide Bredarholm (49). Heikkilä on koulutukseltaan autonasentaja, joka teki aiemmin asuntovaunuja Kaustisella, veneitä Kokkolassa ja pyöritti omaa kuljetusfirmaa. Bredarholmilla on kaupallisen alan koulutus. Aiemmin hän toimi ostajana silloisen Jaro Oy:n Vetelin tehtaalla varaosapuolella.

Vapaahetkinä yrittäjäperhe viihtyy mökillä vanhassa Edsevössä Pedersöressä, josta Bredarholm on kotoisin.

#