lauantai 15.5.2021 | 12:01
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Kindiksen suosio kestää: Englanninkielisessä päiväkodissa on yhtä lasta vaille täyttä - syksyksi löytyy tilaa

Pirkko Högkulla
Ti 2.3.2021 klo 15:00

Pietarsaari

Englanninkielisen päiväkodin Kindiksen tai virallisemmin Jacob's Kindergartenin, perustamisesta tulee kuluneeksi 25 vuotta.

Siinä ajassa on ehditty muuttaa Skatasta vanhan panimoalueen kautta nykyiseen osoitteeseen Merimiehentielle, jossa on viihdytty viimeiset kymmenen vuotta.

Pihapiirissä on kaksi eri rakennusta, matalamassa toimii pienten puoli ja vanhassa puutalossa on isojen puoli. Monet muistavat paikan Bambi-päiväkodin ajoilta.

Neljännesvuosisadan kestäneen matkan varrelle on mahtunut lapsimäärältään niin täpötäysiä kuin väljempiäkin vuosia

Tällä hetkellä on yhtä vaille täyttä; lapsia on 31 kun enimmäismäärä on 32. Toisin on tulevana syksynä, jolloin tilaa on näillä näkymin ainakin pienellä puolella, 1-3 -vuotiaiden ryhmässä. Sieltä siirtyy lapsia 3-6 -vuotiaiden puolelle, josta puolestaan lähtee viisivuotiaita kielikylpyyn varhaiskasvatukseen.

– Trendi vaihtelee. Yhtenä vuonna on oikein täynnä - kuten 2020 - ja toisena avautuu useampi paikka. Syksyllä kaksi vuotta sitten lapsimäärä näytti jäävän kahteenkymmeneen. Äkkiä hakemuksia tulikin niin paljon, että talo täyttyi ja saimme jopa palkata lisää henkilökuntaa, iloitsee Jacob's Kindergartenin johtaja Sofia Winberg.

– Tulevana syksynä on kuusi paikkaa vapaana pienellä puolella. Siinä on meille taas ihanaa haastetta, hän toteaa hyväntuulisesti.

Työssä onnistumisen hyvänä mittarina Sofia Winberg kertoo pitävänsä sitäkin kun samasta perheestä tuodaan päivähoitoon ensimmäisen lapsen jälkeen muitakin sisaruksia.

– Tuntuu hienolta luottamuksen ja tyytyväisyyden osoitukselta, että on useita perheitä, joilla on toistamiseen lapsia meillä hoidossa.

Numeroiden valossa ei aina olla miinukselta vältytty, mutta viimeiset pari vuotta talous on mennyt Sofia Winbergin mukaan läpi. Se riittää voittoa tavoittelemattomalle yhdistykselle.

Tulot muodostuvat hoitomaksuista ja tuista, joiden ansiosta vanhempien hoitomaksu on suurin piirtein sama kuin kunnallisellakin puolella.

– Vanhemmat voivat hakea Kelalta yksityishoidon tukea ja tuo 170 euroa tulee sitten meille. Saamme myös lapsen asuinkunnan, käytännössä Pietarsaaren ja Pedersören, kautta tietyn summan.

Työkieli on englanti.

– Kaikki lapset saavat puhua äidinkieltään.

– Omaa äidinkieltä kannustetaan jakamaan ja haluamme myös taata, että lapsi tulee ymmärretyksi omalla äidinkielellä, Winberg painottaa.

Auki ollaan arkipäivisin. Aamupala valmistetaan kotoisasti paikan päällä, lounas saapuu valmiina Heinätorilta. Työntekijöitä on yhteensä kahdeksan varhaiskasvatuksen opettajista, lastenhoitajiin ja keittiöapulaiseen.

Johdon vastuualueita ja työtaakkaa on jaettu.

– Meillä on erinomainen järjestely hallinnollisten ja pedagogisten tehtävien osalta, Winberg kiittelee.

– Voin keskittyä hallinnollisiin asioihin koska meillä on erikseen lasten kanssa täysipäiväisesti työskentelevä pedagoginen johtaja, jolla on myös erikoisopettajan pätevyys.

Päivänvalon Jacob's Kindergarten näki aikoinaan vanhempien aloitteesta, että lapset saisivat oppia englannin pienestä pitäen. Päiväkoti koetaan yhä omaksi ja talkoohenki on voimissaan. Pihan kevät- ja syyssiivoukset hoituvat yhteisvoimin, väkeä löytyy maalaus- ja rakennusprojekteihin.

Uusin tulokas pihapiirissä on tuulensuoja. Tällä kertaa asialla eivät olleet vanhemmat, vaan naapuri ja paikalliset lionsklubit. Tuulensuojan rakensi Martin Häggman, rakennusmateriaaliin lahjoittivat LC Pedersöre, Jakobstad, Malm sekä Linnéor yhteensä 1 000 euroa.

– Ulkoilemme säässä kuin säässä ja panostamme ulkopedagogikaan entistä enemmän.

Jakob's Kindergarten

Englanninkielistä päivähoitoa tarjoava päiväkoti.

Toimintaa pyörittää vuonna 1996 perustettu yhdistys.

Yhteensä 32 paikkaa, joista 12 paikkaa 1-3 -vuotiaiden ryhmässä ja 20 paikkaa 3-6-vuotiaiden ryhmässä.

Työkielenä on englanti, lapset saavat puhua omaa äidinkieltään.

#