torstai 13.5.2021 | 12:17
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Kansan pelin opinhaluinen ammattilainen – FC Unitedin uusi valmentaja Walter Moore kulki pitkän matkan ennen onnellisesta juurtumistaan Pietarsaareen

Ti 17.11.2020 klo 22:00

Pietarsaari

Kaudeksi2015 Pietarsaareen ja Jaroon saapunut laitapuolustaja Walter Moore pelasi itsensä nopeasti katsojien sydämiin.

Kauteen 2019 ammattimaisen pelaajauransa päättänyt Moore matkusti usein edustamaan kotimaansa Guyanan maajoukkuetta. A-maajoukkue-edustuksia kertyi 74.

Google väittää Guyanan olevan vajaan 800 000 asukkaan maa, jonka suosituin urheilulaji on kriketti. Walter Moore on jälkimmäisestä eri mieltä.

– Kriketti on Guyanassa valtaapitävien laji, mutta kansan peli on jalkapallo.

Asia alleviivautui Walterille viimeistään neljätoistavuotiaana, kun monilahjakas poika valittiin kriketissä piirijoukkueeseen.

– Koulujoukkueessa oli varusteet valmiina, mutta piirijoukkueessa ne olisi pitänyt ostaa itse.

Kriketti jäi siihen ja rugbyakin tosissaan pelanneen nuorukaisen lajiksi varmistui pian jalkapallo.

Sammumaton kipinä pelata jalkapalloa suurissa ympyröissä oli syntynyt jo aiemmin, tarkemmin sanottuna 10. heinäkuuta vuonna 1994. Tuolloin 9-vuotias Walter oli yhdessä suuren perheensä kanssa liimautunut katsomaan televisiosta Yhdysvaltain MM-kisojen puolivälieräottelua Bulgaria - Saksa.

– Bulgaria voitti 2-1, nyt 36-kesäinen Moore muistelee.

Lukemattomat pojat ovat aikojen saatossa tuijottaneet arvokisapelejä televisiosta ja kuvitelleet aikanaan pelaavansa mylvivien yleisömassojen edessä. Walter Mooren osalta haave toteutui moneen kertaan ja mieleenpainuvimmin vuonna 2012 Meksikossa.

– Se oli MM-karsintaottelu täydellä Azteca-stadiumilla, 85 000 katsojaa. Stadion on jyrkkä ja uhkaava eikä kentällä kuullut toisen puhetta vierestäkään.

Vaikka Aztecan jylyssä ei mitään kuulisi, niin paikalla päivystäneet pelaaja-agentit näkivät Mooren otteet. Moore oli ehtinyt seurajoukkueurallaan pelata kotimaansa sarjojen lisäksi Trinidad ja Tobagossa sekä Yhdysvalloissa, mutta nyt avautui mahdollisuus ison veden toiselle puolen.

– Jalkapallossa pyörii kaikenlaisia hämärämiehiä, mutta kun agentti tuli tarkkailemaan seurajoukkueeseenkin, niin asian alkoi ottaa tosissaan.

Jalkapallo on myös kylmää bisnestä, jossa pelaajat liikkuvat nappuloina mantereidenkin välillä. Moore matkusti ensin Turkkiin näyttöleirille ja allekirjoitti sopimuksen kazakstanilaisen Vostokin kanssa.

– Alku oli kulttuurishokki. Joukkue asui hotellissa ja syötävänä oli viikosta toiseen vain kazakstanilaista ruokaa. Se oli minulle ja eräille joukkuetovereilleni liian outoa, joten elimme lähinnä Snickers-patukoilla ja tuoremehulla.

Ruoka alkoi ajallaan maittaa ja nopeasti kieliä oppiva Moore ymmärsi pian joukkueen pääkieltä venäjää. Kun pelitkin sujuivat oli edessä Kazakztanin sisäinen siirto FK Astanaan.

Guyanasta Jeppikseen

Walter Andre Moore syntyi Guyanan Georgetownissa 1. syyskuuta 1984

Teini-ikäisenä urheilun monilahjakkuus, uran ensimmäinen jalkapalloseura FC Santos. Ensimmäinen ammattilaisseura trinidadilainen North East Stars.

Seuraedustuksia kotimaansa ja Trinidadin lisäksi USA:ssa, Kazakstanissa ja Suomessa. Jarossa kaudet 2015-2017 sekä 2019.

