sunnuntai 29.3.2020 | 14:03
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Katso video: Pursisalmen aikakapseli vuodelta 1966 löytyi - aikalaisia kootaan parhaillaan yhteen ja säiliö avataan yhdessä myöhemmin

Pirkko Högkulla
Ke 4.9.2019 klo 16:08

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Pietarsaari

Pursisalmen rakennusvaiheessa vuoden 1966 syksyllä perustuksiin sijoitettu aikakapseli löytyi keskiviikkona 4. syyskuuta aamukahdeksan aikoihin. Sen löysi kaivinkonekuljettaja Fredrik Nybacka Sjöblom Infra Oy:stä.

Ilo ja liikutus olivat ylimmillään kun yksi Pursisalmiaktiiveista, Pertti Liikanen, kävi noutamassa aikakapselin talteen.

– Tämä on aivan uskomatonta ja mahtavaa, Liikanen tuuletti.

Ensitöiksi hän kokoaa entisiä oppilaita Ruotsia myöten mahdollisesti heti ensi viikolla järjestettävään tapaamiseen, jossa säiliö avataan yhdessä.

– Tämä kuuluu kaikille purkkarilaisille. Ainakin meidän ysiluokasta on vähintään puolet kiinnostunut tulemaan paikalle. Aikakapseli on ollut kuumana keskustelunaiheena keväästä asti.

Ensimmäiset oppilaat, Pertti Liikanen joukossa, jatkoivat koulunkäyntiään upouudessa Pursisalmen koulussa vuoden 1967 syksyllä.

– Meidän luokka siirtyi viimeiseksi vuodeksi Pursisalmelle torin laidalta, Kauppiaankadun varrella entisen apteekkirakennuksen paikalla olleesta opinahjosta, jossa kävimme seiskan ja kahdeksannen.

Katso miten Pertti Liikanen kävi noutamassa Pursisalmen aikakapselin talteen.

Löytöpaikka sijaitsee Ebba Brahenpuistikolla, pääsisäänkäynnin vasemmalla puolella, heti ulkoseinän takana sijainneen ensimmäisen luokan nurkassa käytävälle päin. Jossain tällä kohtaa rakennusta se on arveltu olevankin.

– Aikakapseli oli sijoitettu laatan päälle betonilaatikkoon. Onneksi sitä ei oltu valettu perusmuuriin, vaan siinä se yks kaks makasi, kuvailee Fredrik Nybacka.

Kuparinen lieriö on tehty kestämään aikaa. Se on hyvässä kunnossa, jos ei oteta huomioon järeän kauhan puraisua yhdessä päässä.

– Näyttää siltä, että lieriö olisi juotettu kiinni lyijyllä, mutta fosforikuparia juotos on, Pertti Liikanen tarkastelee tuoretta löydöstä.

Muistiin on piirtynyt kuva itse muuraustilaisuudesta 53 vuoden takaa.

– Ilma oli samanlainen, pilvinen. Oltiin paikalla koko tuleva Pursisalmen - kautta aikain - ensimmäinen 9. luokka. Oli kaupunginherraa, koulutoimenjohtajaa, rehtoria, soittoa ja puhetta. Aikakapseliin suljettiin ainakin sanomalehtiä ja kolikoita. Ehkä siellä on myös Antero Rankalan kuvaama filmi tallella, toivoo Pertti Liikanen.

– Tulee olemaan todella kiinnostavaa nähdä mitä sisällä on.

Aikakapselia on pidetty ykkösprioriteettina purku urakoitsijankin puolesta. Toivosta oltiin tosin viime viikolla jo luopumassa tuloksetta kesän yli jatkuneiden etsintöjen jälkeen.

– Etsinnöissä on keskitytty saatujen vihjeiden perusteella kolmeen neljään kohtaan.

– Käytännössä juuri tämä paikka, mistä lopulta tärppäsi oli viimeinen mahdollinen alue mistä se olisikin voinut löytyä, kuvaa valvoja Niclas Häggblom insinööritoimisto Bj Häggblomista.

Etsinnöissä on keskitytty saatujen vihjeiden perusteella kolmeen neljään kohtaan. Lopulta tärppäsi.

#