lauantai 15.5.2021 | 11:49
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Liite

Päiväkoti Alma nousee jättiteltan uumenissa

Sääsuojan alla rakentaminen maksaa, mutta edut ovat kiistattomat niin materiaaleille kuin työtekijöillekin.

Kimmo Rudnäs
Pe 12.4.2019 klo 19:00

Pietarsaari

Länsiväylän varrella rakenteilla oleva päiväkoti Alman työmaa sai hiljattain suojakseen massiivisen sääsuojan. Mäenpää Rakennus Oy:n toimitusjohtaja ja työmaan vastaava Mats Mäenpää kertoo, että tämän kaltainen suojattu rakentaminen on yleistymässä ja se tarjoaa monenlaisia hyötyjä. Aikataulussa pysyminen on yksi niistä, koska sään aiheuttamia rokulipäiviä ei tule.

– Kunhan pohjan betonirunko saatiin valettua sekä kaksi ilmastointihuonetta koottua betonielementeistä, alkoi puurungon rakentaminen ja "teltta" pystytettiin. Suojan alle ei pääse kosteutta, työmaa on suojassa keliltä kuin keliltä ja rakentaa voi huoletta vaikka joka päivä. Puhumattakaan paremmista työolosuhteista ja paremmasta työturvallisuudesta. Saman kaltaista suojausta käytimme mm. pankkitalon katon rakentamisen yhteydessä.

Sääsuoja on vuokrattu alan yritykseltä, joka myös hoiti pystytyksen avaimet käteen -periaatteella. Toisaalta suojan alla rakentaminen kuului rakennuttajan, eli kaupungin kiintesitöyhtiö Ebba Kiinteistöt Oy:n kanssa tehtyyn sopimukseen. Urakka on Mäenpää Rakennus Oy:n mittakaavassa keskisuuri.

Työskentely suojan alla on toiminut Mäenpää mukaan hyvin.

– Työntekijät ovat olleet tyytyväisiä. Etenkin alkuviikosta, kun oli kova tuuli ja lunta tuiskusi vaakatasossa.

Betonityöt on tehty ja seuraavaksi on edessä puurungon pystyttäminen ja kattotuolien asentaminen.

– Kattotuolit tulevat pääsiäisen jälkeen, Mäenpää kertoo.

Sisälle ajettiin jo aiemmin pienempi nosturi, jolla liimapuupalkit ja kattotuolit nostetaan paikoilleen.

– Suoja on myös avattavissa, mikäli jotain suurempaa pitää nostaa sisään.

Suojapeitteen metallikehikon ympärille kiinnitetyt pressut ovat kuin suuri purje. Ne joutuivat koetukselle alkuviikon kevätmyräkässä, mutta kestivät hyvin.

– Itse kehikko on ankkuroitu maahan suurien betonijärkäleiden avulla.

Aikataulun mukaan päiväkoti tulee olla valmis maaliskuun alussa vuonna 2020. Aikataulussa on pysytty.

– Sääsuoja poistetaan sitten kun peltikatto on paikoillaan ja koko talo tiivis joskus syys-lokakuussa. Ennen talvea on ehdittävä tekemään myös pihatyöt.

Sisällä kantavat väliseinät ovat betonista, minkä lisäksi käytetään teräspilareita ja liimapuupalkkeja. Ulkoseinät taas ovat osaksi puuta etenkin rakennuksen sisäpihalla. Länsiväylälle päin oleva seinä rapataan.

Mäenpää Rakennus Oy:llä on parasta aikaa muutama muukin hanke vireillä Vaasassa.

– Siellä on kaksi koulua ja yksi kerrostalo rakenteilla, minkä lisäksi työ alla on Wasa Teaterin remontti, Mäenpää luettelee.

Nykyään rakennetaan jopa kerrostaloja puusta, mutta Mäenpään mukaan siinä ei olla täällä päin yhtä pitkällä kuin esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa.

– Paloturvallisuusvaatimukset ovat Suomessa tiukemmat.

Almaan tulee kaikkiaan 10 osastoa ja 204 päivähoitopaikkaa. Kaksi osastoa on tarkoitettu suomenkielisille 1–3- ja 3–5-vuotiaille lapsille, ja jossa kasvatuskieli on suomi. Lisäksi suomenkielisille 5-vuotiaille kielikylpylapsille tulee oma 24-paikkainen ryhmänsä. Ruotsinkielisten lasten suomeksi tapahtuvaan kielikylpyyn tulee kaksi ryhmää, yhteensä 48 paikkaa.

ps@pietarsaarensanomat.fi

#