lauantai 28.3.2020 | 10:32
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Koronatilanne tuli ja valtasi arjen – Akrameilla pohditaan yleistä epävarmuutta ja selitetään lapsille, miksi isomummun luokse ei voi mennä

Kristian Sundqvist
To 19.3.2020 klo 17:42

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Neljän lapsen äiti, aviovaimo, siivooja, luottamusmies, työsuojeluvaltuutettu ja kråkholmalaisen rintamamiestalon emäntä Henna Akrami joutuu nyt tarkkailemaan maailmaa monesta kulmasta.

Hän ei ole yksin, pikemminkin päinvastoin. Koronapandemia vaikuttaa kaikkien suomalaisten elämään, tosin Pietarsaaressa on tavallaan yhä tyyntä myrskyn edellä. 

– Kaupungissahan ei ole edes todettu vielä tartuntoja, siis täällä tarttuneita. Silti asia koskettaa niin monella tavalla, Akrami sanoo.

Henna ja Ghaffour Akramin perheeseen kuuluu neljä lasta. Mila on viisivuotias, Sara (8) ekaluokkalainen, Mikael (10) kolmannella ja kolmetoistavuotias Riia jo yläkouluikäinen. Kotiin oli pikavauhtia säädettävä komento arkipäivien osalta.

– Kouluikäiset ovat keskenään kotona. Ruoka tehdään valmiiksi ja tontilta ei saa poistua. Kouluasiat on tietysti hoidettava ja meillä onkin sitten iltaisin koulua.

Henna Akramin työ kaupungin kunnossapitoyhtiö Alertella tarkoittaa, että eka- ja kolmaluokkalaiset lapset olisi voinut pitää koulussa.

– Haluamme lievittää painetta koululla ja vähentää tartuntariskejä, kun asia kerran on mahdollista hoitaa näinkin. Onneksi on puhelimet olemassa.

Yksi koronakriisin monista seurauksista on, että vanhemmat lapset saavat huolehtia pienemmistä laajuudessa, johon modernissa Suomessa ei ole yleensä totuttu.

– Onhan pienten perään katsomisessa iso vastuu vanhimmalle. Toisaalta onneksi lapsia on kotona kolme.

Samaan aikaan lasten niskassa on huoli siitä, että aikuiset huolehtivat. Työelämään liittyvä epävarmuus, taloudelliset velvoitteet lainoineen, kokonaisvaltainen epävarmuus ennen kokemattoman äärellä; lapsiperheen vanhempien on nyt vaikea olla kuin ei mitään ja jälkikasvu vaistoaa tunnelmat herkästi.

Akrameilla pyritään olemaan synkistelemättä, mutta perheen aikuisten kuuluu valmistautua ikävienkin vaihtoehtojen varalle.

– Perheen talouden osalta ollaan mietitty mitä konkreettisia keinoja voisi pankin ja lainojen suhteen olla, jos jossain vaiheessa tulee lomautusta tai irtisanomista koronan vuoksi. Toisaalta lapsiperheessä jää nyt rahaa sivuun siksi, että mitään ei tehdä eikä missään käydä.

Akramit ovat tässäkin asiassa yksi perhe monista. Mikäli koronakriisi aiheuttaa suurtyöttömyyden ihmetellään Pietarsaaressakin usean katon alla, miten asuntolainan lyhennyksistä selvitään.

– Eivätköhän kaikki asiat ole siinä tapauksessa sovittavissa, ettei tarvitsisi kovin pitkälle näissä mennä, Henna Akrami toivoo.

Ghaffour Akrami työskentelee OSTP:llä. Maailmantaloudessa paraikaa yltyvät tuulet herättävät kysymyksiä myös siitä, miten vienti jatkossa vetää.

Henna Akrami kohtaa omaan työhönsä liittyvien luottamustehtävien kautta käytännön tasolla niitä huolia, joita poikkeuksellinen aika herättää.

– On kyllä tullut yhteydenottoja eri asioista, kuten työnantajan maksuvelvollisuudesta lomautustilanteessa. Tilanne on joissain asioissa kuitenkin sellainen, että me emme tiedä ennen kuin kaupunki tietää ja kaupunki tietää sitten kun valtiolta kerrotaan.

Akrami näkee, että tilanteen tekee laajemmassakin kuvassa erityisen huolestuttavaksi sen epämääräisyys. Perheessä alettiin jo viikkoja sitten varautua erilaisiin mahdollisuuksiin, mutta tulevaisuus on jatkuvasti hämärän peitossa.

– Kun ei ole mitään varmaa. Valtakunnallisella tasolla tuntui pitkään että tehtiin hyvin vähän toimenpiteitä, nyt sitten niitä tehtiin. Toivotaan, että edes Suomen sisäinen tilanne saataisiin pysymään hallussa.

Alertenkin työntekijöitä koskee hätätyövelvoite, mikäli sellaiseen tarve ilmenee.

– Tässäkin aika näyttää, että mitä tapahtuu.

Uutisvirrasta välittyviä tilastoja ja lukuja Akramien perheessä ei enää jakseta seurata, mikä ei ole ihme. Kun Suomessa rajoitetaan testauksia ei kenelläkään voi enää olla todellista tietoa sairastuneiden kokonaismäärästä.

– Ei auta kuin seurata miten kauan tilanne kestää, jouluun vai mihin. Odottava tunnelma, virus voi eri muodoissaan olla keskuudessamme kauan aikaa.

Liialliseen murehtimiseen ei Akramien perheen kråkholmalaistalossa silti aiota syyllistyä jatkossakaan. Korona-ajan rutiineista pidetään samalla kiinni mellasti virus miten pitkään hyvänsä.

– Meillä on perinteinen käsienpesu saippualla ja kuumalla vedellä kovassa kurssissa, nyt ja jatkossa.

Lapsilleen Henna ja Ghaffour Akrami kertovat maailman asioista tavoilla, jotka eivät tee niistä liian valtavia pienillekään. Lasten huolet tosin tuppaavat koskettamaan rakkaita ihmisiä.

– Ollaan selitetty, miksi isomummulle ei voi nyt mennä.

#