Guyanan A-maajoukkueessa 74 ottelua.

FC Unitedin päävalmentaja Pietarsaaressa.

Puoliso Nina Moore, perheessä on kolme lasta.

Vostok ja Astana - jossa Moore pelasi kuusi sarjaottelua - ajautuivat mutkikkaaseen riitaan pykälistä ja rahasta. Moore huomasi olevansa ilman edustusoikeutta missään seurassa.

Harkinnassa oli muutto Yhdysvaltoihin, jossa Moore oli jo nuorena pelaajana alkanut suuntautua valmennukseen. Toisin kävi, kun Walter Moorelle soitti eräs Alexei Eremenko Senior.

– Hän sanoi, että Jarossa ei ole tarjolla paljoakaan rahaa, mutta laadukas ja vakaa jalkapalloympäristö.

Koska Moore oli vuoden 2015 koitettua jo oikeutettu siirtymään muualle oli edessä matka Kazakstanista Pietarsaareen tai tarkemmin sanottuna silloiselle Pännäisten asemalle. Moorelle oli luvattu, että siellä olisi seuran edustaja vastassa.

– Esse [Niklas] Storbacka poimi minut kyytiin ja lähdettiin ajamaan kohti kaupunkia. Esse sanoi, että jos haluat keskittyä jalkapalloon ja perustaa perheen, niin Pietarsaari on paras paikka.

Eikö maailmaa nähnyttä Moorea hirvittänyt Pännäistentien peltoja tai Pietarsaaren pienuutta katsellessa?

– Ei yhtään. Olen maalaispoika, tällaiset ovat minun ympyröitäni. Pietarsaari on niin mukava ja niin turvallinen. Sanoin Esselle heti, että tänne voisin asettua asumaan.

Joskus ensivaikutelmat osoittautuvat oikeiksi ja neuvot arvokkaiksi. Walter ja Nina Mooren pietarsaarelaisessa uusperheessä on kolme lasta ja elämä niin pietarsaarelaista kuin olla ja saattaa. Päivätyössään Freshillä Walter sanoo viihtyvänsä loistavasti.

– Olin 18-vuotiaasta saakka toiminut vain jalkapallon parissa, joten on hyvä saada muutakin näkökulmaa.

Jalkapallon osalta Moorea pitää nyt kiireisenä FC United, jonka päävalmentajana hän on aloittanut (PS 11.11).

– Jamaal Shabazz ohjeisti minua, että naisten valmentaminen ei eroa miesten valmentamisesta kuin siinä, että naiset antavat palautteen kasvotusten, Moore tietää.

Shabazz on trinidadilainen jalkapallovalmentaja, jonka oppeja Moore mielellään siteeraa.

Mooren puheessa nousevat korkeaan arvoon muutkin valmentajat ja mentorit: lähinnä kotimaassaan Guyanassa tunnettua Eon Devieraa on tuskin mainittu suomalaismediassa, mutta nyt mainitaan. Alexei Eremenko vanhemmaltakin Moore sanoo oppineensa hyvin paljon.

Viesti on selvä. Valmentaessaan Moore ponnistaa vanhemman viisauden harteilta ja hänellä riittää nöyryyttä asiasta muistuttaa. Mitä yksittäisiä viisauksia oppi-isiltä on matkaan tarttunut?

– Paljon töitä ei pidä tehdä siksi, että pääsisi helpommalla vaan siksi, että voisi tehdä vielä kovemmin töitä. Ja menestystä voi seurata siitä, kun työnteon hedelmät yhdistyvät tarjoutuvaan mahdollisuuteen.

Kun koko Mooren perhe elää ja hengittää jalkapalloa voisi maalailla eremenkomaisen futisdynastian alkua. Walter Moore ei pidä ajatusta mahdottomana, mutta korostaa lasten saavan itse päättää, miten paljon lajiin panostavat.

Jalkapallo on Mooren puheissa paljon enemmän kuin peli, se on valtava perhe. Lisäksi Moore muistuttaa tuesta, jota on elämässään saanut kotoa; äidiltään, veljiltään, siskoiltaan. Omasta perheestään mies juttelee vuolaasti ja lämmöllä.

Walter Moore olisi jalkapalloilulle oiva suurlähettiläs, jos maailman suurin urheilulaji sellaisia tarvitsisi.

#