perjantai 10.7.2020 | 02:21
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Pietarsaaren Vuoden urheilija on pöytätennistaituri Fredrik Forsbacka – sekä yksilö- että joukkuepeleissä menestystä takonut urheilija vakuutti tuomariston

Maija Myllymäki
La 18.1.2020 klo 11:32 | päivitetty la 14:43

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Perjantai-iltana Pietarsaaren Campus Allegrossa järjestetyssä mitaligaalassa palkittiin tänäkin vuonna useita paikallisia menestyneitä urheilijoita. Viime vuoden tapaan Schauman-sali oli täyttynyt sadoista urheilun ystävistä, eikä juhlahumulta vältytty.

Sivistyslautakunnan liikuntajaosto palkitsi illan aikana vuoden juniorin, vuoden seniorin, vuoden juniori- ja seniorijoukkueet, vuoden seura-aktiivin, vuoden seuran, vuoden urheilutapahtuman ja vuoden urheilijan. Tilaisuudessa jaettiin lisäksi pieni kulttuuripalkinto. Illan aikana palkittiin myös urheilijoita, jotka ovat saavuttaneet mitalin SM-, PM-, EM-, ja MM-tasoilla.

Vuoden urheilija -titteli luovutettiin huippuluokan pöytätennispelaajana tunnetulle Fredrik Forsbackalle (BTK Halex/IF Drott), joka vakuutti tuomariston monipuolisella urheilumenestyksellään.

– Urheilija, joka elää urheilun kautta ja kerta toisensa jälkeen onnistuu loistavasti sekä yksilö- että joukkuepeleissä, kuvaili Forsbackaa palkinnon luovuttanut liikuntatoimen johtaja Tove Jansson.

Monipuolinen urheilija kahmi viime vuoden aikana SM-hopeaa pöytätenniksen sekanelinpelistä (M50) ja SM-kultaa 5 000 metrin juoksussa (M50). Pöytätennistaituri ei myöskään hävinnyt ainuttakaan ottelua pöytätenniksen sarjapelissä edellisvuoden aikana.

– Viime vuonna tuli voitettua mitali yhdessä lajissa käsin ja toisessa jaloin. Onhan tällaisen tunnustuksen saaminen merkittävää. Tietää, että jotain on oikein tehnyt, sanoo palkinnosta iloisesti yllättynyt Forsbacka.

Kun syitä urheilijan menestykseen utelee, vastaa Forsbacka, että hänen reseptinsä on melko yksinkertainen.

– Se on se taisteluhenki mikä minussa on – periksi ei anneta. Sisälläni on aina palannut myös tietynlainen kilpailuvietti. Lisäksi nautin harjoittelusta, joka on tietysti myös iso avaintekijä menestykseen.

Vaikka palkinto kädessä on aikaa hetki huilata, on menestystä takoneella Forsbackalla jo uudet tavoitteet mielessä.

– Ensi vuodelle tavoitteena on, että pöytätennisseura BTK Halex nousisi ykkösdivisioonaan. Se olisi tärkeä askel eteenpäin. Kahden viikon päästä lähden myös tavoittelemaan SM-kultaa pöytätenniksen sekanelinpelistä.

Vuoden junioriksi palkittiin sulkapallon kaksinpelin SM-hopeaa ja nelinpelin SM-pronssia voittanut Jeppis Badminton -seuran Safin Emran.

– Tuntuu todella hienolta, että minut valittiin. Yksilöurheilussa ei ole helppoa voittaa tällaista palkintoa, kiitteli nuorukainen palkintoa vastaanottaessaan.

Menestyksekkään urheiluvuotensa kohokohdaksi nuori urheilija nosti junioreiden MM-kilpailut.

– Sen jälkeen kun näki mikä taso siellä pelaajilla oli, sain vain lisää motivaatiota treenata entistäkin kovempaa, hän kertoo.

Vuoden juniorijoukkueen palkinto luovutettiin jalkapallon SM-hopeaan yltäneelle FF Jaro B -junioreille.

– Onhan tämä mennyt vuosi ollut aivan mieletön menestystarina meidän joukkueelle. Siinä vain kaikki palaset loksahti kohdalleen aina joukkueen kokoamisesta, taustajoukoista ja pelaajien sitoutumisesta lähtien, muistelee joukkueen valmentaja Niklas Vidjeskog mennyttä vuotta.

– Kaikista hienoin palkinto edellisvuoden osalta on kuitenkin ollut se, että neljä joukkueen pelaajista sai Jaron ykkösjoukkueeseen edustussopimuksen. Eli voidaan sanoa, että ollaan onnistuttu, kun on pystytty viemään poikia eteenpäin, hän lisää.

Tänä vuonna mitaligaalassa juhlapuheen piti vuoden Laiska-Jaakoksi kruunattu Osmo Ojala, joka kiitteli puheessaan menestyksekkään urheiluvuoden osalta muun muassa tiensä hopeamitalille raivannutta Jaron B- nuorten jalkapallojoukkuetta.

– Nousu hopeasijalle maan parhaiden joukossa on verrattavissa siihen, kun Jaron miehet voittivat vuonna 1996 veikkausliigan runkosarjan.

Puheessaan Ojala nosti esille myös huolen ihmisten liikkumisen vähenemisestä.

– Erityistä huolta on kannettava keskiraskaisiin ja raskaisiin töihin, kuten lähihoitajan tai siivoojan ammatteihin suuntaavista naisista, joilla vähäinen liikunnan harrastaminen heikentää työkyvyn ennustetta merkittävästi.

Kaupungin tervehdyksessä sivistyslautakunnan puheenjohtaja Brita Brännbacka-Brunell halusi muistaa erityisesti heitä, jotka ovat antaneet aikaansa erilaisten urheilutapahtumien järjestämiselle ja harjoittelun mahdollistamiselle.

– Te valmentajina, kahvinmyyjinä, järjestyksenvalvojina, toimitsijoina – te olette kaikki meidän kasvomme ulospäin, Brännbacka-Brunell kiitteli.

Tämän vuoden mitaligaalassa juhlittiin myös vuoden urheilijan valinnan 50-vuotisjuhlaa. Kaikkien aikojen ensimmäiseksi vuoden urheilijaksi valittiin 50 vuotta sitten Intoa edustanut Riitta Flinkman (nykyään Pulkkinen).

Kaksikielisen juhlan gaalaisäntänä toimi viime vuoden tapaan Ylen urheilutoimittaja Antti Koivukangas ja musiikkiannista vastasi Jeppis Gala Band.

Tämän vuoden mitaligaalan järjestivät paikallinen liikuntatoimisto ja ruotsinkielinen työväenopisto Arbis.

Pietarsaaren parhaat 2019

Vuoden seniori: Jan-Erik ”Kak” Nyman, IF Drott

Vuoden juniorijoukkue: FF Jaro B -juniorit

Vuoden seniorijoukkue: Rörelseglädje

Vuoden seura-aktiivi: BTK Halex, Robin Sandlin

Vuoden urheilutapahtuma: Mattson Hockey League

Vuoden seura: Jakobstads gymnastikförening JKG rf

Vuoden urheilija: Fredrik Forsbacka, BTK Halex ja IF Drott

#