lauantai 11.7.2020 | 00:57
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Bergwallin Leipäkulma avaa ovensa kävelykadulla Pietarsaaressa: Tarjolle tulee leipomo- ja konditoriatuotteiden lisäksi itsetehtyjä karamelleja.

Pirkko Högkulla
To 28.11.2019 klo 14:57

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Pietarsaari

Anette Bergvall-Fagerströmillä on hymy herkässä. Leipomoyrittäjän pitkäaikainen haave tuoreen leivän ja muiden leivonnaisten omasta myyntipisteestä Pietarsaaren keskustassa toteutuu. Bergwallin leipomon Leipäkulma avaa ovensa perjantaina 29. marraskuuta kävelykadun ja Isonkadun kulmauksessa, R-kioskin entisissä tiloissa.

Aluksi käytössä on puolet liiketilasta. Kun loputkin neliöstä saadaan pikkuhiljaa käyttöön voidaan asentaa uuni ja alkaa myös leipoa leipää paikan päällä.

Leipäkulmaan kuuluu niin ikään pieni, pop-up -tyyppinen kahvila, josta saa toistaiseksi perinteistä kahvia.

Leipäkulman valikoimassa on leipomotuotteita leivistä pulliin ja konditoriatuotteita kakuista täytekakkuihin. Erikoisuutena ovat itsetehdyt karamellit, suklaasta marshmelloon. Karamellien valmistuksesta vastaa pääsääntöisesti tytär Elin Blomqvist.

– Heti avajaisiin tulee tarjolle joulukonvehteja.

Anette Bergvall-Fagerström kertoo, että alkuvaiheessa kaikki tuotteet leivotaan Sansundissa ja kuljetetaan Leipäkulmaan.

– Leipäkulmaan tulee mikroleipomo hieman myöhemmin. Se aloittaa toimintansa maaliskuussa, jolloin voimme alkaa myös leipoa paikan päällä, lähinnä hapanjuurileipää. Samalla laajennamme kahvilaa ja sortimenttiin tulee mm. erikoiskahveja ja -teetä, kuuluvat suunnitelmat.

Konditorian pyörittäminen ei ole Bergwallille mikään uusi juttu.

– Meillä oli kondis kävelykadulla jo 1980-luvulla. Tuohon aikaan kaupungissa oli kaikkiaan kolme konditoria. Jaoin työaikani meidän konditorian ja leipomon kesken, kunnes päätin jättää kahvilayrittämisen ja panostaa leipomoon. Nyt taas oli hyvä hetki satsata omaan konditoriaan ja leipäpuotiin, Bergvall-Fagerström huomauttaa.

– Idea on muhinut mielessä pitkään.

– Matkoilla olen tavannut poiketa paikallisiin leipäpuoteihin ja monesti ajatellut ostoksia siellä tehdessä, että Pietarsaari tarvitsee samanlaista. Niihin on muuten helppo löytää korttelienkin päästä, vastaleivotun leivän vastustamattoman tuoksun houkuttelemana.

Aukiolot riippuvat pitkälle asiakkaiden toiveista.

– Nähtäväksi jää vaikkapa kuinka hyvissä ajoin halutaan tulla hakemaan pullat ja aamiaissämpylät ennen töihin lähtöä. Ja perjantaipullahan on paljon enemmän kuin pelkkä pulla; siitä lähtee vähitellen mukava laskeutuminen viikonloppuun.

Anette Bergvall-Fagerström on leipomoyrittäjä toisessa polvessa.

– Synnyin 1965 ja vanhemmat perustivat leipomon seuraavana vuonna. Olen käytännössä siis ollut mukana kuvioissa aina. Sukupolven vaihdos toteutettiin vuonna 2012. Vanhemmat ovat edelleen kulisseissa, hymyilee Anette Bergvall-Fagerström.

Bergwallin leipomolla on 19 vakituista työntekijää.

Maaliskuussa aletaan leipoa leipää paikan päällä.

#