keskiviikko 22.1.2020 | 14:02
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Miika kirjoitti uudet nuotit omalle tulevaisuudelle: - Täältä sitä nyt tullaan, elämä.

Nuotti-valmennuksessa henkilökohtainen valmentaja tarjoaa nuorelle eväitä kiinnostua omasta tulevaisuudesta. Nuorten ammatilliselle kuntoutukselle riittää kysyntää.

Pirkko Högkulla Pietarsaaren Sanomat
Ti 13.8.2019 klo 18:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Pietarsaari

Miika Linna, 21, on täynnä odotusta uuden kynnyksellä. Täältä sitä nyt tullaan elämä, hitaasti, mutta varmasti, kevään 2018 ylioppilas luottaa.

Kiitostaan Miika osoittaa henkilökohtaisen Nuotti-valmennuksen suuntaan. Nuorten ammatillisesta kuntoutuksesta hän kokee saaneensa kaipaamansa tukea tilanteessa, jossa luottamus itseen, omat voimat ja tiedot eivät ehkä muutoin olisivat riittäneet ratkaisevien askeleiden ottamiseen.

Nuotti-valmennuksessa henkilökohtainen valmentaja tarjoaa nuorelle eväitä kiinnostua omasta tulevaisuudesta.

Nuotissa Miika kertoo aloittaneensa viime helmikuussa. Nyt häämöttää loppusuora.

– Kaipasin enimmäkseen käytännön apua moniin arjen juttuihin, jotka liittyvät opiskelun aloittamiseen toisella paikkakunnalla. Keskustelut olivat ratkaisukeskeisiä joten sain samalla mahdollisuuden muutoinkin järjestellä ajatuksiani. Tuntuu mukavalta kun löysin itse myös vastauksia kysymyksiin omasta tulevaisuudestani. Uskallan aiempaa enemmän luottaa omiin voimiin, taitoihin ja ylipäätään siihen, että kyllä minäkin pärjään.

Miika kertoo, ettei lukionkaan jälkeen saanut otetta oikein mistään. Oli työkokeilujaksoja, työttömyyttä ja teinivuosista tuttu alakulokin nosti välillä päätään.

– Olen ollut itseltäni vähän eksyksissä teini-ikäisestä asti. Tuolloin piti myös opetella elämään Crohnin taudin, suolistotulehduksen, kanssa. Onneksi se on aika lievää sorttia ja saan pidettyä sen kurissa lääkkeiden avulla.

– Vaikka en edelleenkään tiedä, mikä minusta tulee isona, alan nyt ainakin omin käsin rakentaa unelmaani tulevaisuudesta. Pääsin opiskelemaan elokuva- ja tv-ilmaisua - ja se tuntuu aivan mielettömältä, Miika tuulettaa.

Pienin askelin, etapeissa, kuvaa Miika etenevänsä.

– Olen saavuttanut jo ensimmäisen päämäärän kun sain opiskelupaikan itseäni oikeasti kiinnostavalta alalta. Olo on kevyt ja luottavainen, fiilikset ovat aivan toisenlaiset kuin ennen. Kuin jokin näkymätön kuorma olisi tipahtanut harteilta, Miika iloitsee.

Se, että opiskelupaikka sijaitsee Helsingissä, on Miikasta vain plussaa. Koulu alkaa pian, 19. elokuuta. Hänestä on kivaa päästä Jeppistä isoimpiin ympyröihin, saada uusi arki ja uusia ihmisiä ympärille. Kyse on tosin vain vuoden kestävästä opintolinjasta Helsingin kansanopistossa, mutta koskaanhan ei tiedä, mihin se johtaa, Miika tuumii.

Suunnitelmissa on jäädä pääkaupunkiseudulle kansanopiston jälkeenkin.

– Vuoden opintojen aikana ehdin saada hyvää kokemusta näyttelemisestä ja editoimisesta, siis kameran molemmalta puolelta. Myös musiikkiteknologia kiinnostaa, joten suuntaa löytyy, mikä on sinällään upeaa. Nuorempana minulla ei ollut oikein minkäänlaista selkeää ammattihaavetta - tai sitten ne vaihtuivat kuukausittain.

Mahdollisuudesta osallistua nuorille suunnatun matalan kynnyksen ammatilliseen kuntoutukseen Miikalle vinkattiin TE-toimistossa.

Nuotti-valmennukseen hakevien nuorten määrä on kasvava ja yhteydenottojen määrä on lisääntynyt. Valtakunnallisesti palvelu on jopa ruuhkautunut monella paikkakunnalla.

– Kasvavaan kysyntään Kela on reagoinut hyvin nopeasti käynnistämällä uusien valmentajien rekrytoinnin, iloitsee Ulla Aho, psykoterapeutti ja yksi palvelua seudulla tuottavista valmentajista.

