maanantai 30.11.2020 | 12:40
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Hyväntekoa toivotaan nyt lähinnä lahjakortteina – seurakuntien diakoniatyön joulukeräys toteutetaan korona-aikana pelkistetyin metodein, mutta tutulla tarkoituksella

Kristian Sundqvist
Ke 18.11.2020 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Pietarsaaren suomalainen seurakunta ja Jakobstads svenska församling toteuttavat tänäkin vuonna joululahjakeräyksen lapsille ja nuorille.

Jo perinteeksi muodostunut keräys toteutuu koronatodellisuudessakin. Poikkeusaika näkyy käytännön toteutuksessa.

– Vapaaehtoisia emme nyt voi käyttää apuna lainkaan. He ovat aiemmin olleet äärimmäisen tärkeitä, mutta emme voi ottaa riskiä, että korona pääsisi leviämään, sanoo Pietarsaaren suomalaisen seurakunnan diakoni Kirsi Rundgren.

Keräys toteutetaan siis seurakuntien oman henkilökunnan voimin.

– Tämä tuo tiettyjä haasteita, joten olemme miettineet, että mikä olisi tänä vuonna paras mahdollisuus auttaa. Se on lahjakortti paikallisiin liikkeisiin, viidestä eurosta kahteenkymmeneen olisi hyvä, Rundgren kertoo.

– Lahjakortti sujuvoittaa lahjan käsittelyä ja kohdentamista. Äiti tai isä pystyy sopivan lahjan sitten katsomaan, hän jatkaa.

Keräykseen tuodut lahjat ovat perinteisesti olleet paketteja sisältäen esimerkiksi vaatteita, pelejä tai kirjoja. Tällaistenkaan lahjoittaminen ei ole kiellettyä.

– Jos jollakulla on sydämellä, että haluaa erityisesti tuoda jonkun tietyn tavaran tai hygieniatuotteen, niin sekin on mahdollista. Siinä tapauksessa lahjan pitäisi olla paketoimattomana pussissa. Paras on nyt silti se lahjakortti, Rundgren ohjeistaa.

Lahjakortteja ja -tavaroita voi toimittaa maanantaista 30. marraskuuta alkavan työviikon ajan (eli 4. joulukuuta saakka) klo 14-17 välisenä aikana seurakuntakeskuksen pihalle.

– Noina aikoina paikalla ulkona on aina työntekijä, eli ei tarvitse ilmoittaa etukäteen tulostaan tai koputella oville, Rundgren sanoo.

Koronan aiheuttama epävarmuus ja suoranainen hätä on näkynyt seurakunnan suuntaan monin tavoin. Kirsi Rundgren muistuttaa, että diakoniatyö toimii pandemia-aikanakin.

– Yhteyttä pitää ottaa, jos on tarve.

Joulukeräyksen toteutuminen on omanlaisensa voimannäyte, mutta diakoni ei halua siitä kunniaa seurakunnalle.

– Yhdessä me tämänkin teemme tässä kaupungissa auttaen toisiamme. Me kaikki kytkeydymme toisiimme.

#