Ihmiset 

Tähän taloon liittyy kodin tunne: Kahden aikuisen huushollissa Kisorin raitilla on kaikelle oma paikkansa ja tassuamme tarjoaa arjen luksushetkiä

Pirkko Högkulla

Pietarsaari

Sisustajan silmä lepää mäntykallioisessa maisemassa missä vanhan myllynkin kivi aikoinaan "kuiski ja ratas rupatti".

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Luonnon maalaama taulu avautuu suoraan olohuoneen isoista ikkunoista, joiden edessä muhkea laiskanlinna houkuttelee istahtamaan parhaalla näköalapaikalla.

"Tilan tunnelma rakentuu erilaisilla materiaaleilla, väreillä, valaistuksella ja näiden yhteispelillä".

Vuonna 1968 valmistunutta mineriittilevyistä yksikerroksista taloa Kisorin raitilla asustaa muotoilijaStina Koskinen yhdessä taiteilijamiehensä Aki Koskisen kanssa kuudetta vuotta.

Talosta tehtiin yhteinen koti pienillä muutoksilla. Keittiön kaapistot, aitoa retroa suoraan 1960-luvulta, säilytettiin kuten kattojen ja lattioiden pinnatkin. Seinät maalattiin vaaleiksi ja kylppäriin kannettiin emännän unelma, tassuamme.

Päinvastoin kuin useimmat remontoijat, Stina Koskinen halusi säilyttää yhden lastulevytetyn seinän rakoineen olohuoneessa. Siinä on luonnetta ja raot rytmittävät pintaa niin, ettei se kaipaa tapettia, hän ajattelee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Pidämme kumpikin selkeydestä, värien ja muotojen harmoniasta ja siitä, että ne pelaavat yhteen kun katse vaeltaa tilassa. Joukossa saa olla epäkohtia, jotain rujoa, ettei mene liian tylsäksi. Eikä kaiken tarvitse olla keskellä tai olla parillisia esillelaittoja.

– Materiaaleissa eettinen kestävyys on a ja o.

Kahden aikuisen huushollissa näkyy asukkaiden mielenkiinnon kohteet ja harrastukset. Kirppiksillä kiertäminen löytöjen toivossa ei kuulu niihin. Jotain vanhaa joukossa toki on, kuten perintökalusteita monet sukupolvet nähneeltä kotitilalta Pönteristä.

Työhuoneeseen levittäytyy ajankohtaisia taideprojekteja. Olohuoneen piano ei sekään ole pelkkä sisustuselementti, vaan pikkutytöstä asti soittaneelle Stina Koskiselle silta rauhoittumiseen - ja tunnelman luoja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tunnelmaa hän pitääkin yhtenä lähtökohtana tilan suunnittelussa.

– Tilan tunnelma rakentuu erilaisilla materiaaleilla, väreillä, valaistuksella ja näiden yhteispelillä. Materiaalit heijastavat valoa eri tavalla. Värien näkökulmasta taas musta imee ja vaalea toistaa. Viherkasveilla saa luotua lisää lämpöä ja eloisuutta tilaan, hän kuvailee.

– Ensitöiksi täytyy tietenkin päättää halutun muutoksen laajuus; pientä pintaremonttia, kaikki uusiksi katosta lattiaan, pelkkä stailaus tai ryhtiliike. Varsinaisen sisustuksen osalta olennaisin kysymys kuluu mihin tilaa tarvitaan ja ketkä sitä käyttävät.

Sisustajan työkaluja ovat inspiraation ja mielikuvituksen lisäksi mitta, materiaalinäytteet, kynä, paperi.

– Tietokoneohjelma on korvaamaton apu tarkkojen mittasuhteiden saamiseksi.

– Viimeistään sohvaostoksilla mitoilla on merkitystä, ettei se pääse sitten kotona yllättämään pienuudellaan tai suuruudellaan, Stina Koskinen naurahtaa.

Ideoita työhön ja voimaa olemassaoloon hän kertoo ammentavansa lähinnä luonnosta ja taiteesta.

Innostuksen sisustamiseen Stina Koskinen haluaa tartuttaa muihinkin. Yksi foorumi tarjoutuu Pietarsaaren työväenopistossa tammikuussa alkavalla kurssilla "sisustetaan yhdessä".

– Suunnittelemme kurssilaisten itsensä valitsemaan huonetilaan uuden sisustuksen. Ehkä olohuone kaipaa uutta ilmettä tai elämäntilanne vaatii kotitoimiston perustamisen.

– Ratkomme monenlaisia sisustukseen liittyviä ongelmia ja pallottelemme ideoita iloisesti, Stina Koskinen kuvaa.

Stina Koskinen

Valmistunut muotoilijaksi (AMK, sisustusarkkitehtuuri) Noviasta keväällä 2020.

Vetäjänä Pietarsaaren työväenopistossa tammikuussa alkavalla uudella kurssilla "sisustetaan yhdessä".

Ajankohtaista: Svenska kulturfondenin myöntämä puolivuotisstipendi omaan taiteelliseen työskentelyyn tilan ja veistosten parissa Arto Penttisen johdolla.

Voiman lähteet: luonto, taiteet, pianon soittaminen.

Koti: Vuonna 1968 valmistunut omakotitalo Kisorissa mäntykallioisella tontilla, missä on aikoinaan ollut mylly.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä