sunnuntai 27.9.2020 | 22:35
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Lukukoira tassuttelee apuun jos lukeminen tökkii: Merja on yksi seudun kolmesta lukukoirasta, joka kuuntelee pientä lukijaa tarkalla korvalla, ei hauku eikä keskeytä.

Ti 14.1.2020 klo 15:44

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Pirkko Högkulla

Pietarsaari

Lukukoira Merja tassuttelee rauhallisesti Länsinummen koulun käytävää emäntänsä Kati Westerin vieressä. Syksyn aikana tutuksi tullut ympäristö ja keltainen huivi kaulassa kertovat sille, että nyt ollaan töissä. Ilo on molemminpuolinen, sillä koululaisetkin tunnistavat sympaattisen luppakorvan ja huikkaavat lämpimät heipat jo kaukaa.

Cockerspanieli Merja, 8 v, on yksi alueen kolmesta lukukoirasta, jonka tehtävänä on tukea lukutaitoa ja edistää lukemista. Se kuuntelee ja on lukutilanteessa läsnä. Se ei hauku, arvioi eikä huomauttele.

Merjan visiitistä on tullut viikon kohokohta monelle oppilaalle Länsinummella. Koululla on nimittäin syksystä asti tarjottu oppilaille mahdollisuutta lukea ääneen lukukoirana toimivalle Merjalle tai osallistua lukuhetkeen, jossa ääneen lukijana koiralle toimii opettaja. Mukana toiminnassa on kaikkiaan jo 25-30 lasta.

– Koira näyttää rohkaisevan lasta ja rentouttavan tunnelmaa ihmeellisellä tavalla pelkällä olemassaolollaan. Ensin lapsi saattaa tarkkailla ja katsoa, että mikä tämä juttu oikein on – eikä aikaakaan kun lähtee mukaan. Tänään yksi oppilas luki ääneen ensimmäistä kertaa Merjalle, mikä oli todella hieno saavutus kun hän on tähän asti halunnut vain viettää hetken aikaa koiran seurassa, pienen matkan päästä, kuvaa erityisopettaja Henna Dahlman.

Mukana lukuhetkessä on yleensä lapsi, koira ja koiranohjaaja. Opettaja osallistuu, mikäli lapsi ei vielä itse pysty lukemaan.

Eläinavusteiselle lukukoiratoiminnalle on tilausta jos lukeminen syystä tai toisesta tökkii. Lukukoira auttaa lukemaan opettelevaa.

– Koira rauhoittaa. Lapsi kokee koiralle lukemisen yksinkertaisesti usein helpommaksi. Koira ei arvioi eikä huomauttele mistään, tietää Kati Wester, joka on paitsi Merja-koiran emäntä, myös koirien kouluttaja ja kasvattaja.

– Mikäli lapsi pelkää, Merja vaistoaa senkin eikä änkeä syliin vaan paiskaa maate ja makaa kunnes seuraava lukija tulee. Lapsi saa halutessaan tulla koiran luokse omaa tahtiaan.

Merja sattuu olemaan myös kaksikielinen. Se on seudulla plussaa, sillä joka toinen viikko käydään Länsinummella ja joka toinen viikko on buukattu Uudenkaarlepyyn kirjastossa, jossa käy lauantaisin lukemassa kuusi lasta. Välillä piipahdetaan Kovjoen koululla.

Alueelta löytyy tällä hetkellä vain kaksi muuta lukukoiraa, yksi Pietarsaaresta, toinen Uudestakaarlepyystä, mikä on aivan liian vähän kysyntään nähden.

– Pyyntöjä tulee koko ajan lisää eri kouluilta. Ajatuksena onkin kouluttaa omasta laumastani vielä kaksi lukukoiraa, kuuluvat Westerin suunnitelmat.

Mitään ympäripyöreitä päiviä lukukoira ei paiski. Suositeltu työaika on enintään kahden tunnin vuoro kerralla viikossa.

– Määrä voi kuulostaa vähäiseltä, mutta koiralle kyse on tiivistä läsnäolosta. Pitää olla paikoillaan, kuunnella ja olla hetkessä mukana jokaisella sekunnilla. Käyntien jälkeen kyllä huomaa, että Merjaa väsyttää.

– Kaverikoiranahan se saa taas toimia vapaammin erilaisissa kohtaamistilanteissa, Kati Wester vertailee.

Kokemusta Merjalle onkin ehtinyt kertyä kilpailujen ja näyttelyjen ohella muista paikoista ja tilanteista, sillä sen työura alkoi kaverikoiran tehtävistä puolitoista vuotta sitten. Työtilaisuuksia riittää myös kaverikoirana lasten, vanhusten ja kehitysvammaisten luona kouluissa, päiväkodeissa ja erilaisissa asumisyksiköissä. Ihmisrakas eläin nauttii kun saa olla halittavana ja rapsutettavana, tuoda iloa, lämpöä ja läheisyyttä.

– Ikäihmiselle koiran läsnäolo nostaa puolestaan usein tunnemuistoja pintaan kaukaa menneisyydestä. Käsi, joka ei ehkä pitkään aikaa ole noussut, nouseekin silittämään pehmoista turkkia, pitkään hiljaisena istunut onkin alkanut puhumaan.

Kotoa Bäckbystä löytyy kuusi muuta iloista hännänheiluttajaa. Koiraperheeseen kuuluvat Merjan lisäksi cockerspanielit Neiti, sisarukset Taika ja Rushi (lauman ainoa uros) sekä Shetlanninlammaskoirat Flikka, Kiira ja Lycka. Ikähaarukka on 9 kk-12 vuotta. Katraasta myös Kiira ja Taika toimivat kaverikoirina.

– Merja syntyi kahdeksan vuotta sitten eläinklinikalla. Eläinlääkärin etunimi oli Merja ja hän sanoi, että toivottavasti tästä pennusta tulee sitten kaima, avaa Wester nimen taustoja.

Likimain jokaisen IT-opetustyöstä liikenevän vapaahetkensä Kati Wester viettää ihmisten parhaiden ystävien kanssa. Treenaamassa hän käy vähintään pari kolme kertaa viikossa, päälle moninaiset koulutustehtävät agilitystä arkitottelevaisuuteen ja rally-tokoon.

– Lapsuudenkodissani oli aina koiria, mikä oli aivan mahtavaa. Oman ensimmäisen koiran sain 1995 ja homma lähti melko pian lapasesta. Siitä voin tosin ehkä vähän syyttää äitiäkin. Hän on nimittäin vähintään yhtä koirahullu, nauraa Kati Wester.

Alueelta löytyy tällä hetkellä vain kaksi muuta lukukoiraa, yksi Pietarsaaresta, toinen Uudestakaarlepyystä, mikä on aivan liian vähän kysyntään nähden.

Lukukoira Merja, 8 v

Työskennellyt lukukoirana vuoden, ja kaverikoirana vähän pidempään.

Suoritti Kennelliiton lukukoirakurssin Seinäjoella. Käy lukukoiran tehtävissä mm. Länsinummella ja Uudenkaarlepyyn kirjastossa. Vierailee kaverikoirana lasten, kehitysvammaisten ja vanhusten luona.

Lukukoiratoiminta perustuu vapaaehtoisuuteen ja on osa eläinavusteista toimintaa, jossa lukija lukee koiralle. Yksi lukuhetki kestää noin 15 minuuttia.

Soveltuvuus toimintaan on arvioitu koiran ohjaajan koulutuksen yhteydessä. Suomen Kennelliitto järjesti ensimmäiset lukukoirakoulutukset vuonna 2017.

Kotona laumaan kuuluu kuusi iältään 9 kk– 12 v kaveria, cockerspanieleita ja Shetlanninlammaskoiria. Kaksi toimii myös kaverikoirana ja kahdesta on tarkoitus tulla lukukoira. Nuorinta lukuunottamatta kaikilla muilla jokin koulutustunnus.

Emäntä Kati Wester sai ensimmäisen oman koiran, pitkäkarvaisen collien, vuonna 1995, mistä alkoi vuosi vuodelta laajentunut koiraharrastus. Lajeina ovat agility, toko, rally-toko, palveluskoiralajit. Hän harrastaa ja kouluttaa sekä toimii mm. Vaasan kennelpiirin kaverikoiravastaavana.

#