Paikallisuutiset

Yrittäjä on toivoa täynnä uuden edessä: Shiraga Sediqi elää lapsuuden unelmaansa Pietarsaaressa polkupyöräkorjaamon pitäjänä.

Pietarsaari

Shiraga Sediqi heräsi huhtikuun ensimmäiseen aamuun toivoa täynnä uuden edessä. Tänään hän näet virallisesti avaa paitsi pyöräkorjaamonsa myös pyöräliikkeen uudessa osoitteessa.

Koronakriisi vetää yksinyrittäjän mietteliääksi, mutta ei auta kuin jatkaa yrittämistä, hän tuumii.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Pyöräliikkeen on tarkoitus paikata korjauspuolen hiljaisempaa aikaa joulusta maaliskuulle, kuuluvat suunnitelmat.

"Isä piti korjaamoa ja opetti minuakin siinä sivussa korjaamaan pyöriä".

Kauan sitten kotona Afganistanissa nuori Sediqi luuli valmistuvansa taloudelliselle alalle, työpaikka voisi löytyä vaikkapa konttorista tai pankista.

– Ei aivan mennyt niin kuin ajattelin, mutta oikeastaan nyt elän lapsuuden unelmaani, 47-vuotias Sediqi naurahtaa hyväntuulisesti pyöräliikkeessään Choraeuksenkadulla Pietarsaaressa.

– On ilo saada toimia itsenäisenä yrittäjänä vapaassa maassa, tehdä itselle ja perheen eteen töitä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Uutta kohti Shiraga Sediqi sanoo menevänsä luottavaisin mielin.

– Yrittäjätaustani on vielä kovin lyhyt. Toivottavasti se ei vaan lopu ennen kuin on oikein kunnolla alkanutkaan, hän miettii koronakriisin vaikutuksia firman toimintaan.

Toukokuussa tulee kuluneeksi kaksi vuotta siitä, kun Sediqi osti Mattsonin sisäpihalla toimineen Rek-Parts -polkupyöräkorjaamon Roger Karlssonilta. Nyt pieni verstas on muuttanut Visasmäeltä Choraeuksenkadulle puolta isompiin tiloihin ja firman kyltissä lukee Sedigi Bikeshop & service. Toiminta on näet laajentunut myös pyörien myyntiin

– Korjaamopuoli on työllistänyt ihan mukavasti keväästä loppusyksyyn. Joulukuusta maaliskuulle on ollut hiljaisempaa, minkä vuoksi päätin aloittaa myös polkupyörien ja tarvikkeiden myynnin paikkaamaan rauhallisempaa aikaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kipinä polkupyöriä kohtaan syttyi jo pienenä poikana Afganistanissa.

– Isä piti korjaamoa ja opetti minuakin siinä sivussa korjaamaan pyöriä. Pietarsaaressa olen ollut työharjoittelussa myös Velo-Motolla seitsemän kuukautta vuonna 2016. Kun ostin verstaan teimme entisen omistajan kanssa jonkin aikaa rinnakkain töitä.

Sediqi epäilee yrittämistä hymyssäsuin sukuviaksi, sillä veli pitää suutarinliikettä Prismassa.

Suomeen ja Pietarsaareen Sediqi tuli perheineen 2012 Iranista. Hän ehti työskennellä Teheranissa muurarina 18 vuotta.

– Afganistanista Iraniin jouduin lähteä seitsemäntoistavuotiaana. Myös Iranissa oli lopulta kaikkea muuta kuin helppoa elää.

Sediqi kertoilee kokemuksistaan ruotsin kielellä, jota hän on opiskellut Valma-koulutuksessa. Puheessa vilahtavat sota, levottomuudet, toivottomuus, pelko, Afganistan, Iran, Turkki, Kreikka, Italia, muu Eurooppa. Sylivauva, vuorten yli jalkaisin, ylitäysi vene, pitkä bussikyyti, Suomi, Pietarsaari ja koti.

– Täällä minulla on veli, joka auttoi meitäkin alkuun.

Kaikkiaan kaksi kuukautta kestänyt matka kohti tuntematonta taitettiin kolmen pienen lapsen kanssa. Pietarsaaressa perheeseen syntyi vielä neljäs lapsi.

Pyöräkorjaamolla töitä teettävät vaihteet, ketjut ja vaikkapa renkaidenvaihdot.

– Oikein vanhoja polkupyöriä on usein hankalampi korjata, sillä yleensä ne ovat ruosteessa eikä osiakaan välttämättä löydy enää. Uusiin pyöriin saa taas useimmiten helposti varaosia.

Myymälän puolella on rivissä fillaria joka lähtöön.

– Pyöräilyharrastus on kasvanut paljon. Maastopyörät ovat aika suosittuja.

– Lisäksi työmatkapyöräily on kovasti pinnalla. Monet kulkevat pitkänkin työmatkan pyörällä. Yksi asiakas tapaa polkea työmatkansa eli 24 kilometriä – yhteen suuntaan. Itsekin tule pyörällä töihin, niin saan liikuntaa ja mukavan startin päivään.

Omakotitalo Otsolahdessa on vienyt suuren osan omista vapaahetkistä jo pitkän aikaa.

– Töitä talon kanssa on riittänyt paljon. Remonttia on tehty ajan kanssa, käytännössä vuosina 2015-2019. Viime vuonna tuli siis vihdoin valmista.

– Joskus aikaisemmin olen vapaa-aikana käynyt kuntosalilla. Eniten pidän kyllä edelleen pyöräilystä.

Shiraga Sediqi

Yksityisyrittäjä. Osti vuoden 2018 toukokuussa Rek-Parts -pyöräkorjaamon, joka toimi Mattsonin sisäpihalla Visasmäellä.

Avaa 1. huhtikuuta uudessa osoitteessa Choraeuksenkadulla puolta isommissa tiloissa. Laajentanut toimintaa myös polkupyörien myyntiin.

Ikä: 47.

Tuli perheensä kanssa pakolaisena Suomeen Iranista 2012.

Perhe: vaimo Fazilah Rezaya sekä neljä, 6-18 -vuotiasta lasta.

Työskenteli ennen omaa polkupyöräkorjaamoa kaapeliasentajana Riktalla Bosundissa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä