torstai 20.1.2022 | 12:43
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Jukka Karjalaisen VPS tavoittelee liiganousua – pietarsaarelaisvalmentaja tuo ensi kaudella joukkonsa derbyyn Keskuskentälle: "Enpä olisi aikoinaan uskonut"

Kristian Sundqvist
To 26.11.2020 klo 16:07

Vuonna 1983 syntynyttä Jukka Karjalaista ei millään luulisi noin nuoreksi. Nyt ei puhuta ulkonäöstä vaan työhistoriasta jalkapallon parissa, mies on nimittäin ehtinyt tehdä vaikka mitä.

Kun entinen Jaro-juniori vuoden 2015 alussa jätti Pietarsaaren oli hänellä näyttää melkoinen ansioluettelo. Jaron B-juniorit Karjalainen johdatti vuonna 2010 tuolloin historialliselle SM-pronssille, minkä lisäksi hän ehti vuosien varrella valmentaa myös JBK:ta ja toimia Jaron joukkueenjohtajana.

Pyörittipä 17-vuotiaana valmennuksen aloittanut Karjalainen välillä Jaron verkkosivujakin ja oli mukana perustamassa aikoinaan valtakunnallista ihastusta aikaansaannoksillaan herättänyttä Jaron mediatiimiä.

Jeppiksestä lähdettyään on Karjalainen hankkinut roppakaupalla lisää valmennuskokemusta.

Silti joku saattoi pari viikkoa sitten Pietarsaaressa hieraista silmiään, kun Jaron arkkivihollinen Vaasan Palloseura tiedotti pestanneensa Jukka Karjalaisen päävalmentajakseen 2+2 vuoden sopimuksella.

– Kaikki tapahtui todella nopeasti ja kaikki mitä Vepsun seurajohto kertoi kuulosti hyvältä, kertoo Karjalainen PS:lle puhelimitse.

Valmentajasopimusneuvotteluissa on tavallista, että seura tarjoaa yksivuotista sopimusta ja valmentaja toivoisi pidempää. Tässä tapauksessa nimenomaan seura halusi heti sitouttaa Karjalaisen vuotta pidemmäksi ajaksi ja optiot päälle.

– Ei sillä että minullakaan olisi tietenkään mitään tätä vastaan olisi ollut.

Tavoitteelliseen Karjalaiseen vetosivat myös VPS:n pyrkimykset. Suomen jalkapallohistorian viidenneksi menestyneimmäksi seuraksi maratontaulukossa listattu vaasalaisinstituutio haluaa ponnistaa Ykkösestä kirkkaisiin valoihin.

– VPS tavoittelee liiganousua ja sitä, että seuran satavuotisjuhlia vietetään europelien merkeissä, Karjalainen tietää.

Vaasan Palloseura on perustettu vuonna 1924, joten satavuotiset osuisivat Karjalaisen sopimuksen jälkimmäiseen optiovuoteen. Sarjanousua VPS tavoittelee jo ensi kesänä, mutta ei hinnalla millä hyvänsä.

– Nousua haetaan niillä resursseilla mitä on ja pyritään kehitykseen Vaasan alueen pelaajien kautta.

Kuulostaa kovasti samalta reseptiltä, jolla Jaro oli päättyneen kauden nousukamppailussa mukana loppuun saakka?

– Uskoisin, että seuroissa ylipäätään nykyään pyritään tavoitteisiin kestävämmin.

Ennen paluuta Pohjanmaalle ehti Jukka Karjalainen viettää liki puoli vuosikymmentä Kaakkois-Suomessa. Muutto Kouvolasta Vaasaan on edessä lähipäivinä.

Jarosta hän taannoin lähti Kouvolan Susiin. Sarjakauden 2019 avausottelussa Karjalainen johdatti Kolmosesta Ykköseen nostamansa MyPan Jaron vieraaksi Länsikentälle.

Tyylikkäästi pikkutakissa kevätviimassa joukkuettaan komentanut Karjalainen sai kotikatsojilta pari kannustavaa "tsemppiä Jukka" -huutoa ja Jaro vei pelin leppoisasti 3-0.

Ensi vuonna voi menosta olla kiltteys kaukana semminkin jos sekä Jaro että VPS todella taistelevat kärkisijoista. Karjalaisella ei puntti tutise.

– Nuo derbyt ovat äärettömän hienoja tapahtumia ja kaikki tehdään, että voitetaan.

Mutta silti. Taustaltaan jarolainen ja pietarsaarelainen valmentaja johdattaa Vaasan Palloseuran sarjaotteluun Pietarsaareen.

Moista ei ole tapahtunut kuin kerran; vuoden 2002 kesäkuussa Pietarsaaressa vieraili Keijo Paanasen VPS. Tuolla kaudella VPS ajautui valmentajasta riippumattomista syistä kaaokseen, kun pelaajapalkatkin jäivät maksamatta.

Jukka Karjalainen lupaa nauttivansa klassikkokohtaamisista myös VPS:n valmentajan ominaisuudessa. Samaan hengenvetoon hän myöntää, että onhan tässä kyseessä huikea kuvio.

– Jos joku olisi aikoinaan sanonut että olisin vielä Pohjanmaan derbyssä päävalmentajana Jaroa vastassa, niin enpä olisi heti uskonut. Polku vie minne vie.

Jarossa Jimmy Warghilla on edessään ensimmäinen kausi Jaron valmentajana. KPV:ssa Niko Kalliokoski on toiminut hätäapuluotsina, mutta aloittaa hänkin vasta ensimmäisen kunnollisen kautensa edustusjoukkueen päävalmentajana.

Vuonna 1982 syntynyt KPV-kasvatti Kalliokoski on Karjalaiselle tuttu vastustaja jo junnukentiltä eikä 44-vuotias Wargh ole ikäloppu hänkään. Sekä VPS:aa, Jaroa että KPV:ta luotsaa ensi kaudella uuden ajan mies.

– Tulee olemaan kiinnostavaa kohdata myös Nikon KPV, Jukka Karjalainen ennakoi.

#