lauantai 11.7.2020 | 01:19
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Iloisia ihmisiä kahdella pyörällä: MP Klubi 99 juhlii 20-vuotista taivaltaan tien päällä

Kimmo Rudnäs
To 16.5.2019 klo 19:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kesämaanantaisin Pietarsaaren ABC:n parkkipaikalle kokoontuu kirjava joukko motoristeja. Ja kun MP Klubi 99:n perustajajäsen Glenn K-J Sundqvist töräyttää jahtitorveensa, lähtee porukka letkassa ennalta sovittuun kohteeseen. Toinen perustajajäsen ja edellisen vaimo Gunvor Sundqvist muistaa miehensä kanssa, miten porukan pelisääntöjä rakennettiin.

– Päätimme, että meidän joukkoomme saa tulla aivan vapaasti kuka tahansa, eikä mitään jäsenmaksuja peritä eikä kerhotiloja perusteta. Samalla päätimme tukea lähiturismia siten, että vierailemme 100 kilometrin säteellä Pietarsaaresta vain eri aatteellisten yhdistyksien ylläpitämissä kohteissa, kuten kotiseutumuseoissa ja kylätaloissa, he kertovat.

Klubi 99:llä on Facebook-sivut, joiden kautta ryhmään voi ilmoittautua sitoutumatta mihinkään. Mukana oleminen ei maksa mitään ja kaikki on vapaaehtoista.

– Samalla pääsee katsomaan valokuvia eri vierailupaikoista, joita ryhmäläiset ovat ottaneet. Lisäksi sivulle voi ladata omia kuvia ja saada tietoa tulevista kohteista, jotka sovitaan aina kesäksi kerrallaan. Onhan se yhdistykselle mukana tulonlähde, jos pihaan saapuu pari-kolme sataa motoristia kahville, sämpylälle tai grillimakkaralle. Toki siitä sovitaan aina etukäteen, jotta järjestäjät osaavat varautua. Aina meitä odotetaan, Glenn naurahtaa.

Kirjavassa porukassa puhutaan molempia kotimaisia ja ikähaitari on 16-80 vuotta. Yhteinen tekijä on vain moottoripyörä ja halu ajella mielenkiintoisiin paikkoihin. Suuri osa porukasta ajaa suoraan kohteeseen, koska asuvat lähempänä sitä. Silloin ei tarvitse koukata Pietarsaaren kautta. Mutta kohteessa kaikki tapaavat toisensa.

Klubi 99 on motoristien löyhä yhteenliittymä, joka muotoutui hyvässä yhteishengessä.

– Me ajoimme alkuun kaksi vuotta ilman nimeä, mutta talvella 1999, kun kokoonnuimme Strengbergin ruokalassa, puhuimme, että joku nimi olisi hyvä olla. Michael Djupsjöbacka, nykyään eläkkeellä oleva Kruunupyyn kunnanjohtaja, ehdotti nimeä MC 99. Hän myös ehdotti, että logo lainataan vanhan Strengbergin tupakka-askin kannesta. Klubi 77:n logo vaihdettiin vain nimijuhlan kunniaksi Klubi 99:ksi. Strengberg liitetään vahvasti Pietarsaareen ja ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti, kaksikko muistelee

– Siinäkin mielessä valinta oli osuva, että kokoonnuimme ja vietimme joulujuhlia yleensä Strengbergin ruokalassa. Talvisin kokoonnumme siellä yhä kuukausittain, Gunvor jatkaa.

Glenn ja Gunvor tietävät, että monelle Klubissa ajavalle motoristille koittaa kesällä aivan kuin uusi elämä.

– Nykyään on paljon ihmisiä, jotka ovat yksinäisiä. Mutta sitten kesällä heillä on maanantaisin yhtäkkiä monta sataa kaveria. Talvella kun heitä tapaa kaupungilla, he sanovat, että odottavat ajojen alkamista kovasti.

Kaksikko ajaa paljon myös kotiseudun ulkopuolella. Kokoontumisiin mennään ympäri maata ja Ruotsinkin puolelle.

– Tänä kesänä suuntamme Örnsköldsvikiin, missä meillä on paljon samanhenkisiä ystäviä.

Molemmat arvostavat kovasti yhdistysväkeä, jotka tekevät pyyteetöntä työtä vierailujen järjestämiseksi.

– He talkoolla leipovat, keittävät kahvia ja grillaavat makkaraa meille. Kyläyhdistyksen jäsenet ovat kertoneet, että samalla kun talkoita tehdään isolla porukalla, kyläläisten yhteishenki kasvaa, Gunvor kertoo.

– Myös kyläläiset saapuvat paikalle, kun tietävät, että moottoripyörät ovat tulossa. He sulautuvat joukkoon, juovat kahvia, keskustelevat meidän kanssamme ja katselevat moottoripyöriä, Glenn säestää.

Mm. Jylhän kylätalo Kaustisen ja Alavetelin suunnalla on ollut kohteena useana vuotena.

– Siellä sanottiin meidän vierailumme yli 300 moottoripyörän voimin on pienen kylän kesän huipputapahtuma, Glenn nauraa.

Viime kesä oli moottoripyöräilijän unelma. Lämmintä riitti ja sateet olivat vähissä.

– Ajamme kesässä kuitenkin 22 kohteeseen. Viime kesänä satoi vain yhden kerran ja silloinkin vain ensimmäisten 500 metrin matkalla.

Klubin ohjelmassa on aina myös yksi viikonloppuretki, joka tehdään Lestijärven Valkeisjärvelle. Vierailukohteena on myös Vetelin Kemoran moottorirata 10. kesäkuuta.

– Ivanhoe Racing Team on vuokrannut sen päiväksi ja meilläkin on mahdollisuus päästä ajamaan pyörillämme vaihteeksi oikealla kilparadalla. Samalla saamme kilpa-ajajilta vinkkejä moottoripyörän hallintaan. Jotkut ajavat radan hitaammin, toiset kovempaa, Glenn sanoo.

Glenn ajaa kesässä vajaat 20 000 ja Gunvor 10-15 000 kilometriä.

– Minulla on myös crossimallinen pyörä, jolla tulee talvisinkin ajettua pikkuteitä 3 000 kilometriä. Mukana aina kuumaa kaakaota ja polttopuita, jotta voin paistaa matkan varrella makkaraa. Niin kiire ei koskaan saa olla, ettei makkaraa ehdi paistaa, Glenn nauraa.

#