torstai 13.5.2021 | 12:41
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Pietarsaaren kaunein kadunnimi selvinnee tuota pikaa: PS-kisa huipentuu – nyt voit äänestää omaa suosikkiasi!

PS-toimitus
Ti 5.1.2021 klo 15:05

Pietarsaaren Sanomat ja PS Pulssi käynnistivät joulun alla leikkimielisen kilpailun kaupungin kauneimmasta kadunnimestä.

Pyysimme lukijoilta ehdotuksia sellaisiksi, ja niitä myös saimme. PS kiittää!

Toimitus on valinnut ehdotusten joukosta 12 pietarsaarelaista kadunnimeä, joista lukijat voivat nyt äänestää suosikkiaan. Esiraadin työ ei ole helppoa, ja monta hyvää ehdotusta jouduttiin jättämään pois loppusuoralta – muussa tapauksessa kisa olisi paisunut vaikeasti hallittavaksi.

Eniten kannatusta saava ehdokas on luonnollisesti Pietarsaaren kauneimmin nimetty katu. Tulokset julkistetaan ensi viikon lehdissämme.

Kaikkien äänestäneiden kesken arvotaan 100 euron arvoinen Pietarsaaren City-ryhmän lahjakortti.

Toimitus valitsi loppukilpailuun kadunnimiä, joita oli joko ehdotettu useampaan kertaan tai jotka muuten maistuvat mukavalta suussa.

Monet lukijat olivat myös perustelleet ehdotuksiaan.

Kivilösissä olevasta Ruusuoksantiestä mainittiin muun muassa seuraavaa:

”Sana tuo mieleen ihanan oksan, jossa on tietenkin monta valkoista kukkaa, vaikkapa lajiketta Rugosa-ryhmästä Pappilan neito.”

”Lapsen kaveri asui siellä. Kun joku kysyi mihin lapsi meni, vastasin vahingossa, että sinne Omenapuunoksalle. Kaunis olisi ollut sekin.”

Keskustan Loveretia ehdotettiin myös toistuvasti:

”Mielestäni kaunein Pietarsaaren kadunnimistä on Loveret. Asuin kaupungissa vuoden ja kiinnitin kadun nimeen huomiota. Ja rakkaan ihmisen kanssa kadulla kävellessä tuli hänelle mainittua kadun luomasta rakkauden mielikuvasta ja siitä tunteesta jota tunsin häntä kohtaan.”

”Kadulla pitkä historia, toimii usealla kielellä.”

Kaskiniemen Kaivolehdonkatua perusteltiin muun muassa näin: ”Ehdottomasti Pietarsaaren kaunein kadunnimi.”

Kirkkorannalla kulkevaa Kellonsoittajankujaa ehdottanut taustoitti asiaa näin: ”Mieheni on ponomari ortodoksisessa kirkossa eli kellonsoittaja.”

Permoa halkova Honkatie sai tuekseen erittäin suomalaisen tarinan:

”Mikä onkaan suomalaisempi sana kuin honka. Honka, eli mänty, jonka kaatamisella ja uittamisella suomalainen mies on tehnyt elämäntyönsä tiettävästi jo 1800-luvulta lähtien. Suomalaisesta metsästä on haettu elanto jo sitäkin aikaisemmin, sillä metsästä on saatu turkiseläinten ja ruuan lisäksi myös tervaa ja puuta sahatavaraksi. Metsiemme kuningas on ylväänä seisova honka, jonka mukaan on nimetty pietarsaarelaisen tien lisäksi esimerkiksi jalkapalloseura. Honka, jonka kelottunutta pintaa saa ihailla varsinkin pohjoisissa metsissä ja joka on suosittu huviloiden ja talojen rakennusmateriaalina.”

Pohjois-Itälässä sijaitseva Märänkorvenmutka kirvoitti ehdottajista tällaisia mielikuvia: ”Nimi joka kattaa kaiken luonnon, jonka silmillä voi nähdä.”

”Lasten käyttämä Märkkis.”

Kivilösissä sijaitsee myös Brunbergintie, joka toi ehdottajalleen mieleen ”aina ne ihanat Brunbergin suklaat”.

Loppukisaan päätyivät myös Skatan Amerikankatu, Ruusasholman Kesäpolku, Lontoon/Kråkholman Lotta Svärdinkatu, keskustan Pietarinpuistikko ja Kilisaaren Päiväkummuntie.

Julkaisemme Pietarsaaren kaunein kadunnimi -ehdokkaat Pietarsaaren Sanomissa ja PS Pulssissa tällä viikolla. Äänestää voi usealla eri tavalla.

Haluamansa ehdokkaan numeron ja nimen voi ilmoittaa sähköpostilla osoitteeseen ps@pietarsaarensanomat.fi liittämällä mukaan yhteystietonsa.

Pietarsaaren Sanomien facebook-sivulla tai -ryhmässä voi äänestää tykkäämällä kyseisen kadunnimen kuvaa.

Instagramissa voi suosikkiaan äänestää ilmoittamalla siitä kommenttikentässä.

Äänestää voi myös tekstiviestillä numeroon 040 173 2413 kirjoittamalla kadun nimen ja äänestysnumeron sekä oman nimensä arvontaa varten.

Kaupungin kaunein kadunnimi haussa

PS:n leikkimielisen kilpailun lukijaehdotuksista toimitus poimi 12 suomenkielistä kadunnimeä loppukilpailuun. Ne on esitetty alla aakkosjärjestyksessä. Äänestysaikaa on maanantaihin 11. tammikuuta klo 12 asti.

1. Amerikankatu

2. Brunbergintie

3. Honkatie

4. Kaivolehdonkatu

5. Kellonsoittajankuja

6. Kesäpolku

7. Lotta Svärdinkatu

8. Loveret

9. Märänkorvenmutka

10. Pietarinpuistikko

11. Päiväkummuntie

12. Ruusuoksantie

#