Nuotti-valmennus on tarkoitettu 16-29 -vuotiaille, jotka eivät ole päässeet kiinni opintoihin tai työelämään. Valmennus on henkilökohtaista ja ratkaisukeskeistä. Tavoitteena on herättää kiinnostusta tulevaisuudesta ja etsiä keinoja millä nuori pääsisi rakentamaan hyvää elämää. Valmiita vaihtoehtoja ei tarjota, eikä työ- tai opiskelupaikkaa etsitä. Kyse voi olla pienestä muutoksesta oman elämäntilanteen kohentamiseksi.

Valmennukseen käytettävä aika on 20 tuntia.

Pietarsaaren seudulla Nuottiin on osallistunut yhdeksän nuorta palvelun alkamisesta, vuoden 2018 kesäkuusta, lukien.

– Enemmistö asiakkaista on kuullut Nuotti –valmennuksesta omasta oppilaitoksestaan ja suuri osa on myös ottanut itse yhteyttä. Nuoria on tavattu omassa arkiympäristössä, kotona, koulussa, kahviloissa tai sitten omassa valmennustilassamme. Nuori valitsee aina itse tapaamispaikan, kertoo Ulla Aho.

Nuotti-valmentajilla on laaja toiminta-alue, joten valmennettavia voi tulla koko Läntisen vakuutuspiirin alueelta.

– Yhdessä muiden valmentajien kanssa vastaamme tarvittaessa siis koko rannikko-Pohjanmaan nuorten Nuotti-palveluista. Yhteistyö valmentajien välillä mahdollistaakin palvelun joustavuuden, nopeuden ja ketteryyden valmennuksen kaikissa vaiheissa sekä ratkaisukeskeisten työmenetelmien jatkuvan kehittämisen, Aho näkee.

Ahon asemapaikka on Pietarsaaressa ja täällä valmennustyötä tekee myös Marianne Invenius. Yksi Kelan hyväksymistä palveluntuottajista seudulla on lisäksi Härmän Kuntoutus Oy, jolla on toimipiste Pietarsaaren Östanlidissa ja heillä on useita valmentajia työssä.

Asiakas saa itse valita itselleen palveluntuottajan.

– Usein nuoret haluavat tutustua valmentajaan ja haastatella häntä ennen palveluun hakemista. Näin voikin varmistua yhteistyön ja kommunikaation sujuvuudesta.

– Valmentajia on niin monta, että jokaiselle nuorelle löytyy varmasti hänelle sopivin valmentaja, Ulla Aho toteaa.

Valmennus on Kelan matalan kynnyksen nuoren ammatillista kuntoutusta. Palvelu on lakisääteistä ja siten vakituista.

Lakimuutoksen myötä myös oppilaitoksissa opiskelevilla nuorilla voi olla mahdollisuus päästä valmennukseen.

– Aina kannattaa siis olla yhteydessä Kelaan mikäli valmennus tuntuu tärkeältä, Ulla Aho kannustaa.

On kivaa päästä Jeppistä isoimpiin ympyröihin, saada uusi arki ja uusia ihmisiä ympärille.

Miika Linna, 21

Kevään 2018 ylioppilas Pietarsaaren lukiosta.

Lähtee opiskelemaan elokuva- ja tv-ilmaisua Helsinkiin elokuussa.

Yksi Nuotti-valmennukseen Pietarsaaren seudulla osallistuneesta nuoresta.

Harrastukset: kitaransoitto, metallimusa.

Nuotti-valmennus

Matalan kynnyksen toimintaa, jossa nuori saa henkilökohtaista valmennusta ja tukea tulevaisuutensa suunnitteluun.

Tarkoitettu 16-29-vuotiaille, jotka ovat ilman opiskelu- tai työpaikkaa, viettävät suunnittelematonta välivuotta ja joiden toimintakyky on heikentynyt tavalla, joka estää heitä suunnittelemasta tulevaisuuttaan ja pääsemästä opiskelemaan tai työhön.

Nuotti-valmennukseen käytettävä aika on 20 tuntia.

Kelan järjestämää ja nuorelle maksutonta. Käynnistyi kesällä 2018.

Puhelinsoiton päässä; mukaan voi päästä soittamalla Kelaan, jolloin virkailija haastattelee ja tekee asiasta päätöksen. Mikäli valmennuksen edellytykset täyttyvät, se alkaa viikon sisällä tästä. Lääkärinlausuntoa ei siis tarvita.

Pietarsaaressa valmennustyötä tekevät mm. Ulla Aho ja Marianne Invenius sekä suomen- että ruotsinkielellä. Myös Härmän Kuntoutus Oy on yksi palveluntuottajista, jotka Kela on kilpailuttanut. Kuntoutuskeskuksen Pietarsaaren toimipiste sijaitsee Östanlidissa ja siellä on myös useita valmentajia.

#