perjantai 10.7.2020 | 02:46
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Fäbodan karavaanialueella viihdytään kesästä toiseen. Suositun pietarsaarelaisparatiisin vanhimmat vaunumökkeilijät ovat nauttineet metsäluonnosta merinäköalalla jo viidellä vuosikymmenellä

Pirkko Högkulla
To 4.6.2020 klo 18:15

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Pietarsaari

Fäbodan asuntovaunualueelta kuuluu tasainen vasaran pauke, aurinko paistaa, linnut laulavat, jossain laulaa radio ja jostain leijailee grilliruoan vieno aromi.

Vaunumökkeilijät Peter Wik, Harry Björklund, Clas-Göran Backström ja Lasse Holm ne siellä ovat kiinnittämässä huopasuikaleita upouuden saunan kattoon. Neljän hengen saunamökki on jo viittä vaille valmis. Ensi-iltalöylyt on tarkoitus heittää juhannuksena.

Talkooporukassa vasaraa pitelevä Peter Wik veikkaa, ettei kylpijöistä ole pulaa, sillä omaa saunaa alueelle on toivottu jo pitkään.

Metsäluonto, meri, raitis ilma, samanhenkiset ihmiset ja mukavat naapurit, tippuu miesporukalta vastauksia kuin pyssyn suusta kysymykseen Fäbodan asuntovaunualueen suosion salaisuudesta. Peter Wik ja Harry Björklund tulivat samoihin aikoihin, kymmenen vuotta sitten, Holmin Lasse viisi vuotta aiemmin.

Porukan pitkäaikaisimpana vaunumökkeilijänä Clas-Göran Backström naurahtaa kuuluvansa Maryann-vaimonsa kanssa kalustoon.

– Eikä pois taideta lähteä kulumallakaan.

Iältään seitsemänkymmentä plus pariskunta onkin viettänyt Fäbodassa asuntovaunussaan kesiä aina vuodesta 1974 saakka.

– Meitä ensimmäisiä on jäljellä täällä neljä, viisi. Alkujaanhan saimme olla Pikkuhiekan ”playalla”. Sitten eteen tuli muutto tälle nykyiselle paikalle, siis enemmän metsikköön, kuvaa Backström.

Väki vaihtuu ylipäätään harvakseltaan kun jo kerran saadusta vaunupaikasta ei hevillä luovuta. Usein paikkaa vuokraavat haluavat jatkavat sopimusta seuraavanakin vuonna.

Tälle kesälle on vapautunut viisi paikkaa. Jonossa on 27 pietarsaarelaista ja 60 naapurikuntalaista. Käytännössä muupaikkakuntalaisen on aika mahdotonta päästä porukkaan, sillä kaupungissa asuvilla on etuoikeus.

Alueelle levittäytyy kaikkiaan 56 paikkaa neljän metrin välein. Yhden tontin koko on sata neliötä.

Backströmit löytyvät keskialueelta numerosta 21. Sillä on viimeiset kymmenen kesää seissyt 7,80-metrinen asuntovaunu. Maryann Backström kertoo sen olevan pariskunnan viides – todennäköisesti myös viimeinen – asuntovaunu.

Isompaan on vaihdettu vähitellen. Etuteltta puuttuu, sillä vanha myytiin äskettäin toiselle vaunumökkeilijälle kun samalla tilattiin uusi, pitkäikäinen Stand by -teltta, joka voi seistä paikalla pysyvästi.

Pientä nostalgiaa mielessään Maryann Backström muistelee ensimmäistä ja siksi erityistä, Jaron valmistamaa 3,30 metristä legendaarista Finn cabbyään. Se myytiin aikoinaan Ähtävälle.

– Aloitimme asuntovaunuharrastuksen lasten ollessa pieniä. Karavaanielämä tuntui heti hyvältä ison omakotitalon hoidon vastapainoksi. Täällä ei tarvitse tehdä välttämättä yhtään mitään. Ympärillä on hyviä naapureita, juttuseuraa löytyy ja halutessaan voi olla yksinkin omassa rauhassa. Tämä on oikein mieluisa elämäntapa.

Backströmeillä on takanaan tuhansia ja taas tuhansia kilometrejä karavaanarina myös pitkin Suomen ja Pohjoismaiden teitä kaikkina vuodenaikoina. Oma asuntovaunu ajetaan kesän jälkeen yleensä kotitalliin Uuteenkaarlepyyhyn suoraan syksyn perinteisiltä Kristiinankaupungin treffeiltä.

– Monet jättävät vaununsa Fäbodaan talven yli.

Asuntovaunualue on rakentunut käytännössä talkoovoimin. Ensin tehtiin lahjoitusmateriaalista huoltorakennuksena ja kokoontumistilana palveleva Fäbolina. Vuonna 2010 nousi suihkurakennus sisävessoineen.

– Se on kaupungin omistuksessa, mutta yhdistyksen jäsenet ovat osallistuneet kustannuksiin maksamalla aikoinaan vuosivuokran lisäksi ylimääräisiä maksuja, joita kaupunki peri, kertoo puheenjohtaja Carina Wikman.

Grillikodasta on saatu nauttia toissakesästä asti. Sen rahoitukseen ovat osallistuneet lähes kaikki Fäboda Asuntovaunut ry:n jäsenet.

– Sauna on puolestaan hieman erikoisempi projekti. Ensin kysyimme jäsenistöltä kiinnostusta osallistua kustannuksiin. Moni halusikin maksaa osuuden ja hanke voitiin toteuttaa. Ne, jotka eivät halunneet maksaa osuutta, saavat toki saunoa sitten kertamaksua vastaan, Wikman huomauttaa.

Alueelle levittäytyy kaikkiaan 56 paikkaa neljän metrin välein. Yhden tontin koko on sata neliötä.

Fäbodan asuntovaunualue

Kaupunki hallinnoi ja vuokraa, käytännön toimintaa pyörittää vuonna 2008 perustettu yhdistys, Fäboda Asuntovaunut ry. - Fäboda Husvagnar r.f. Jäseninä alueen vaunumökkeilijät.

Paikkoja 56, kaikki varattuja.

Jonotuslistalla on yhteensä 87, joista 27 Pietarsaaresta, loput 60 naapurikunnista. Pietarsaaressa asuvilla on etuoikeus. Tänä kesänä vapautui 5 paikkaa kun niiden aiemmat haltijat päättivät vuokrasopimuksen. Vuokrasopimus voimassa aina vuoden.

Vuosivuokra 350 euroa. Yhdistys perii muutaman kympin palvelumaksua, johon sisältyy mm. yhteisten tilojen siivous ja käyttötavarat.

Alueella on huoltorakennus/kokoontumistilat, suihku/wc-rakennus, grillikota. Sauna valmistuu juhannukseksi.

#