tiistai 26.5.2020 | 16:54
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kivikorista on moneksi – Granlunds löysi uuden tuotteen, joka kelpaa yhtä hyvin infrarakentamiseen kuin puutarhaankin

Heimo Riihimäki
Ke 20.5.2020 klo 16:57

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kivikorit eivät ole ikiaikainen perinne ainakaan Pohjanmaan puutarhoissa.

Niitä on kuitenkin jo ilmaantunut seudun julkisiin paikkoihin, kuten Luodon uuden torialueen ympärille ja Snellmanin risteykseen melusuojaksi. Pikku hiljaa niitä on alkanut näkyä ihmisten puutarhoissakin.

Munsalassa toimiva Granlunds alkoi kaupata kivikoreja puolitoista vuotta sitten ja paikallisjohtaja Kaj Hjortmanin mukaan kysyntä on ollut jopa yllättävänkin vilkasta.

Miksi kukaan hankkisi kivikorin tai kivikoreja puutarhaansa?

– Kivikoreilla voi eristää puutarhan eri osat toisistaan tai voihan niillä aidata koko alueen. Niitä ei tarvitse maalata eivätkä ne kaipaa leikkaamista tai huoltoa muutenkaan. No ehkä niitä kannattaa joskus pestä sammaloitumisen estämiseksi.

Kivikori voi koostua yhdestä motin kokoisesta häkistä, muutaman metrin pituisesta rakennelmasta tai sitten satojen metrien pituisesta meluaidasta. Granlundsin pihalla on valtaisa, neljä metriä korkea ja yhdeksän metriä leveä rakennelma, joka on komean näköinen mutta jonka käyttötarkoitus ei ilmene itsestään.

– Rakensimme sen koemielessä, nähdäksemme, miten noin iso ja painava aita pysyy vakaana vuodenaikojen vaihtuessa. Toistaiseksi on pysynyt. Kovin korkea aita kannattaa kuitenkin rakentaa metrin syvyydestä ylöspäin.

Granlunds tilaa kivikorien verkot Italiasta. Munsalassa valmistetaan kierrelangat, joilla verkot kootaan häkeiksi. Kokoaminen onnistuu myös sinkilöillä.

Kivet eivät sisälly kauppaan. Ne on asiakkaan hankittava itse. Kívien on oltava kohtalaisen kokoisia, korien silmäkoko kun on yleensä 3x3 tuumaa (76x76 mm). Saatavilla on tosin pienemmän silmäkoon verkkoja, jotka voidaan asentaa korin sisäpuolelle.

– Infrahankkeet hoidamme suoraan urakoitsijoiden kanssa, Kaj Hjortman kertoo.

– Yksityisasiakkaille toimitamme korit yleensä jälleenmyyjien kautta.

Granlundsin nimi tulee Gösta Granlundista, joka perusti yrityksen vuonna 1963.

Alusta alkaen Granlunds on valmistanut metallisia verkko- ja lankatuotteita hitsaamalla tai kutomalla. Turkistarhaajat olivat ja ovat tärkeä asiakasryhmä, mutta myös metsästäjiä ja kalastajia on ollut asiakkaiden joukossa pitkään. Heille on valmistettu loukkuja ja katiskoita.

Granlundsin uusin aluevaltaus on koiratarhojen valmistus ja myynti.

– Ostimme koiratarhojen liikeidean Jepualta, Kaj Hjortman kertoo.

– Koiratarhoja on erikokoisia, mutta tuollainen 4x4 metrin häki on yleisin. Koiratarhoja hankkivat paitsi yksityishenkilöt, myös esimerkiksi kennelit ja rajavartiolaitos.

Yhtiön perustaja kuoli 1970-luvulla. Yritys päätyi erinäisten vaiheiden jälkeen Nyko-Frysin omistukseen.

Granlunds on on siis osa yritysryvästä, johon kuuluvat myös rehuvalmistaja Nyko-Frys, rautakauppa Ostrocenter ja polttoaineyhtiö Feora.

Granlunds työllistää kahdeksan henkilöä. Kaj Hjortman on ollut talossa viitisen vuotta.

– Toimin ennen puualalla ja oli yllätys huomata, miten suuresti suhdanteet vaihtelevat verkko- ja lankatuotteiden puolella. Liikevaihto voi vaihdella vuodesta toiseen suuresti. Esimerkiksi juuri nyt on turkistarhoilla matalasuhdanne, joten sieltä ei tilauksia juuri tule. Onneksi voimme keskittyä eri tuoteryhmiin sesonkien mukaan.

Kivikoreja ei tarvitse maalata eivätkä ne kaipaa leikkaamista tai huoltoa muutenkaan.

Granlunds

Perustettu 1963

Toimiala metalliverkko- ja lankatuotteet

Henkilökunta 8

#