torstai 16.7.2020 | 03:38
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Moni haluaa vaihtaa pienempään

Uusi asuinalue nousee Mararannantien tuntumaan

Heimo Riihimäki
Pe 26.6.2020 klo 07:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Pietarsaari

Lokakuussa alkavat rakennustyöt Itäväylän ja Mararannantien kulmauksessa. Hoivayritys Omsorg rakennuttaa alueelle ensi vaiheessa 20 asuntoa, suunnitelmien mukaan myöhemmin rakennetaan vielä toiset 20 asuntoa lisää.

Hankevastaava Saul Mäenpään mukaan kiinnostus uusiin asuntoihin on ollut suurta. Torstaina uusiin asuntoihin oli tehty 11 osto- tai vuokrausvarausta.

Mararannan asunnot ovat pienehköjä, 35 - 65 neliön yksiöitä, kaksioita tai kolmioita. Talvella suunnitelmia esiteltiin torilla, lisäksi yleisöpalautetta haettiin facebookin kautta.

– Teimme keväällä kyselyn ihmisten toiveista. Minkä kokoisia ja tasoisia asuntoja toivotaan, miten kortteli tulisi muotoilla. Saimme 300 vastausta, satakunta ihmistä halusi tutustua hankkeen piirustuksiin. Kaikissa huoneistoissa on leveät oviaukot, tilavat wc:t ja kylpyhuoneet, eikä asunnoissa ole portaita tai kynnyksiä.

Talot rakennetaan kahteen kerrokseen ja niissä on hissit ja luhtikäytävät, joten toisenkin kerroksen huoneistoissa on omat ulko-ovet. Alueelle tulee yhteinen puutarha lampi, leikkipaikka ja ulkokuntosali. Korttelia ympäröivään maastoon raivataan kuntopolku.

Alueen asemakaavamuutos on vireillä. Kaupunki on muutenkin osoittanut halua yhteistyöhön.

– Mararannantieltä Itäväylän liikennevaloihin asti saadaan kevyen liikenteen väylä Itäväylän itäreunaan. Asukkaiden autoriippuvuutta vähentää sekin, että alueelle hankitaan yhteiskäyttöön tarkoitettu auto. Moni ajaa omalla autollaan harvoin, mutta maksaa siitä silti paljon.

Saul Mäenpää uskoo, että uuden asuinalueen sijainti vähentää asukkaiden autontarvetta.

– Täältä on vain 350 metrin matka Aspegrenin puutarhaan, 500 metriä lähimpään kauppaan ja vajaa kilometri torille. Alue on siis lähellä keskustaa, mutta silti täällä on vihreää. Rakennusten ja Itäisen Rengastien väliin jätetään puustoa.

Halukkaat saavat oman autopaikan tai autokatoksen.

Miten hoiva-alan yritys kiinnostui asuntoasioista?

– Kotikäynneillä huomattiin, että monet asiakkaat asuvat epäkäytännöllisesti, esimerkiksi vanhoissa omakotitaloissa. Jo vuosia sitten alkoi yleistyä, että vanhat ihmiset myyvät talonsa ja muuttavat vaikkapa kerrostaloon. Tämä alue on eräänlainen välimuoto.

Omsorg tuottaa kotipalvelua, kotisairaanhoitoa ja perhehoitopalveluja. Se on osa SJT Trade -konsernia, johon kuuluvat myös siivouspalvelu Trivsel ja pesupalvelu Ekowash.

– Omsorg on totta kai valmis tuomaan palveluja alueen asukkaille, mutta palvelujen osto ei mitenkään liity asunnon ostamiseen tai vuokraamiseen. Tämä ei ole asuntola

Huoneistojen arvioidaan olevan muuttovalmiina syksyllä 2021.

ps@pietarsaarensanomat.fi

"Teimme keväällä kyselyn ihmisten toiveista. Saimme 300 vastausta, satakunta ihmistä halusi tutustua hankkeen piirustuksiin."

#