torstai 16.7.2020 | 02:30
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Tarpeet muuttuvat ja asunnot myös

Ebba Kiinteistöt muutti Raatihuoneelle

Heimo Riihimäki
Ti 23.6.2020 klo 12:48

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Pietarsaari

Toimitusjohtaja Åsa Björkman on vajaan kuukauden työskennellyt Raatihuoneen kellarissa, jonne Ebba Kiinteistöt sisusti talvella uudet toimitilat. Joitakin kalusteita puuttuu vielä ja akustiikkalevyjä tarvitaan, mutta vuokranvälitys on jo aloitettu.

Talvella oli suunnitelmissa palkata asumisneuvoja niin vuokralaisten kuin asuntojen omistajienkin avuksi, mutta kevään koronakausi keskeytti rekrytoinnin. Asiaan palataan syksyllä, aluksi neuvoja etsitään kaupungin sisäisellä haulla.

Viime maanantaina kaupunginvaltuusto vahvisti kaupungin uuden asuntopoliittisen ohjelman. Åsa Björkmanin mukaan ohjelma selkeyttää Ebba Kiinteistöjen toimenkuvaa.

– Edellinen asuntopoliittinen ohjelma valmistui 2012 ja yksinkertaistaen voisi sanoa, että se neuvoi lähinnä siivous- eli raivaustöihin. Nyt tuon ohjelman tavoitteet on suurin piirtein saavutettu. Masken on purettu, samoin kaksi Jakolosan taloa. Nyt on aika rakentaa.

Ebba Kiinteistöt perustettiin vuonna 2014 korvaamaan kaupungin 17 vanhaa kerrostaloyhtiötä.

Nyt, purkutöiden jälkeen Ebba hallinnoi 620 asuntoa, lisäksi sen hoidossa on palvelutaloja esimerkiksi Radiotiellä ja Mustamatintiellä.

Talvella Ebba julkisti suunnitelman rakentaa kaksi kerrostaloa Kauppiaankadun alkupäähän. Taloihin rakennetaan pienehköjä vuokra-asuntoja.

– Kaupungin kanssa on tehty aiesopimus tontinvaihdosta, Åsa Björkman kertoo.

- Kaupunki saa Kauppiaankadun tontin vastineeksi liiketontin (entisen) Maskenin ja Jakolosan välistä. Ebba osti sen aikoinaan Osuuspankilta, jotta meillä olisi naapureina sananvaltaa kaavoitusasioissa. Mutta tilanne muuttui Maskenin ja Jakolosan purkutöiden myötä.

Uusien kerrostalojen suunnittelu jatkuu yhteistyössä arkkitehdin kanssa.

Taloihin tulee ilmeisesti 46 vuokrahuoneistoa, joista suurin osa kaksioita. Lisäksi taloihin tulee vierashuoneisto, jota talon asukkaat voivat vuokrata yövierailleen.

Ebbassa on havaittu, että monet haluaisivat muuttaa lähelle Pietarsaaren keskustaa ja palveluita haluamatta kuitenkaan ostaa asuntoa.

– Tuohon tarpeeseen sopivia asuntoja ei tällä hetkellä ole Pietarsaaressa.

Talojen julkisivu tehdään poltetusta puusta, kantavat rakenteet ovat ristiin liimattua massiivipuuta. Pohjakerrokset ja hissikuilut valetaan betonista.

Vuonna 2018 Pietarsaaressa oli 4445 pientaloa, se tarkoittaa 49 prosenttia kaupunkialueen asunnoista. Kerrostaloasuntoja oli 3469, mikä on 38 prosenttia asunnoista.

– Pientaloille on syytä kaavoittaa uusia alueita esimerkiksi Länsinummelle ja Kirkkorannalle. Läntisen Lammassaaren kaavaa ollaan tietääkseni muuttamassa.

Äkkiseltään näyttäisi siltä, että Pietarsaaren keskustassa ei juuri ole tilaa uusille kerrostaloille, Kauppiaankadun alkupäätä lukuun ottamatta.

Åsa Björkman huomauttaa, että esimerkiksi Skatan eteläpäässä on tyhjä tontti ja parilla keskustatontilla on matalia rakennuksia, joiden tilalle tai päälle voisi rakentaa useampia kerroksia.

Ebba Kiinteistöt ovat muuttaneet Raatihuoneelle aika vähäeleisesti.

– Kesät ovat muutenkin aika hiljaisia. Viime aikoina on tosin tullut aika paljon yhteydenottoja opiskelijoilta. Hallitushan myönsi tavallista enemmän aloituspaikkoja oppilaitoksille.

#